Cum se comportă un musafir și ce reguli de bun simț trebuie respectate atunci când mergeți într-o vizită. Altfel, omiterea lor ar putea să vă coste reputația.
Cum se comportă un musafir
Atunci când primim o invitație la masă sau chiar la o petrecere, trebuie mai întâi de toate să acceptăm invitația ca pe un dar. Astfel, trebuie să răspundeți repede invitației pentru a nu lăsa persoana să aștepte răspunsul dumneavoastră. Și, bineînțeles, pentru a nu strica programul celui care v-a lansat invitația.
Desigur, trebuie să existe un timp de răgaz, însă, până a doua zi ar trebui să aveți răspunsul. În situațiile în care pot interveni diverse schimbări în programul dumneavoastră și sunteți conștient de acest lucru, atunci anunțați. În această situație gazda ar trebui să dea dovadă de înțelegere.
În cazul în care acceptați invitația, într-o vizită, foarte importantă este punctualitatea. Dacă s-a stabilit o anumită oră, trebuie neapărat să respectați acea oră. Să nu întârziați, lăsând astfel gazda să aștepte după dumneavoastră. Dacă totuși se întâmplă lucrul acesta, să nu se depășească sfertul de oră.
De asemenea, se acceptă sosirea mai devreme cu un sfert de oră decât era stabilit, dar nu mult mai devreme. În ambele cazuri este bine să nu se depășească un sfert de oră, acestea sunt limitele acceptate.
Nu se merge în vizită cu mâna goală
În cazul în care invitația este acasă la gazdă, trebuie să aduceți ceva, nu este frumos să veniți cu mâna în buzunar, cum se spune. În general musafirul aduce desertul, asta dacă nu se sărbătorește ceva în familia respectivă, ci este o simplă invitație la masă.
Dacă gazda vă anunță de pregătirea desertului în casă, atunci puteți să veniți eventual cu o cutie de bomboane sau praline. Dacă se sărbătorește un eveniment, onomastică sau zi de naștere etc, evident se aduce cadou.
Dacă printre invitați se numără și un bărbat, acesta poate să aducă o sticlă cu vin. Eticheta cere ca această sticlă să nu fie deschisă atunci, însă între prietenii apropiați se practică acest lucru.
Mâncăm tot din farfurie sau nu, atunci când mergem într-o vizită? Ce spune Codul Bunelor ManiereCum va fi servită masa
Masa va fi servită, evident după regulile impuse de bunele maniere, reguli pe care le-am abordat în alte articole.
Despre toast vă vom spune însă că, pentru a închina un pahar în cinstea cuiva, nu este neapărat necesar să ciocnim paharele, cum se practică. Este suficient să îl ridicăm. În modul acesta nu se creează niciun fel de deranj din partea nimănui, prin îngrămădirea de pahare. În felul acestai nici nu există riscul de a vărsa vinul sau șampania. Este mult mai elegant și ține de eticheta bunelor maniere.
Într-o vizită, chiar dacă vă este foarte foame, nu veți începe să mâncați înainte de a se așeza toată lumea la masă. Și, bineînțeles, nu veți mânca foarte repede, practic nu vă veți grăbi când mâncați. Nu vă supraîncărcați farfuriile ca apoi să nu puteți termina tot din farfurie. Cu siguranță va fi suficientă mâncare, astfel încât să vă puteți pune încă o porție, dacă v-a plăcut mult. Pâinea trebuie ruptă bucăți mici, nu mușcați din felia întreagă.
Cum trebuie așezată masa de Revelion. Reguli de bune maniere de care trebuie să ții contTelefoanele trebuie ignorate la masă
În ziua de astăzi, aparatele de telefonie sunt o problemă, deoarece din cauza lor se încalcă în multe situații reguli, nu doar ale bunelor maniere, ci ale bunului simț. Oamenii își petrec din ce în ce mai mult timp în spațiul virtual, iar lucrul acesta se întâmplă inclusiv când ne aflăm în colectivități, întruniri mai mici sau mai mari, petreceri și chiar invitații la masă.
Mulți ignoră prezența interlocutorilor, acordând atenție mesajelor virtuale, ignorându-i astfel pe cei prezenți. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, fiind o dovadă a lipsei de bun simț și de respect față de cei prezenți. Aceștia având întâietate în fața celor care sună.
Astfel, când sunteți într-o vizită, în cazul în care vă sună telefonul şi dacă alegeți să răspundeți, trebuie să aveți o convorbire scurtă, stabilind revenirea asupra apelului de îndată ce puteți. Pentru a nu da prioritate celor de la telefon în timp ce persoanele prezente se pot simți ignorate.
Continuarea pe Almanah Online