27 octombrie 2024

Cunoscută drept „Regina Elizabeth din Houston”, Elizabeth Francis a murit săptămâna aceasta la vârsta de 115 ani, devenind astfel cea mai în vârstă persoană din Statele Unite şi a treia cea mai în vârstă persoană din lume, scrie CNN.

Francis a fost una dintre puţinele persoane clasificate ca supercentenare, o persoană care trăieşte până la vârsta de peste 110 ani.

Pereţii camerei lui Francis sunt tapetaţi cu plăci, proclamaţii şi felicitări de ziua ei înrămate de la fostul preşedinte Barack Obama, familia Clinton şi mulţi alţii care au sărbătorit în fiecare an viaţa ei lungă. Politicieni, membri ai comunităţii şi persoane dragi au vizitat-o frecvent pe Francis la domiciliul ei din Houston, a declarat nepoata şi îngrijitoarea ei principală, Ethel Harrison.

„Îi plăcea”, a declarat Harrison pentru CNN. „Iubea oamenii”.

Înainte de a muri, Francis era a 21-a cea mai bătrână americancă din istorie şi a 54-a cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată, potrivit LongeviQuest, o bază de date globală care urmăreşte cele mai bătrâne persoane din lume.

Francis şi sora sa, Bertha Johnson, au intrat în istorie ca fiind perechea de fraţi cu cea mai înaintată vârstă combinată din lume – Johnson a ajuns la 106 ani înainte de moartea sa, în 2011.

Când a fost întrebată, la începutul acestui an, cum se simte fiind cea mai în vârstă americancă în viaţă, Francis a declarat pentru KTRK, afiliată CNN: „Simt că trăiesc în fiecare zi!”

O viaţă care merită sărbătorită

Născută în 1909 în St. Mary Parish, Louisiana, Francis a văzut multe lucruri în viaţa ei. A fost martora a 20 de preşedinţi, a două războaie mondiale, a unei societăţi segregate şi a mişcării pentru drepturile civile, toate în timp real.

Anul acesta, când a împlinit 115 ani, Francis a primit o scrisoare de la Barack şi Michelle Obama, care i-au recunoscut contribuţiile şi istoria pe care a trăit-o.

„Pe parcursul unui secol, v-aţi creat amintiri extraordinare şi v-aţi ţesut propria poveste unică în naraţiunea americană”, se arată în scrisoare. „Faceţi parte dintr-o generaţie care a adunat compasiunea şi puterea de a ne ghida ţara prin unele dintre cele mai mari provocări şi triumfuri, şi avem încredere că sunteţi extrem de mândră de tot ceea ce aţi contribuit la marea noastră naţiune”.

Francis a suferit o pierdere încă de la începutul vieţii sale, când mama ei a murit, în 1920. A fost apoi mutată în Galveston, Texas, unde a fost crescută de mătuşa ei. Ceilalţi cinci fraţi ai ei au fost împărţiţi în case diferite.

 

În 1928, Francis a născut-o pe Dorothy Williams, singurul ei copil, şi a crescut-o ca o mamă singură.

Şi-a petrecut viaţa având grijă de alţii, lucrând la biserica ei şi conducând o cafenea la postul de televiziune KTRK timp de peste 20 de ani. Houston a fost casa ei pentru cea mai mare parte a vieţii.

„Bunica mea a fost, de asemenea, o îngrijitoare”, a spus Harrison. „A avut grijă de fraţii ei, de surorile ei şi de tatăl ei. Asta făcea parte din viaţa ei.”

În 1999, a venit timpul ca cei dragi să aibă grijă de ea. Francis s-a mutat la fiica şi nepoata ei când avea 90 de ani. A stat acolo timp de 25 de ani înainte de a muri, marţi seară.

Harrison îşi aminteşte de bunica ei ca de o femeie plină de viaţă şi activă, chiar şi la bătrâneţe. Cu trei nepoţi, patru strănepoţi şi doi stră-strănepoţi până la vârsta de 112 ani, Francis era un „participant entuziast” la toate activităţile de familie, a spus Harrison.

Cei care o cunoşteau pe Francis îi atribuiau longevitatea abstinenţei sale de o viaţă de la alcool şi fumat. Când era întrebată, Francis o atribuia întotdeauna lui Dumnezeu.

„Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că mă ţine aici”, a declarat ea pentru LongeviQuest la începutul acestui an. „Nu a avut niciun motiv să mă ia”.

Credinţa era totul pentru Francis, a spus nepoata ei. A fost ceea ce a făcut-o să meargă mai departe în momentele grele şi a încadrat modul în care îi trata pe ceilalţi.

„Avea o Biblie cu ea tot timpul”, a spus Harrison. „Vă va spune că asta este ceea ce a ajutat-o să trăiască atât de mult cât a trăit”.

Versetul ei preferat din Biblie era 1 Ioan 4:8: „Oricine nu iubeşte nu-L cunoaşte pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire.” Această lecţie a insuflat-o nepoţilor ei, a spus Harrison.

„Era o persoană care iubea oamenii. Îi păsa de oameni”, a spus Harrison. „Dar, mai presus de toate, Îl iubea pe Domnul. Cred că asta era totul pentru ea.”

Fiica lui Francis are acum 96 de ani şi suportă bine pierderea, potrivit lui Harrison.

„Sunt atât de recunoscătoare că Dumnezeu ne-a permis să o avem atât de mult timp”, a spus Harrison. „Ştii, nu putem fi egoişti încercând să o ţinem aici.”

Familia intenţionează să sărbătorească viaţa lui Francis la începutul lunii noiembrie la biserica ei natală, Good Hope Missionary Baptist Church, din Houston. Deşi Francis a trăit mai mult decât majoritatea prietenilor ei, slujba va fi plină de toţi cei care au iubit-o.

„Nu va fi ceva trist”, a spus Harrison. „Va fi o sărbătoare fericită. O celebrare a vieţii.”

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com A murit cea mai în vârstă persoană din SUA. ”Regina Elizabeth din Houston” avea 115 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.