3 aprilie 2025

Gasirea dozelor adecvate de anestezie pentru fiecare pacient in parte este o provocare pe care anestezistii incearca sa o depaseasca de fiecare data cu ajutorul experientei si profesionalismului lor. Doar ca dozele de anestezie nu au cum sa fie atat de precise, cel putin nu la momentul de fata, si estimarile in functie de greutate si de varsta sunt de baza, inca. Pe viitor lucrurile s-ar putea schimba cu ajutorul unui dispozitiv automat testat deja care ajusteaza din mers dozajul necesar pentru mentinerea pacientilor anesteziati atat cat trebuie pe toata durata operatiilor.

Orice operatie, indiferent ca este una majora sau doar una minora, incepe cu o anestezie. Anestezia nu va face decat sa blocheze semnalele transmise de nervi si creierul nu le mai proceseaza. Putem avea anestezie locala, cand doar anumite parti ale corpului sunt anesteziate, sedare, cand esti adormit pentru cateva ore bune in cazul interventiilor chirurgicale mai complexe.

Se adauga anestezia regionala, in care o mare parte din corp este anesteziata, de exemplu membrele, epidurala de la nastere e cel mai bun exemplu, anestezia generala, cand nu mai simti nimic pe o perioada foarte lunga de timp si te vei trezi doar cu ajutorul unor substante speciale folosite la finalul operatiei.

Recent oamenii de stiinta au reusit sa foloseasca un dispozitiv automat pentru a tine sedate doua maimute pentru 125 de minute. Algoritmii speciali pentru dozarea substantelor speciale pentru anestezie cu monitorizarea creierului prin intermediul acestui echipament ar putea fi raspunsul pentru anestezia rapida si eficienta a pacientilor de toate varstele-dozarea corecta a anestezicului in functie de cat de lunga va fi interventia chirurgicala va fi mult mai simpla.

Niciun medic nu doreste sa aiba pacient trezit din anestezie pe masa de operatie, cat timp are loc interventia chirurgicala. Asa ca anestezistii folosesc doze mai mari de anestezic si ajuta pacientii sa ramana in viata si sa aiba un organism care functioneaza cu ajutorul aparaturii si ventilatiei asistate. Dozele prea mari de anestezic pot avea urmari nedorite in cazul copiiilor sau pacientilor cu dementa, deci dozajul corect si adaptat nevoilor corpului pacientului si procedurii e important.

Dispozitivul modern pentru anestezii automatizate poate monitoriza creierul si activitatea cerebrala si va doza anestezicul la fiecare 20 de secunde, va ajusta dozajul frecvent pentru ca pacientul sa nu primeasca deloc doze foarte mari. In experimentul facut maimuta a primit dozaj ajustat si a reusit sa fie anesteziata fara probleme 125 minute, fara a suferi deloc. Mai tarziu s-ar putea ca acest sistem sa functioneze si la oameni.

In mod normal, cand vrei sa dozezi anestezia pentru un pacient, ai nevoie de varsta si de greutate. Insa estimarile dozelor sunt doar… estimari. Asa se ajunge la doze mai mari decat e necesar ca sa te asiguri ca nu ai pacientul iesit din anestezie cand operatia e intr-un punct critic.

Dupa ce se administreaza anestezia medicul si anestezistul e cu ochii pe ritmul cardiac si pe respiratie, activitatea cerebrala e monitorizata constant. In practica sunt putini medici care au cunostinte vaste si legate de anestezie si tot ce vine la pachet cu ea, iar anestezistii nu sunt foarte bine pregatiti sau nu au cu ce lucra de multe ori.

Noul dispozitiv analizat si utilizat pe maimute isi propune sa monitorizeze automat activitatea cerebrala si sa foloseasca un computer cu algoritmi care determina cum proceseaza corpul respectivul anestezic. La fiecare 20 de secunde se fac calcule rapide pentru a vedea ce cantitate de anestezic e necesara ca sa se mentina aceeasi activitate cerebrala a pacientului deja anesteziat. Se trece si mai usor de la sedare usoara la sedare mai puternica fara a fi afectat pacientul.

Nu e o noutate acest sistem de anesteziere. Mai exista dispozitive si proceduri in lume in care se distribuie o cantitate predeterminata, unica din anestezicul ales. Delirul de dupa anesteziile generale din operatiile grele dispare daca ai si monitorizare cerebrala automata si folosesti un dispozitiv automat de ajustare a dozelor de anestezic. Interventia umana e minima, deci si echipa care se ocupa de operatie, si pacientul vor fi in siguranta si rezultatele vor fi multumitoare pentru toata lumea.

Pe viitor se va incerca folosirea echipamentului si pe alte animale pentru a gasi o modalitate prin care monitorizarea creierului sa nu mai fie atat de invaziva ca in prezent. Problema dispozitivului in aceasta faza de testare e ca toti electrozii trebuie sa fie implantati direct in creier… Dar acest neajuns va putea fi depasit usor prin folosirea de electrozi EEG care se vor atasa pe scalp.

Monitorizarea activitatii cerebrale cu electrozi EEG e mai dificila la pacientii care au afectiuni cerebrale, pentru ca un EEG la acestia va arata diferit de unul de la oamenii fara probleme legate de activitatea cerebrala si de functionarea creierului. Cu toate astea combinarea tehnologiei cu ochiul vigilent ale anestezistului ar putea sa fie reteta castigatoare pentru gasirea dozajului perfect in cazul anesteziilor pacientilor ce au nevoie de operatii.

Lasă un răspuns

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.