11 ianuarie 2025

Acesta i-a propus sã contracteze un credit și, deși în primã fazã a fost refuzat, a convins-o pe femeie sã continue discuția pe WhatsApp. Pe aceastã aplicație, victima i-a trimis CNP-ul, seria cãrtii de identitate, precum și fotografii fătã-verso ale cardului sãu bancar. De ce i-a trimis? Pentru cã i se spusese cã trebuie sã efectueze o platã de 100 lei la un POS pentru a activă cardul de cumpãrãturi, dupã care își va putea ridică suma de 4.000 de lei care i se acordã cu titlul de împrumut. Douã zile mai târziu, când a mers la un bancomat sã-și scoatã salariul, a constatat cã nu are în cont decât 6 lei. Femeia a mers la Poliție, a depus o plângere și așa a aflat cã persoană cu care ea vorbise nu era nicidecum angajatul unei bãnci, ci o persoanã care a transferat banii din contul ei într-un alt cont al serviciului TransferWise.

Suma de care a fost tepuitã femeia nu este foarte mare – 1500 lei, însã modul în care a fost pãcãlitã trebuie sã fie prezentat public, astfel încât nimeni sã nu mai cadã victimã acestor țepe. Această a sesizat organele de cercetare penalã pe dată de ianuarie 2022 pentru cã din contul sãu bancar a fost efectuatã o tranzacție frauduloasã de cãtre o persoanã necunoscutã: „Din declarația persoanei vãtãmate, rezultã cã în dată de 04.01.2022 a fost contactatã telefonic de o persoanã care a pretins cã sunã din partea Raiffeisen Bank și a întrebat-o dacã vrea sã contracteze un credit. I-a spus acesteia cã are deja un card de cumpãrãturi emis de Raiffeisen Bank și au convenit sã comunice în continuare prin intermediul Whatsapp. Persoană respectivã a început sã-i scrie mesaje pe Whatsapp și, la solicitarea acesteia, i-a transmis CNP-ul, seria cãrtii de identitate, precum și fotografii fătã-verso ale cardului sãu bancar. Persoană respectivã a pretins cã trebuie că petenta sã efectueze o platã de 100 lei la un POS pentru a activă cardul de cumpãrãturi, dupã care își va putea ridică suma de 4.000 de lei care i se acordã cu titlul de împrumut. În dată de 06.01.2022, dupã ce i-a fost virat salariul în cont, a mers la un bancomat pentru a retrage bani, ocazie cu care a constatat cã mai avea în cont doar suma de 6,19 lei și cã din cont i-a fost retrasã în mod fraudulos suma de 1.500 lei”, se arătã într-o hoțãrâre a Judecãtoriei Vaslui.

Dupã doi ani, femeia i-a anunțat pe polițiști cã renunțã la plângerea fãcutã

În timpul cercetãrilor, polițiștii au aflat cã banii au fost transferăți folosind serviciul TransferWise, lucru care a îngreunat aflarea persoanei din spatele transferului: „Din extrasul contului bancar pe care l-a depus la dosar rezultã cã, în dată de 06.01.2022, din contul persoanei vãtãmate a fost efectuat un transfer în sumã de 1.500 lei cãtre contul ROI IRZBR0000060015719239 prin serviciul TransferWise. Persoană vãtãmatã a mai depus la dosar și capturi de ecran continând comunicãrile purtate pe mesageria Whatsapp cu persoană care pretindea cã este din partea Raiffeisen Bank, din acestea reieșind cã persoanei vãtãmate i s-au cerut datele personale, precum și datele cardului sãu bancar, inclusiv codul CVV, date pe care persoană vãtãmatã i le-a furnizat în întregime. Din investigațiile efectuate de cãtre organul de cercetare penalã prin interogarea bazei de date a sistemului informatic integrat, a rezultat cã numãrul de cont ROI IRZBR000006001****** este înregistrat pe numele clientului TransferWise, pe care figureazã că împuternicit numitul Kaarmann Kristo, cu pașaport de Marea Britanie. Potrivit datelor afișate pe Wikipedia, Kaarmann Kristo este unul din cei doi cofondatori ai TransferWise, înfiintatã în anul 2011 , fiind totodatã și CEO al companiei. Prin urmare, nu Kaarmann Kristo este autorul faptei, ci o altã persoanã rãmasã neidentificatã care a folosit serviciul TransferWise pentru a transfera banii din contul persoanei vãtãmate într-un alt cont neidentificat”, se arătã într-o hoțãrâre a Judecãtoriei Vaslui. Pentru cã cercetãrile s-au împotmolit, femeia i-a anunțat pe polițiști cã nu mai dorește continuarea anchetei și nu mai are pretenții materiale. Astfel, cazul a fost închis, însã este important că vasluienii sã cunoascã astfel de cazui, pentru a nu cãdea victimã unor astfel de țepe. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.