24 ianuarie 2025

Potrivit SciTechDaily, autoritățile chineze au anunțat că proiectul „soarele artificial” a doborât recordul de fuziune cu peste 17 minute de plasmă. Proiectul EAST al Chinei a stabilit un nou record global prin menținerea unei stări de plasmă cu izolare ridicată timp de peste 17 minute, deschizând calea pentru viitoare soluții de energie curată, imitând procesul de fuziune al soarelui.

Publicația „SciTechDaily” susține că Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), cunoscut și sub numele de „soarele artificial”, a stabilit un nou record mondial prin susținerea plasmei de înaltă izolare timp de 1.066 de secunde, adică circa 17,7 minute. Această realizare, atinsă pe 20 ianuarie 2025, marchează un pas uriaș înainte în încercarea de a dezvolta puterea de fuziune ca sursă de energie curată și nelimitată. Etapa de 1.066 de secunde reprezintă un salt semnificativ în cercetarea fuziunii. Experimentul a fost realizat de Institutul de Fizică a Plasmei (ASIPP) de la Institutele de Științe Fizice Hefei (HFIPS), parte a Academiei Chineze de Științe. Acest nou record depășește cu mult recordul mondial anterior de 403 secunde, stabilit tot de EAST, în 2023.

Misterul „astronautului antic” de pe frizele unei biserici din anii 1500 a fost elucidat. Cum a ajuns personajul controversat pe lăcașul de cult

Un pas uriaș către o energie curată nelimitată

Scopul final al dezvoltării unui soare artificial este de a replica procesele de fuziune nucleară care au loc în soare, oferind omenirii o sursă de energie nelimitată și curată și permițând explorarea dincolo de sistemul nostru solar. Oamenii de știință din întreaga lume au dedicat peste 70 de ani acestui obiectiv ambițios. Cu toate acestea, generarea de energie electrică dintr-un dispozitiv de fuziune nucleară implică depășirea provocărilor cheie, inclusiv atingerea temperaturilor care depășesc 100 de milioane de grade Celsius, menținerea funcționării stabile pe termen lung și asigurarea controlului precis al procesului de fuziune.

„Un dispozitiv de fuziune trebuie să obțină o funcționare stabilă la eficiență ridicată timp de mii de secunde, pentru a permite circulația autonomă a plasmei, care este esențială pentru generarea continuă de energie a viitoarelor centrale de fuziune”, a declarat Song Yuntao, director ASIPP și, de asemenea, vicepreședinte al HFIPS. El a spus că înregistrarea recentă este monumentală, marcând un pas critic către realizarea unui reactor de fuziune funcțional.

Potrivit lui Gong Xianzu, șeful diviziei de fizică și operațiuni experimentale EAST, mai multe sisteme ale dispozitivului EAST au fost modernizate de la ultima rundă de experimente. De exemplu, sistemul de încălzire, care anterior funcționa la puterea echivalentă a aproape 70.000 de cuptoare cu microunde de uz casnic, și-a dublat acum puterea de ieșire, menținând în același timp stabilitatea și continuitatea.

Asul din mâneca Kremlinului: Ce armă apocaliptică ar putea folosi Putin pentru a paraliza total Occidentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.