Totodată, până duminică este în vigoare si un cod galben de vânt valabil în Dobrogea, sudul Moldovei, nord-estul şi estul Munteniei, acolo unde va avea viteze la rafalã de 50…65 km/h.
În vigoare este și o informare meteorologică valabilă până mâine dimineață, conform căreia vântul va avea intensificări în jumatatea de sud a Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei, cu viteze în general de 40…50 km/h. Aria precipitațiilor va fi în extindere și va cuprinde treptat sud-estul, sudul și local centrul țării. În zonele joase va ploua, iar izolat vor fi și ninsori și lapoviță.
În Carpaţii Orientali şi Meridionali, vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini de peste 1000 m vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor fi de 10…20 l/mp și izolat vor depăși 25…30 l/mp. Vremea se va răci semnificativ, mai ales în sud, în est și în centru și va deveni rece pentru această dată.
Elena Mateescu: „Primul cod galben ce vizează fenomene de iarnă”
„Primul cod galben ce vizează într-adevăr fenomene de iarnă de cod galben pentru această perioadă va intra în vigoare duminică dimineața la ora 6.00, până luni dimineața la ora 6.00. Vizează special zona de munte a județelor Parahova, Buzău, Vrancea, Brașov și Covasna.
La altitudine de peste 1000 de metri, ninsorile vor putea fi intense și viscolite pentru că vorbim și de viteze ale vântului de 45 de kilometri pe oră și se va depune și strat de zăpadă izolat de peste 10-20 de centimetri. De asemenea, vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben ce va intra în vigoare la ora 12 până luni dimineața la ora 10 pentru intensificări ale vântului special în Sudul Moldovei, partea de nord-est și est a Munteniei, acolo unde local și temporar vântul va avea viteze la rafală de 50-60 de kilometri pe oră. Iar o informare meteorologică de asemenea a intrat în vigoare de sâmbătă de la ora 12 până luni dimineață la ora 10 pentru că vorbim și de precipității moderate, cantitate care pot cumula valori de 10-20 de litri pe metru pătrat, izolat peste 25-30 de litri pe metru pătrat, în special în partea de sud-est și sud a țării și nu în ultimul rând și regimul de temperaturi care va caracteriza o vreme mai rece, în special în estul și sudul țării, acolo unde maximele la acest sfârșit de săptămână și chiar prima parte a săptămânii care va debuta nu vor mai depăși 7-9 grade celsius, inclusiv în Capitală o maximă destul de coborată pentru această perioadă, vorbim și în Capitală, de valori în jurul a 7 grade și minime destul de coborâte, posibil chiar negative în zona preorășenească”, a spus Elena Mateescu, directorul executiv al ANM, la Realitatea PLUS.
Alertă de la ANM. Meteorologii anunță ninsori abundente și viscol