Summitul UE-Balcanii de Vest, care va avea loc pe 18 decembrie, se va concentra pe evaluarea implementării Planului de Creștere pentru această regiune și pe eforturile de integrare regională, în contextul în care extinderea UE reprezintă principala investiție geopolitică pe care UE o poate realiza în vecinătatea sa.
În cadrul Summitului, președintele Klaus Iohannis va exprima angajamentul României față de perspectiva europeană a regiunii, cu respectarea principiilor meritelor proprii și a condiționalităților stricte, precum și în baza angajamentului partenerilor regionali față de valorile europene, ca expresie a orientării strategice, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenda Consiliului European, care va avea loc pe 19 decembrie, include subiecte precum: Ucraina, migrația, situația din Orientul Mijlociu, pregătirea UE în domeniul civil și militar și răspunsul la crize, rolul UE în lume și extinderea Uniunii, Republica Moldova, Georgia, și aspecte legate de libertate, securitate și justiție.
Discuția liderilor privind Ucraina are ca obiectiv analiza situației din teren și a celor mai adecvate modalități de îndeplinire a angajamentelor de sprijin față de poporul ucrainean și de continuare a eforturilor necesare pentru respingerea invaziei ruse și de a asigura prevalarea dreptului internațional. Această reuniune va fi și un bun prilej de a exprima, la nivel european, un mesaj unitar de sprijin pentru Ucraina și pentru implementarea unei păci juste, cuprinzătoare și de durată.
În cadrul dezbaterii, președintele României va evidenția că este necesară continuarea unei abordări strategice, multidimensionale și coerente pentru susținerea Ucrainei, în strânsă coordonare cu partenerii internaționali cu care împărtășim același set de valori.
Referitor la rolul UE în lume, este vizată o discuție strategică și cuprinzătoare la nivelul liderilor asupra căii de urmat în ceea ce privește angajarea Uniunii la nivel global și prioritățile într-un context multipolar și marcat de tensiuni geopolitice.
Tema migrației va fi abordată din perspectiva evaluării progreselor înregistrate în implementarea legislației UE în materie, cu accent pe dimensiunea externă a migrației, prevenirea și combaterea migrației ilegale, lupta împotriva instrumentalizării și a traficului cu migranți.
În ceea ce privește evoluțiile din Orientul Mijlociu, liderii vor analiza situația din teren, inclusiv modalitățile prin care UE poate contribui la eforturile în direcția dezescaladării conflictului. Va fi abordată, totodată, situația din Siria.
În marja reuniunilor de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu președintele Consiliului European, António Costa.