Acesta afirmă că de anul viitor, punem pe masă peşte şi fructe de mare proaspete, şi speră ca 2025 să fie anul în care spunem un „Adio” definitiv produselor pescăreşti congelate, venite de la mii de kilometri distanţă.
„Se poate şi în România: de anul viitor, punem pe masă peşte şi fructe de mare proaspete, autohtone! În Marea Neagră se pregătesc primele ferme marine, iar primii investitori, firme româneşti, şi-au adjudecat, în cadrul licitaţiilor publice derulate de colegii de la Apele Române, o suprafaţă de 60 hectare în apele maritime interioare şi ale mării teritoriale”, spune Fechet.
E vorba despre 10 perimetre care se găsesc în zona dintre Mamaia şi Constanţa, în dreptul lacului Sinoe, în zonele dintre Agigea şi Eforie Nord, Venus şi 2 Mai – Vama Veche, perimetre gestionate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
Zece perimetre din Marea Neagră, adjudecate în urma licitațiilor publice
Aici, în următorii 20 ani, la distanţă de 2 – 3 km faţă de mal, se vor cultiva atât fructe de mare, cât şi peşti cu valoare economică ridicată, cum sunt păstrăvul somonat, lupul de mare sau dorada.
„Faptul că, la primele licitaţii pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori care vor să pună pe picioare ferme de acvacultură e o premieră pentru ţara noastră, dar şi un pas important în dezvoltarea economiei albastre. O mai bună utilizare a resurselor marine pe care le avem înseamnă să ne bucurăm de potenţialul mării noastre la costuri corecte, pe care să ni le permitem cu toţii. Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un “Adio” definitiv produselor pescăreşti congelate, venite de la mii de kilometri distanţă, şi “Sărut-mâna pentru masă!” fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”, adaugă ministrul Mediului.