20 ianuarie 2025

Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat pe 28.549 de persoane din 24 de țări de către două instituții de pe Bătrânul Continent, Europa și Coreea de Sud sunt locurile cele mai pesimiste cu privire la întoarcerea lui Donald Trump.

Un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe și un program de cercetare de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) dezvăluie ce cred cetățenii din întreaga lume că ar putea însemna cea de-a doua președinție a politicianului și omului de afaceri republican pentru propriile țări, pentru Statele Unite și pentru situația globală, precum și opinii despre scenariul geopolitic în schimbare.

Coreea de Sud este cea mai pesimistă

Sud-coreenii au cea mai proastă părere despre revenirea lui Trump la Casa Albă, urmați de britanici, elvețieni și cetățenii unui grup de unsprezece țări din Uniunea Europeană (Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania).

Printre respondenții din acest grup de țări ale Uniunii Europene (UE), sunt mai mulți cei cred că Trump va fi de rău augur pentru pacea mondială (31%) decât cei care cred că va fi de bun augur (29%), și sunt mai mulți cei pesimiști care cred că Trump va fi mai degrabă rău pentru pacea lumii (31%) decât bun ((29%), și mai mulți cei pesimiști cu privire la ce va însemna (Trump) pentru națiunile lor (22% opinii pozitive, față de 40% negative).

Trebuie remarcat faptul că Brazilia este singura țară din America Latină în care a fost realizat acest sondaj și se află la mijlocul intervalului în ceea ce privește acceptarea lui Trump. 43% dintre brazilieni cred că președinția lui Trump este bună pentru ei (33% cred că nu va fi așa) și 37% față de 32% o consideră bună și pentru pacea mondială.

India se remarcă printre cele 24 de țări din eșantion pentru primirea călduroasă pe care cetățenii săi i-au făcut-o lui Trump: 85% cred că noul lider al Casei Albe va fi bun pentru americani, 84% cred că va fi bun și pentru indieni și 82% spun că va fi bun pentru pacea mondială.

Interesant este că mai mult de jumătate (52%) dintre respondenții din China, pe care Trump o atacă frecvent din motive comerciale, cred că pacea mondială va învinge odată cu venirea lui Trump la putere în Statele Unite și 46% cred că a doua lui președinție le va aduce beneficii.

În timp ce aproape șase din zece ruși (59%) cred că este bine pentru americani că Trump va conduce din nou țara, ei nu sunt la fel de optimiști că va fi la fel de bine pentru Rusia (49%), și mai puțin pentru pacea mondială (45%).

Ucrainenii, care suferă din cauza războiului lansat odată cu invadarea de către ruși a unei părți din țara lor, sunt pesimiști cu privire la sosirea lui Trump, care este în favoarea începerii unor negocieri de pace în care Ucraina va trebui să facă unele concesii Rusiei. 55% cred că Trump va fi rău pentru țara lor, față de 26% care cred contrariul, iar 49% cred că nu va fi bun pentru pacea mondială, față de 33% care cred că va fi bun.

Atitudinile pozitive s-ar putea schimba rapid

Analiștii sondajului notează că „reacția stârnită de (revenirea lui) Trump în multe dintre țările neoccidentale poate fi determinată de entuziasmul pentru câștigător”.

Și avertizează: „Acele atitudini pozitive s-ar putea schimba rapid, poate din cauza politicilor tarifare ale lui Trump sau dacă el nu reușește să se ridice la nivelul așteptărilor publice cu privire la încheierea conflictelor din Europa și din Orientul Mijlociu”.  (EFE)

SURSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.