20 decembrie 2024

Când discutăm despre „faliment” în contextul țărilor, ne referim la incapacitatea unui stat de a-și onora datoriile interne sau externe. De-a lungul istoriei, diverse națiuni au experimentat astfel de situații, însă conceptul de „faliment total” nu se aplică în aceeași măsură ca în cazul unei firme.

Iată câteva exemple semnificative de țări care au trecut prin faliment.

Argentina

Argentina este, fără îndoială, cea mai cunoscută țară asociată cu falimentul. În 2001, acest stat sud-american a intrat în incapacitate de plată a unei datorii externe imense, ceea ce a dus la un colaps economic și la proteste masive. De atunci, Argentina a mai întâmpinat dificultăți similare, inclusiv în 2020, consolidându-și astfel reputația de țară cu probleme financiare persistente.

Grecia

Grecia a devenit în 2015 prima țară dezvoltată care a declarat faliment față de Fondul Monetar Internațional. Datoria publică extrem de mare, împreună cu măsurile de austeritate drastice, a avut un impact devastator asupra economiei și populației. Totuși, intervenția Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional a împiedicat un colaps total.

Scenariu SUMBRU pentru România: Dobânzile și inflația, în creștere. Ce semnifică revizuirea de către Fitch la negativ a ratingului

Rusia

Rusia a fost afectată în 1998 de o criză financiară globală și de scăderea prețului petrolului, care reprezenta principala sa sursă de venituri. Guvernul a declarat default asupra datoriilor interne și a devalorizat rubla, generând instabilitate economică și socială.

Germania

După Primul Război Mondial, Germania s-a confruntat cu o povară uriașă a datoriilor impuse prin Tratatul de la Versailles. În anii 1920, țara nu a reușit să facă față obligațiilor financiare, ceea ce a dus la hiperinflație și la o sărăcie extremă.

Zimbabwe 

Hiperinflația extremă din anii 2000 a provocat o colapsare a economiei din Zimbabwe. Guvernul nu a fost capabil să-și respecte angajamentele financiare, ceea ce a dus la o criză gravă ce a afectat profund populația. 

 În plus față de țările menționate anterior, națiuni precum Venezuela, Mexic, Spania și Portugalia au experimentat, de asemenea, momente de incapacitate de plată.

Ratingul României tot mai slab. Semnal de alarmă din partea experților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.