17 decembrie 2024

Gâteau de pommes de terre, cunoscută sub denumirea de “tartă de cartofi”, reprezintă o rețetă tradițională franceză, foarte apreciată în special în sezonul rece. Această mâncare își are originea în regiunile rurale ale Franței, fiind considerată odinioară o mâncare a săracilor. Rețeta a fost preluată și de italieni, iar tarta de cartofi, aparent simplă, s-a transformat într-un adevărat deliciu, italieni afirmând astăzi că este o specialitate din Napoli.

În Napoli, preparatul francez este cunoscut sub denumirea de gattò di patate (sau pur și simplu gatò). Aceasta poate fi descrisă ca o tartă sărată, cu interior moale și o crustă crocantă, gratinată. Poate fi servită fie ca fel principal, fie ca garnitură sau aperitiv.

Indiferent de modul în care alegi să o savurezi, este atât de delicioasă încât te vei linge pe degete. Așadar, să explorăm istoria sa și modul în care se prepară gâteau de cartofi.

Ne întoarcem în secolul al XVIII-lea, când acest preparat a apărut pentru prima dată pe scena napolitană în 1768. Regina Maria Carolina de Habsburg, soția lui Ferdinand I de Bourbon, a adus bucătari francezi în Regatul Napoli pentru a se bucura de deliciile lor, conform publicației La Cucina Italiana.

La început, gâteau de pommes de terre era o rețetă simplă, realizată din câteva ingrediente de bază: cartofi fierți, ouă, unt și smântână. Napolitanii au preluat acest preparat (denumirea “gateau” în franceză însemnând prăjitură) și l-au transformat în gattò. Astfel, plăcinta franceză cu cartofi a fost îmbogățită cu spumă de lapte, salam napolitan sau șuncă fiartă (sau o combinație a acestora).

Rețetă de prăjitură tăvălită cu cocos – Desertul perfect pentru masa de Crăciun

Cum se prepară gateau de cartofi, rețeta din Napoli

Iată o rețetă de gateau de cartofi, exact așa cum se face în Napoli. 

Ingredientele sunt următoarele:

2 kg cartofi

O ceașcă și jumătate de mozzarella

 200 gr salam napolitan sau sunca sau prosciutto

50 gr Parmigiano Reggiano ras

2 ouă

unt

lapte

pesmet

sare

piper

Mod de preparare:

Pentru a face gateau de cartofi, mai întâi, fierbeți cartofii în apă clocotită cu tot cu coajă pentru a nu absorbi prea multă apă. Odată ce sunt gata, va fi ușor și să îi decojești.

Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun

Treceți cartofii fierți și curățați de coajă printr-un storcător de cartofi într-un bol.

Adăugați câteva linguri de lapte pentru a face amestecul mai cremos și adăugați ouăle, brânza Parmigiano Reggiano, sare și piper.

Începeți să amestecați toate ingredientele, adăugați salamul și mozzarella tăiate cubulețe și continuați să amestecați până obțineți un amestec compact.

Ungeți cu unt o formă de cuptor și presărați-o cu mult pesmet. Se toarnă amestecul în formă, se nivelează și se presară pe suprafață mai mult pesmet, parmezan și câteva fulgi de unt.

Coaceți la 400 °C în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30 de minute, până se rumenește frumos. Scoateți gateau-ul din cuptor și serviți-l încă fierbinte!

Ce mănâncă chef Florin Dumitrescu când vrea să dea jos kilogramele în plus. Dieta cu 3 alimente care îl scoate din încurcătură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.