Visele sunt cele mai complicate si mai misterioase aspecte ale somnului. Unele vise sunt placute si ne fac sa ne simtim bine, altele sunt stresante, inspaimantatoare, ne simtim amenintati cand suntem in ele. Daca un vis te trezeste din somn cu siguranta acela a fost un cosmar. Si de cele mai multe ori cosmarurile sunt invalidante, adica te simti paralizat de frica si nu mai poti reactiona, ai trairi, emotii puternice pe care simti ca nu le poti depasi. Pentru pacientii care au frecvent cosmaruri invalidante a fost descoperit un tratament care le alunga pentru a lasa locul unor mai „dulci”.
De-a lungul vietii ne vom confrunta de cel putin cateva zeci de ori cu anumite cosmaruri. Unele se vor tot repeta si vom „experimenta” variante ale acestora, altele vor fi diferite de la caz la caz. Anumite cosmaruri sunt atat de bizare incat nu stim daca suntem intr-un vis sau e chiar realitate. Adesea un cosmar apare in timpul fazei somnului REM, faza in care visam in mod intens. Putem avea cosmaruri mai des in a doua parte a noptii cand avem un somn profund cu o durata mai mare. Imediat dupa trezirea dintr-un cosmar suntem stresati, anxiosi, ne e teama, suntem speriati si foarte obositi.
De obicei cosmarurile apar mai des la copii decat la adulti, cei mici avand astfel de vise urate intre 3 si 6 ani, dupa care cosmarurile se vor rari pe masura ce copilul creste si intelege mai bine anumite lucruri. Doar in cazuri foarte rare cosmarurile pot sa persiste si in adolescenta sau in viata de adult. Femeile si fetitele sunt cele care vor avea mai multe cosmaruri mai ales cand sunt mici sau cand sunt tinere.
Pana la urma orice vis este o metoda a creierului de a procesa emotii si a consolida memoria. Cosmarurile ar putea fi un raspuns emotional la teama, la traume traite, insa e nevoie de mai multe studii si de cercetari complexe ca sa stim clar ce e cu aceste vise si cu tot ce tine de cosmaruri.
Din fericire pentru cei care au probleme cu visele neplacute tot mai des neurologii au demonstrat o tehnica ce promite sa alunge cosmarurile folosind o metoda de „boosting” pentru memorie. Din primele rezultate ale aplicarii metodei s-a constatat o reducere rapida a ratei de aparitie a cosmarurilor la pacientii pentru care acestea erau o problema serioasa.
Pacientii care sufera de afectiuni in care cosmarurile devin principalul simptom si acestea nu dispar deloc si devin tot mai dese nu vor mai vrea sa adoarma de teama monstrilor din vise. Terapia prin repetitii de imagini sau IRT ar putea fi o metoda utila atunci cand te confrunti tot mai des cu astfel de vise urate. In cadrul terapiei pacientii reimagineaza cosmarurile traite dintr-o perspectiva pozitiva, reinventand povestea pe care au trait-o in somn, dar de data asta cand sunt constienti. Terapia nu functioneaza insa mereu, au constatat oamenii de stiinta.
Asa ca neurologii de la Universitatea din Geneva au propus o tehnica de invatare numita reactivare targetata a amintirii sau TMR. Tehnica in sine e foarte simpla: o persoana care sufera de cosmaruri repetate si dese se va concentra pe invatarea unui lucru in timp ce in fundal e redat un sunet. Fix acelasi sunet va fi redat si in timpul somnului. Sunetul se va stoca in memorie si va reactiva sau va „intari” amintirea.
Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta au aplicat ambele tratamente pe 36 de pacienti care aveau probleme grave cu tot ce tine de cosmarurile repetate. 18 au primit tratamentul IRT, restul TMR-ul, cu o nota cantata la pian redata timp de 5 minute, la fiecare 10 secunde. Timp de doua saptamani participantii la acest studiu au pus in practica IRT-ul zilnic si au tinut un jurnal. In timpul somnului activitatea cerebrala a fost monitorizata si s-a observat si somnul, fazele sale.
Cand se intra in REM se activa si sunetul repetat exact ca in faza experimentului din timpul perioadei constiente. O parte din participantii la studiu au asociat sunetul cu noul scenariu din timpul sesiunilor IRT. In cazul celor care li s-a aplicat TMR-ul cosmarurile aproape au disparut de tot, au fost incurajate si visele „frumoase”. Cei care au apelat la IRT inca aveau probleme cu un cosmar care venea o data pe saptamana.
Dupa trei luni o combinatie TMR-IRT s-a dovedit a fi la fel de puternica si a avut efecte bune la cei care trecusera prin TMR, dar la cei cu IRT cosmarurile au devenit si mai dese pe saptamana. Studiul realizat are si o problema: nu s-a comparat aplicarea IRT si TMR cu lipsa oricarui tratament, asta desi in studiile din trecut s-a demonstrat cat de eficient e IRT-ul.
Deja avem la ceasuri si bratari Smart senzori care ne ajuta sa ne dam seama de toate fazele somnului si asa vom putea actiona mai usor in viitor pentru a scapa de cosmaruri. Rezultatele studiului sunt insa incurajatoare la momentul de fata. Pe viitor se va testa si daca o combinatie TMR-IRT poate ajuta oamenii cu PTSD, pacientii cu aceasta afectiune avand cosmaruri care recreeaza cu acuratete momente traumatice traite in trecut. Daca efectele asteptate de la cele doua metode de tratament vor fi cele scontate si in cazul pacientilor cu PTSD ar putea fi o sansa in plus la o viata normala in cazul acestora si s-ar adauga la restul tratamentelor si metodelor folosite in prezent pentru a-i ajuta pe cei care au un PTSD agravat.