10 ianuarie 2025

În urmă cu opt ani, victoria lui Trump și Brexit-ul au produs temeri că social media distruge realitatea. Astăzi, această presupunere nu mai există. Victoria lui Trump din 2016, plus votul șoc din Regatul Unit pentru ieșirea din UE, au făcut ca dezbaterile globale să caute o explicație.

În cazul Brexitului, argumentul a fost că alegătorii au fost spălați pe creier de către o firmă de date gigant, iar în cazul lui Trump, ar fi fost vorba de troli ruși. A urmat aproape un deceniu de alarmă cu privire la dezinformare, cu legiuitori care se chinuiau să decidă ce idei ar trebui să permită platformele de socializare să promoveze.

O industrie supranumitĂ Big Disinfo apăruse în acea perioadă pentru a lupta împotriva informațiilor false. ONG-urile au pompat sume mari de bani în grupuri care promiteau democrația împotriva fenomenului de fake news, în timp ce operațiunile de verificare promiteau să patruleze toate aceste minciuni.

În zilele de după alegerile din 2016, Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, a declarat că a existat o profundă lipsă de empatie în a afirma că singurul motiv pentru care cineva ar fi putut vota așa cum a făcut-o este pentru că a văzut știri false.

Opt ani mai târziu, după a doua victorie decisivă a lui Trump, punctul de vedere al lui Zuckerberg se resimte mai mult. Cercetătorii au declarat că nu există niciun mister în victoria lui Trump din 2024 și că nimeni nu a fost păcălit să-l voteze.

Dar victoria lui Trump este doar cea mai recentă lovitură dată organizației Big Disinfo care a devenit proeminentă în anii care au urmat. Analiza amplă vine imediat după victoria zdrobitoare a republicanilor în SUA, după succesul lui Călin Georgescu, după bomba planetară numită anularea alegerilor în România și cu puțin înaintea alegerilor anticipate din Germania. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.