Sportul este un domeniu care permite o flexibilitate foarte mare cand vine vorba de sporturi noi si de reguli. Practic pot sa apara sporturi oricand si cei care le vor practica sa inventeze ce reguli doresc ca sa fie multumiti de rezultate. Doar ca multe sporturi care exista deja au niste reguli destul de ciudate, la care nimeni nu s-ar fi gandit…
De obicei, and te gandesti la sport, te gandesti la fotbal, tenis sau la sporturile pe care le cunoastem deja cu totii. Insa in lume exista o multime de sporturi despre care poate nici nu ai auzit si care sunt apreciate si folosite ca pretext pentru ca oamenii sa se distreze sau sa mai invete cate ceva. Cateva exemple de astfel de sporturi vei gasi si in lista de mai jos.
Aruncarea cu toporul. Chiar daca poate parea ceva desprins din filme, aruncarea cu toporul chiar este un sport practicat, desi nu e inclus pe lista sporturilor recunoscute si practica la nivel mondial. Se arunca practic un topor la o tinta incercand sa infigi toporul cat mai aproape de centrul tintei. De obicei poate fi vazut si jucat la concursurile taietorilor de lemne. Regulile sunt simple: sunt cinci cercuri pe tinta din fata celui care arunca cu toporul.
Daca nimereste toporul in afara cercului ai 1 punct. Al doilea inel valoreaza doua puncte si tot asa. Daca nimeresti in centru si toporul sta acolo fixat fara sa cada ai cinci puncte. Fiecare jucator arunca de cinci ori si poate avea 25 de puncte la final, daca nimereste tinta doar in centru.
Box pe nevazute. Nu e un sport pentru boxerii normali. Acest sport se desfasoara totusi in ring si implica o bataie serioasa. Insa participantii sunt legati la ochi si nu vad nimic! E foarte greu sa ai orice fel de contact daca nu vezi nimic in fata ta, asa ca de multe ori se ajunge si la faze amuzante. Boxul pe nevazute a fost deja catalogat ca fiind cel mai nebunesc si iesit din comun sport din toate timpurile.
Si daca nu era suficient ca sportivii sunt legati la ochi, in ring sunt nu doi, ci patru sportivi in acelasi ring. Arbitrul explica regulile, care sunt putine si care sunt clare: nu ai voie „sa tragi cu ochiul” sau sa te eschivezi. Trebuie sa lupti si sa castigi chiar si in aceasta situatie stranie in care esti legat la ochi si nu vezi absolut nimic.
Snorkeling pe mlastina. La baza, snorkelingul este un sport care implica scufundari, inot la suprafata apei. Toata activitatea se desfasoara practic la suprafata apei. Snorkelingul pe mlastina e un derivat al acestui sport si se desfasoara pe 55 metri de luciu de apa, mai precis pe mlastina. Mlastina e plina de santuri si de noroi, asa ca distractia e grantata. Plus ca sunt multe plante moarte si resturi.
Sportivii care se incumeta sa intre pe mlastina nu se folosesc de tehnici traditionale de inot. Inaintarea prin mlastina se realizeaza doar cu ajutorul mainilor. Castiga cel care reuseste sa parcurga distantele impuse si sa respecte regulile, asta desi murdaria de la final este una groaznica.
Bossaball. E un sport pe echipe aparut in Spania si conceptualizat de un belgian in 2004/2005, Filip Eyckmans. Sunt doua echipe, toate elementele combinate in teren apartin voleiului, fotbalului si gimnasticii, avem si muzica si totul face parte dintr-un mix ciudat si interesant in acelasi timp. Se adauga o trambulina gonflabila si un fileu si „terenul” de joc e perfect. Jucatorii se folosesc de miscarile si loviturile tipice din fotbal si de acrobatiile din gimnastica pentru a putea castiga. Daca te uiti cu atentie vei vedea si o portiune care seamana cu artele martiale braziliene „capoeira”.
Rostologirea branzei. De obicei, cand te gandesti la branzeturi le vezi in farfurie sau in diverse bucatarii, la restaurante. Dar nu te-ai astepta sa le vezi in vreun sport. Regula e simpla in acest sport: alergi dupa o roata gigantica de branza care se rostogoleste cu viteza mare odata ce i-a fost dat drumul din varful unui deal. Cel care ajunge primul la linia de finish castiga… bucata uriasa de branza. Branza folosita este una veche, tare, speciala pentru acest tip de sport inedit, e comestibila si se poate utiliza dupa la orice fel de preparat delicios.
Box si sah in acelasi sport. E un sport hibrid care combina in mod armonios sahul si boxul. Jucatorii au doua runde alternative de sah blitz si box pana cand cineva castiga fie prin sah-mat, fie prin knock-out. Sportul e vechi si a aparut prima data in 1992. Ai nevoie de concentrare, de conditie fizica buna sa joci asa ceva, dar si de multa atentie si de rabdare pentru a domina adversarul.
Cursa de… melci. E un „sport” ciudat care are loc in toata lumea si in care actorii principali sunt… melcii de gradina. Melcii vor „alerga” pe un traseu circular de 14 inch, pornesc din centru spre exterior. Castiga melcul care ajunge primul sa depaseasca limita exterioara a cercului. Ca sa poata deosebi „concurentii”, cei implicati in aceste curse lipesc diverse stickere pe cochilia melcului ca sa poata vedea cine castiga si al cui melc este.