19 noiembrie 2024

Este un timp de reflecție, rugăciune și abținere de la anumite alimente, dedicat întoarcerii către Dumnezeu. Însă, există un păcat grav pe care mulți creștini îl comit în această perioadă, fără să fie conștienți de impactul lui asupra postirii: păcatul comportamentului intim.

Postul nu înseamnă doar abținere de la mâncare

Deși majoritatea credincioșilor consideră că Postul Crăciunului se rezumă doar la abținerea de la anumite alimente, adevărul este că postul trebuie înțeles în profunzime, ca o perioadă de purificare spirituală, care implică nu doar corpul, ci și gândurile, cuvintele și faptele noastre. Potrivit preotului Filip Onisim, „postul nu este doar o abținere de la anumite mâncăruri, ci o reașezare în ordinea firească a lucrurilor, o întoarcere la Dumnezeu”.

Astfel, degeaba ne abținem de la mâncare, dacă nu reușim să ne controlăm dorințele trupești, mai ales cele legate de comportamentul intim. Mulți tineri, în special, comit această greșeală fără să își dea seama de gravitatea ei: își permit relații intime în perioada postului, iar acest comportament anulează efectele postirii, deoarece postul nu vizează doar restricțiile alimentare, ci o purificare completă a ființei.

Cum se ține corect Postul Crăciunului?

În timp ce Postul Crăciunului este considerat mai ușor din punct de vedere alimentar comparativ cu alte perioade de post, el implică mult mai mult decât simple restricții alimentare. Conform tradiției, în această perioadă, credincioșii se abțin de la carne, brânză și ouă, iar miercurea și vinerea nu se consumă ulei și vin. În zilele de marți și joi, sunt permise uleiul și vinul, iar înainte de 20 decembrie există mai multe zile de dezlegare.

Ajunul Crăciunului (24 decembrie) aduce cu sine o tradiție de consum al alimentelor simple, precum grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi și turte din făină. Totuși, postul nu se limitează la ceea ce punem pe masă. Este esențial să înțelegem că postul reprezintă o perioadă de introspecție și purificare a gândurilor, cuvintelor și faptele noastre. Nu este suficient să respectăm regimul alimentar dacă nu ne curățim și sufletul.

Purificare trup și suflet

Biserica nu cere doar abținerea de la anumite alimente în Postul Crăciunului, ci și o purificare profundă a întregului corp și suflet. Acesta este un moment de reconectare cu Dumnezeu și de îmbunătățire a relației noastre cu El. Pentru aceasta, credincioșii trebuie să își conștientizeze comportamentele care pot anula roadele postirii, inclusiv apropierea intimă necuvenită în această perioadă.

Deși mulți credincioși sunt atenți la alimentație, este la fel de important să fim atenți și la faptele noastre, inclusiv la comportamentele intime. Postul trebuie să fie complet: o curățire nu doar a corpului, ci și a gândurilor, a cuvintelor și a tuturor actelor care ne definesc viața. În această perioadă, Biserica ne îndeamnă să ne ferim de păcate, să învățăm răbdarea, smerenia și iertarea, și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

Pregătirea spirituală pentru Nașterea Mântuitorului

Postul Crăciunului nu este doar un ritual alimentar, ci o cale spre purificarea sufletului, un prilej de a deveni mai buni, mai smeriți și mai aproape de Dumnezeu. Este o perioadă de introspecție, în care fiecare creștin ar trebui să se ferească de păcate, să evite gândurile și faptele necurate și să se pregătească pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului. Doar astfel, postirea va avea adevăratul ei sens și va aduce roade spirituale durabile.

De aceea, este important ca fiecare credincios să își amintească faptul că Postul Crăciunului nu înseamnă doar abținere de la alimente, ci și o purificare totală, o schimbare a întregului comportament și o reîntoarcere la Dumnezeu, care ne ajută să trăim în conformitate cu învățăturile creștine și să ne pregătim pentru Nașterea Mântuitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.