Specialiștii afirmă că animalele de companie cele mai afectate au fost cele care trăiesc în adăposturi situate în spații deschise, însă efectele zgomotului generat de petarde s-au resimțit și în rândul celor din interiorul locuințelor.
‘Sunt câteva zeci de cazuri de la începutul anului, crește incidența cazurilor cu stări de anxietate când sunt utilizate în exces produsele pirotehnice. Stările de stres se manifestă și la căței și la pisici, dar cățeii sunt aduși de obicei foarte stresați. Au schimbări de comportament, nu mai sunt foarte cooperanți, caută locuri de refugiu mai mult de cât în mod normal, stresul influențează implicit și regimul alimentar, regimul de hrănire, nu mai răspund la comenzi cum o fac în mod frecvent și devin suspicioși. Sunt cazuri permanente, dar în perioada sărbătorilor și după acestea crește impactul stresului atunci când sunt utilizate produsele pirotehnice’, a declarat, pentru Agerpres, medicul veterinar Stelian Țigară.
Apel public al cadrelor medicale: „Câți copii mai e nevoie să ajungă la spital din cauza petardelor?!”Atât înainte, cât și după perioada sărbătorilor, animalele de companie pot beneficia de un tratament bazat pe suplimente prin intermediul căruia pot depăși mai ușor stările de anxietate generate de folosirea petardelor și pocnitorilor.’Există suplimente pe care le luăm în calcul în perioada aceasta, pe bază de valeriană care combat stările de anxietate în perioadele de stres. Se administrează de obicei înainte de perioada care le poate provoca stres, noi recomandăm cu cel puțin una, două zile înainte și în perioada post-traumatică să-i spunem, încă două, trei zile, cât consideră și proprietarii că au nevoie animalele de companie. Vorbim de suplimente, nu de medicamente, nu este de dorit să se ajungă la medicație, există și această variantă, dar de dorit este ca animalele de companie să fie gestionate prin atenție din partea proprietarilor, protecție, plus aceste suplimente care combat stările de anxietate’, a mai precizat medicul veterinar.
Conform autorităților, utilizarea articolelor pirotehnice este interzisă la o distanță mai mică de 50 de metri față de clădirile de locuințe cu până la patru etaje și la mai puțin de 100 de metri de cele cu peste patru etaje. De asemenea, utilizarea acestora este interzisă pe drumurile publice destinate circulației rutiere, pe aleile pietonale, în zonele aglomerate și la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.