10 ianuarie 2025

La cererea publicației, 15 experți, inclusiv cercetători și analiști, au încercat să contureze cele mai imprevizibile și improbabile scenarii pe care Statele Unite și întreaga lume le-ar putea întâlni în 2025. Conform celor relevate de publicație, aceste evenimente nu trebuie să fie excluse din start, chiar dacă este posibil să nu se întâmple; prognozele formulate anul trecut s-au dovedit a fi “înfricoșător de profetice”.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie

Anul 2025 ar putea aduce cel mai devastator atac cibernetic din istorie, capabil să dezactiveze o parte semnificativă a infrastructurii globale pentru o perioadă considerabilă. Politico subliniază că criminalitatea cibernetică a devenit deja o problemă majoră, iar patru factori ar putea agrava situația în 2025:

Primul factor este creșterea popularității inteligenței artificiale generative, capabilă să genereze conținut. Al doilea factor se referă la vulnerabilitatea modelelor lingvistice mari la atacuri. Al treilea aspect este utilizarea tot mai frecventă a instrumentelor de inteligență artificială pentru scrierea codului. Al patrulea factor este tendința noii administrații americane de a dereglementa, ceea ce ar putea duce la o reducere a calității și cantității investigațiilor, lăsând astfel lumea “destul de vulnerabilă la atacuri din ce în ce mai îndrăznețe”.

Top 10 cele mai sigure țări în care să fugiți în cazul în care începe Al Treilea Război Mondial

Acordul secret între Trump și Putin pentru oprirea dezvoltării armelor nucleare ale Iranului

Conform scenariului prezentat de Politico, Vladimir Putin ar putea să-i propună lui Donald Trump un acord secret destinat să împiedice Iranul să dezvolte arme nucleare. În cadrul acestui acord, Putin ar urma să convingă Iranul să oprească dezvoltarea armelor nucleare pentru o perioadă de cinci ani, în timp ce Trump ar descuraja Israelul să lanseze un atac asupra Iranului. Aceasta ar implica transmiterea unei promisiuni din partea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman către premierul israelian Benjamin Netanyahu, prin care se va oferi normalizarea relațiilor, în cazul în care Ierusalimul decide să nu atace. Totuși, Trump nu ar fi conștient că, în schimbul acestui acord, Putin ar fi de acord să trimită sisteme avansate de apărare aeriană în Iran, în cazul unui atac israelian, conform surselor Politico.

Intensificarea mișcării separatiste în Statele Unite

În prima parte a mandatului său, Donald Trump acceptă propunerea activiștilor de a separa 15 comitate din estul Oregonului și de a le anexa statului Idaho. Această cerere provine din partea conservatorilor din mișcarea Greater Idaho, care sunt nemulțumiți de politica liberală a conducerii statului. Decizia lui Trump generează o creștere a altor mișcări separatiste în întreaga țară. State precum Texas și California încep să ceară separarea de Statele Unite. Mitinguri au loc în diverse state, iar forțele de ordine utilizează gloanțe de cauciuc pentru a dispersa demonstranții, existând raportări de victime mortale, conform informațiilor furnizate de Politico.

Focar de boli infecțioase

Acest scenariu ilustrează un focar de boală infecțioasă într-o comunitate rurală cu o rată scăzută de vaccinare. Conform informațiilor de la Politico, simptomele acestei boli sunt asemănătoare celor ale gripei, însă testele efectuate exclud atât gripa, cât și COVID-19. Între timp, infecția se răspândește, iar autoritățile locale sunt reticente în a implementa măsuri preventive. Dezinformarea proliferează pe rețelele sociale, iar se pare că există un vaccin experimental, dar utilizarea sa de urgență necesită o aprobare, iar oficialii din domeniul sănătății nu reușesc să ajungă la un consens. Epidemia capătă proporții alarmante în Statele Unite, iar alte țări interzic accesul americanilor pe teritoriul lor. Această boală provoacă mii de decese și afectează grav economia, readucând-o într-o spirală descendentă, similară cu impactul COVID-19.

Alianța Trump-Xi Jinping

În ciuda declarațiilor dure ale lui Donald Trump la adresa Chinei, analiștii de la Politico nu exclud posibilitatea unei alianțe surprinzătoare între președintele american și liderul chinez Xi Jinping. Cei doi ar putea colabora cu Vladimir Putin pentru a ajunge la un acord de pace în legătură cu Ucraina, care să fie acceptabil pentru toate părțile implicate. De asemenea, Trump a promis să limiteze imigrația, ceea ce ar putea duce la o scădere a forței de muncă disponibile și, implicit, la creșterea prețurilor pentru consumatori. În această situație, este probabil ca Trump să nu poată impune tarife ridicate pentru produsele chinezești. Aceasta ar oferi o nouă oportunitate pentru Trump și Xi de a negocia și de a ajunge la un compromis.

Ce povestește ocultistul care a prezis sfârșitul lumii în 2235? De unde va veni misterioasa stea Algol

6. Două state pentru două popoare

Mulți lideri din Occident solicită realizarea unei soluții bazate pe două state pentru Israel și Palestina, dar implementarea acesteia necesită un “lanț de evenimente extraordinare”, conform celor menționate de Politico. Aceasta va presupune formarea unui nou guvern israelian, capabil să excludă politicienii de dreapta. De asemenea, Israelul ar trebui să desființeze o parte semnificativă a coloniilor evreiești din Cisiordania. Palestinienii, la rândul lor, vor trebui să găsească o modalitate de a se uni sub o nouă conducere. În final, este necesară o susținere fermă din partea statelor arabe – în special din partea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite.

7. Prăbușirea piețelor financiare și panica globală

Unul dintre posibilele scenarii pentru anul 2025, conform Politico, este prăbușirea piețelor financiare cauzată de inteligența artificială. Aceasta poate analiza volume mari de date de piață și identifica vulnerabilități, iar atacatorii ar putea utiliza strategiile generate pentru a crea o panică artificială pe piețe. „Pentru a face acest lucru, este suficient să răspândiți zvonuri despre managementul unei anumite companii, să fabricați știri despre retrageri de produse sau amenințări la adresa securității sau să produceți dovezi false de fraudă financiară. Administrația Trump, uimită de amploarea perturbărilor, nu va putea riposta. Prăbușirea pieței din Statele Unite va provoca o panică globală. Bursele de valori din Londra și Tokyo se vor confrunta cu riscul unor astfel de atacuri”, scrie publicatia.

Combaterea crizei climatice devine o normă

Pe măsură ce efectele alarmante ale schimbărilor climatice devin tot mai vizibile, sprijinul pentru acțiuni în acest domeniu crește în Statele Unite. Această tendință este evidențiată și de recentele alegeri, în cadrul cărora alegătorii au aprobat 13 inițiative de conservare și climă la nivel de stat și local. “Societatea se apropie rapid de un punct critic în care acțiunile climatice devin mai degrabă norma decât excepția. Spre surprinderea multora, 2025 ar putea fi anul unei astfel de schimbări”, notează Politico.

Alianțe geopolitice neașteptate

O avansare tehnologică și o creștere semnificativă în noi sectoare economice vor conduce la o reconfigurare globală a relațiilor dintre națiuni. Aceasta ar putea însemna o realiniere a relațiilor dintre SUA, Europa și Orientul Mijlociu. Creșterea productivității în India și Africa va “modifica peisajul economic și politic global”. De asemenea, experții de la Politico recunosc o posibilă schimbare radicală în structura socio-politică a Orientului Mijlociu, în cazul în care Trump reușește să “facă posibilă o încetare a ostilităților în regiuni precum Fâșia Gaza, Siria și sudul Libanului și să medieze procesul către pace și stabilitate”.

Isaac Newton a calculat și prezis când va fi sfârșitul lumii. Data este destul de apropiată

Programul nuclear secret al Coreei de Sud

Sub conducerea președintelui Yoon Suk-yehl, Coreea de Sud a demarat un program secret destinat dezvoltării armelor nucleare. Parlamentul a decis să-l pună sub acuzare în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat. Această țară se declară acum putere nucleară și decide să se retragă din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Aproape în același timp, Japonia și Taiwan și-au anunțat propriile inițiative nucleare. Retragerea marilor puteri asiatice din acest tratat contribuie la instabilitatea globală, readucând în prim-plan “epoca distrugerii reciproce asigurate”.

Abolirea vaccinării obligatorii în armata SUA

Secretarul american al Apărării a decis să elimine vaccinarea obligatorie în rândul militarilor, iar guvernul nu va compensa costurile vaccinurilor. În același timp, o tulpină periculoasă de gripă aviară a început să afecteze armata, iar numărul militarilor îmbolnăviți crește. Această situație are un impact negativ asupra cooperării militare cu alte țări, iar eficiența forțelor armate americane este diminuată din cauza bolii. În contrast, China, India și Rusia implementează campanii de vaccinare de succes în rândul trupelor lor, la fel cum procedează și țările europene. Conform celor scrise de Politico, un nou ordin de securitate “se conturează în statele vaccinate”, iar piețele de capital se orientează tot mai mult către aceste țări.

Răsturnarea lui Lukașenko în Belarus

Potrivit Politico, “poporul din Belarus are șansa de a obține libertatea”, având în vedere că Vladimir Putin nu va putea să-l sprijine pe Alexander Lukașenko. Poziția lui Putin ar putea fi afectată negativ dacă Ucraina decide să adere la NATO sau să semneze un acord cu Statele Unite pentru garanții de securitate. De asemenea, Politico nu exclude posibilitatea ca Rusia să sufere o înfrângere pe câmpul de luptă.

Pană de curent

Rețelele electrice se confruntă cu un risc semnificativ, amplificat de condițiile meteorologice extreme. Politico subliniază că, în Statele Unite, peste 70% din liniile electrice și transformatoare au fost construite cu mai mult de 25 de ani în urmă, când cererea de energie era mai redusă. În lipsa electricității, orice oraș devine vulnerabil la atacuri cibernetice care vizează sistemele de sănătate și financiar. “Pierderea energiei electrice va transforma radical viețile americanilor și va duce la decizii politice urgente și haotice”, notează publicația.

Amenințările nucleare și depășirea liniilor roșii

Conform surselor Politico, în 2025 ar putea deveni “prea dificil” să se reziste “tentației de a accesa un arsenal nuclear”. Acest scenariu preconizează o posibilă prăbușire a sistemului de control și echilibru în societatea americană, precum și depășirea “liniilor roșii” despre care conducerea rusă discută frecvent. “Dacă statele dotate cu arme nucleare, precum Rusia, China și Coreea de Nord, lansează atacuri agresive asupra vecinilor lor în căutarea ‘victoriei finale’ și aceste atacuri eșuează, tentația de a recurge la un instrument nuclear poate deveni copleșitoare”, afirmă Politico.

Descoperire în calculul cuantic

În 2024, au apărut știri despre progrese în domeniul calculului cuantic, inițial din China și ulterior din Statele Unite. Potrivit Politico, avansările în tehnologie ar putea face ca multe instrumente de criptare utilizate pentru protejarea datelor personale să devină învechite. O descoperire semnificativă în China ar putea deveni o nouă armă în războiul comercial în curs de desfășurare între China și Statele Unite.

Cum se pregătesc bogații de „sfârșitul lumii”. Mark Zuckerberg își construiește buncăr de 250 de milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.