11 ianuarie 2025

Începând din 11 ianuarie, vremea se va răci semnificativ în majoritatea regiunilor, apropiindu-se de normalul termic al acestei perioade din an, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi relativ ridicată.

Astfel, în Banat, în perioada 6 – 10 ianuarie, valorile termice vor fi mult mai ridicate faţă de normalul climatologic, cu o medie zilnică a temperaturilor maxime ce se va menţine la 12 – 15 grade Celsius şi minime în general de 4 – 6 grade, cu valori chiar mai ridicate în zonele de deal. Din 11 ianuarie, vremea se va răci semnificativ, astfel că media temperaturilor maxime va scădea până spre 3 – 4 grade, iar minimele vor prezenta o medie regională de -3…-2 grade. Vor fi precipitaţii în jurul datei de 8 ianuarie şi în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile şi cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului probabilitatea de apariţie a acestora va fi redusă.

În Crişana, până spre finalul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi semnificativ, când media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 12 şi 15 grade, iar noaptea se vor înregistra temperaturi pozitive, media minimelor urmând a se menţine la valori de 4 – 6 grade Celsius. Din 11 ianuarie se va răci semnificativ, valorile termice urmând a se apropia de ce ar fi normal din punct de vedere termic în această perioadă a anului, respectiv, o medie a temperaturilor maxime de 2 – 3 grade şi minime în general de -4…-2 grade. Vor fi precipitaţii în jurul datei de 8 ianuarie şi în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile şi cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă.

În Transilvania, în perioada 6 – 10 ianuarie valorile termice vor fi mult mai ridicate decât în mod obişnuit, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 10 – 12 grade şi minime în creştere de la -3…-2 grade, până la valori în jurul a 0 grade. Din 11 ianuarie scăderea de temperatură va fi semnificativă mai ales în cazul maximelor, ce vor avea o medie regională de 1 – 2 grade, iar minimele vor fi în general de -5…-3 grade Celsius.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în perioada 11 – 13 ianuarie, iar temporar şi pe arii mai restrânse şi în restul intervalului.

În Maramureş, intervalul va debuta cu temperaturi maxime în creştere, de la aproximativ 6 – 8 grade Celsius (6 ianuarie) până spre 9 – 12 grade în zilele de 7, 8, 9 şi posibil în 10 ianuarie. Va urma o răcire semnificativă, astfel încât, din 13 ianuarie, temperaturile din timpul zilei vor prezenta o medie de 2 grade. Media minimelor termice va avea aproximativ aceeaşi evoluţie, de creştere, de la 0 grade, până spre 2 – 4 grade în perioada 8 – 10 ianuarie, apoi de scădere treptată până la -5…-4 grade. Vor fi precipitaţii pe arii extinse în jurul datei de 8 ianuarie şi în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile şi cantităţi de apă însemnate. Probabilitate pentru precipitaţii va fi relativ ridicată şi în restul intervalului.

În Moldova, valorile termice diurne vor fi în creştere de la o zi la alta, de la o medie de 6 – 7 grade în 6 ianuarie, până spre 12 grade în zilele de 8 şi 9 ianuarie. Va urma o răcire treptată a vremii, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va fi de 2 grade în 13 ianuarie, iar după această dată va creşte uşor până spre 3 – 4 grade. Temperaturile minime vor fi în general pozitive până în 12 ianuarie, cu o medie regională de 1 – 3 grade, iar în a doua săptămână este estimată o medie a acestora de -3…-2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse va fi ridicată în perioada 11 – 13 ianuarie. Vor fi posibile precipitaţii şi în restul intervalului, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.

În Dobrogea, tendinţa va fi de încălzire şi în această regiune, de la o medie a temperaturilor maxime de 10 grade în prima zi, până la valori în jurul a 15 grade în zilele de 8, 9 şi 10 ianuarie, caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru luna ianuarie. După aceste zile, se va răci treptat, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi maxime în general de 4 – 5 grade. Va fi în creştere şi media temperaturilor minime, de la 2 grade, până la valori în jurul a 6 grade în perioada 8…11 ianuarie, apoi va fi în scădere treptată, astfel că începând cu 14 ianuarie sunt prognozate valori termice în general negative, cu o medie de -2 – 0 grade Celsius. Nu vor fi precipitaţii între 6 şi 10 ianuarie, însă în perioada 11 – 13 ianuarie probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse va fi ridicată. După 14 ianuarie sunt posibile precipitaţii, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.

În Muntenia, media temperaturilor maxime va fi în creştere, de la 8 – 9 grade în prima zi, până la valori de 13 – 14 grade în zilele de 8, 9 şi 10 ianuarie, caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru luna ianuarie. După aceste zile calde, se va răci, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi maxime de 3 – 4 grade la început şi de 5 – 6 grade spre final. Încălzirea se va resimţi şi la nivelul temperaturilor minime, ce vor creşte, de la o medie regională de -1 grad, până la valori în marea lor majoritate în jurul a 2 grade în perioada 8 – 12 ianuarie, urmând ca în a doua săptămână caracteristice vor fi valorile negative, cu o medie de -3…-2 grade. Nu vor fi precipitaţii între 6 şi 10 ianuarie, însă în perioada 11 – 13 ianuarie probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse va fi ridicată, totodată fiind posibile şi cantităţi de apă însemnate. Sunt posibile precipitaţii şi după 14 ianuarie, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.

În Oltenia, vremea se va încălzi în perioada 6 – 10 ianuarie, astfel valorile termice atât cele maxime cât şi cele minime se vor situa cu mult peste mediile multianuale caracteristice în această lună. Media temperaturilor maxime va creşte, de la aproximativ 7 – 8 grade ( în 6 ianuarie) până spre 10 – 12 grade în zilele de 7, 8, 9 şi 10 ianuarie. Va urma o răcire semnificativă, astfel încât în 13 ianuarie, temperaturile din timpul zilei vor prezenta o medie de 3 – 4 grade, urmând să crească uşor spre finalul intervalului de anticipaţie, până spre 7 grade. Media minimelor termice va avea aproximativ aceeaşi evoluţie, de creştere, de la -2 grade, până spre 1 – 2 grade în perioada 8 – 12 ianuarie, apoi de scădere uşoară până la -2 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse va fi ridicată în perioada 11 – 13 ianuarie. Vor fi posibile precipitaţii şi în restul intervalului, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.

La munte, până în 10 ianuarie, valorile termice vor fi mult mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă a anului. Media temperaturilor maxime va fi de 4 – 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Va urma o răcire a vremii, începând cu 11 ianuarie, astfel temperaturile maxime mediate pentru întreaga zonă vor fi de -3…-1 grad, iar minimele vor fi în general de -8…-6 grade. Temporar vor fi precipitaţii, pe arii mai extinse în jurul datei de 8 ianuarie şi în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile şi cantităţi de apă însemnate.

ANM precizează că estimarea pentru perioada 6 – 19 ianuarie 2025 este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.