20 ianuarie 2025

Tortul Doboș, în maghiară Dobostorta, în germană Dobostorte, în bavareză Dobos-Duatn, în poloneză Tort Dobosza, în sîrbo-croată, cehă, slovacă Doboš torta este o foarte apreciată prăjitură, în tot spațiul Mitteleuropean., notează transilvanistul Tudor Duică. Creatorul prăjiturii a fost cofetarul maghiar Dobos C. József (născut în 18 ianuarie 1847), un celebru cofetar din Pesta, în anul 1884. Scopul său a fost să creeze o prăjitură care să poată fi mîncată și savurată mult timp, chiar și cu tehnicile de răcire precare ale vremii. Iată și o rețetă “clasică”, extrasă din caietul străbunicii. sursă: Claudia Bolba  Din 2019, Dobostorta a devenit oficial un Hungarikum, cel mai prestigios titlu în clasificarea produselor de apartenenţă maghiară. Oficial sînt doar 70 de produse în această listă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.