9 ianuarie 2025

De ce sunt nucile considerate o gustare sănătoasă

Cercetătorii au vrut să vadă care este riscul de apariției a bolilor cardiace la tineri adulți. Participanții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au fost întrebați inițial despre obiceiurile lor alimentare. Chestionarul a fost reluat după șapte ani și mai apoi după 20 de ani. Descoperă și ce alimente ajută cu adevărat la reducerea colesterolului din sânge. Sfaturi pentru o dietă echilibrată.

S-a descoperit că persoanele care au mâncat în medie 21 g nuci pe zi au avut mai puține probleme cardiace de-a lungul vieții. În plus, pe parcursul a 30 de ani, participanții au fost supuși unor măsurători. Li s-au determinat parametrii clinici, dar și cei fizici.

Cercetătorii s-au uitat apoi la starea de sănătate pe termen lung a participanților. Au descoperit că cei care mâncau în mod regulat nuci încă din perioada în care erau mai tineri au continuat să aibă o dietă mai bună, au participat la mai multă activitate fizică și au avut un risc mai mic de a face boli de inimă pe măsură ce au îmbătrânit.

Remedii naturale pentru febra musculară. Ce recomandă specialiștii pentru a scăpa de acest disconfort

Îți țin inima și aparatul cardiovascular sănătos

Grăsimile sănătoase, mononesaturate,  de tip Omega 3 pe care le conțin nucile contribuie la scăderea colesterolului “rău” (LDL) și la creșterea colesterolului “bun” (HDL) din sânge, ceea ce conduce la păstrarea unui sistem cardiovascular sănătos și la reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi de accident vascular cerebral. Specialiștii spun că un sfert de cană de nuci conține 90% din doza zilnică recomandată de astfel de acizi. Caju-ul, alunele de pădure, nucile pecan și fisticul sunt bine cunoscute ca având aceste proprietăți terapeutice.

Te fac mai inteligent și mai fericit

Numeroase studii au demonstrat că nucile conțin mixul perfect de ingrediente care susțin activitatea creierului și capacitatea de concentrare. Astfel, Omega 3, fierul, manganul, folatul, tiamina, antioxidanți  magneziu și vitamina E conținute de nuci ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive, în dezvoltarea inteligenței și, de asemenea,  au un rol important în combaterea oboselii mentale și a depresiei. Extrem de cunoscute ca fiind hrana perfectă pentru creier sunt nucile românești, alunele de pădure, caju-ul și nucile braziliene.

Te ajută să rămâi slab

Da, ai auzit bine. Consumate în cantități corespunzătoare (aproximativ o mână de nuci zilnic), acestea combat obezitatea, ajută digestia și stimulează pierderea kilogramelor în plus datorită rolului de stimulare și de accelerare a metabolismului pe care îl are tiamina. Din nou, caju-ul, alunele de pădure, dar și fisticul sunt binecunoscute în acest sens.

Te scapă de insomnii și reduc stresul

O mare parte dintre nuci stimulează producţia de melatonină, o substanţă naturală care asigură un somn profund și odihnitor. În plus, acizi graşi Omega 3 şi potasiu din nuci reglează cortizolul, adrenalina și hormonii de stres din organism,  iar magneziul oferă, de asemenea, un efect relaxant. O mână de nuci înainte de culcare sau un pahar de lapte cald de nuci te va menține, așadar, relaxat și îți va asigura un somn liniștit.

Îți dau energie

Nucile sunt antidotul perfect împotriva oboselii. Fierul pe care acestea îl conțin  stimulează numărul de celule roşii din sânge şi creşte fluxul de oxigen în tot corpul. Astfel, cu cât organismul este mai bine oxigenat, cu atât vei avea mai multă energie.

Îți fac părul și pielea mai sănătoase și mai radioase

O mare parte dintre nuci, precum nuca românească, alunele de pădure, nucile de macadamia sau caju-ul, sunt deosebit de bogate în grăsimi de bună calitate, vitamina A și vitamina E care au un rol deosebit de important în menținerea sănătății și vitalității pielii și a părului.

Te țin departe de boli periculoase sau te sprijină în lupta cu cancerul, diabetul de tip 2, artrita sau tensiune arterială

Se știe că nucile ajută în ameliorarea stării de sănătate a diabeticilor, datorită mineralelor pe care le conțin (mangan, magneziu), dar și datorită grăsimilor sănătoase menționate mai sus. De asemenea, acestea ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, datorită antioxidanților pe care îi au în compoziție, având, astfel, un puternic efect antiinflamatoriu și anticancerigen și, în plus, datorită calciului și magneziului pe care îl conțin, mențin și sănătatea sistemului osos.

Mai mult, deoarece nucile scad nivelul colesterolului rău din organism, acestea ajută la reducerea apariției cheagurilor de sânge și au rolul de a regla și tensiunea arterială.

De ce apar durerile articulare și se intensifică odată cu schimbarea vremii. Ce susțin specialiștii

Îți îmbunătățesc digestia

Fiind extrem de bogate în fibre (o ceașcă de miez de nucă acoperă până la 20% din necesarul zilnic recomandat) nucile ajută la menținerea unui tranzit digestiv regulat, la eliminarea exceslui de grăsime, toxine și deșeuri și, de asemenea, cresc capacitatea de absorbție corectă a nutrienților.

Te ajută să scapi de crampele musculare

Magneziul conținut în nuci, dar și potasiul, sunt esențiale pentru mușchii rigizi sau obosiți deoarece contribuie la creșterea fluxului de sânge și la repararea țesuturilor musculare afectate. Doar o ceașcă de miez de nucă asigură 10% din doza zilnică de potasiu și 30% din cea de magneziu.

 Îți echilibrează nivelul de fluide din corp

Deoarece elimină excesul de apă, toxine și deșeuri din organism, nucile ajută și la echilibrarea nivelului de fluide din organism și,  de asemenea, așa cum am amintit într-un punct anterior, te ajută să te menții suplu și sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.