17 decembrie 2024

La ce te uiti prima data cand vrei sa cumperi un smartphone nou? La pret, la display si la marimea lor, la tehnologia lui, la rezolutie, la autonomia bateriei, la camera, la capacitatea de stocare? Conteaza si acestea, insa pentru performante optime cele mai importante specificatii pe care ar trebui sa le analizezi sunt memoria RAM si procesorul telefonului. Ele te ajuta sa ai o experienta excelenta cand iei telefonul in mana si sa iti poti face toate sarcinile cu ajutorul sau fara sa te lovesti de lag sau de un restart nedorit…

Daca ar fi sa alegi intre RAM si procesor, la care ai fi dispus sa renunti, sa faci un compromis in privinta lui? Ambele sunt importante, asa ca va fi foarte greu sa te decizi. Un procesor puternic inseamna experienta excelenta, dar nu poate face prea multe daca nu are suficient RAM la dispozitie. Mai mult RAM e o alegere buna, insa cu un procesor slab degeaba ai n GB RAM…

La ora actuala cele mai puternice telefoane au 18 GB RAM, 16 sau 12 GB RAM. Daca te gandesti ca un laptop are 8GB RAM si ti se par suficienti iti vei da seama ca atat de multa memorie pe un telefon smart ar insemna ca totul se misca excelent. Dar daca nu ai procesor foarte puternic nu prea te ajuta la nimic atat de mult RAM instalat pe un dispozitiv mobil.

Cele mai puternice procesoare de la ora actuala sunt Apple A14, Huawei Kirin 9000, Qualcomm Snapdragon 888 Plus, sunt construite folosind procesul de realizare pe 7nm. Pe Android avem Qualcomm Snapdragon 888, Dimensity 1000+, Huawei Kirin 9000, iarasi procesoare foarte puternice care au nevoie de multa memorie RAM ca sa fie folosite la capacitatea lor maxima.

De ce e pana la urma procesorul atat de important?Procesoarele noi au mai multe nuclee, sunt mai puternice, pot gestiona mai bine resursele, gestioneaza mai bine si consumul de energie cand folosesti telefonul pe o perioada lunga de timp. Procesorul e important pentru ca el controleaza totul in telefon. Cu cat e mai puternic, cu atat experienta ta e mai buna cand vei utiliza telefonul. Fara un procesor de ultima generatie nu ai nicio asteptare de la telefonul tau, il poti folosi pentru lucruri basic, telefoane, SMS-uri si cam atat, poate doua sau trei aplicatii light.

Care e rolul RAM-ilor daca procesorul e cel mai important? RAM-ul este o tip de stocare foarte rapid, mai rapid decat mediul de stocare al telefonului. Cu un procesor puternic alaturi poti avea raspuns la input foarte rapid, performante de top. Indiferent ca ai nevoie de multitasking sau de trecerea de la o aplicatie la alta intr-o secunda, cu un numar mare de GB de RAM vei avea experienta pe care ti-o doresti. 6-8GB RAM sunt suficienti pentru utilizatorii obisnuiti, gamerii cauta telefoane cu 12GB RAM daca vrei sa te joci tot felul de jocuri noi, cu o grafica puternica.

Si pana la urma ce alegi, RAM sau procesor? Daca iti cumperi un telefon cu procesor puternic, dar fara prea mult RAM ai gresit. Ai procesor capabil, puternic, poate sa faca absolut orice, tine bateria bine, dar la orice fel de multitasking sau aplicatii mai greoaie deschise te vei trezi cu un restart. De ce? Pentru ca memoria RAM e insuficienta si procesorul nu poate „duce” toate instructiunile pe care le are de indeplinit. O solutie ar fi sa existe un update sau aplicatii care suporta DRE, Dynamic RAM Expansion, ce permite RAM-ului sa se extinda cat are nevoie virtual folosind chiar spatiul de stocare intern al telefonului.

In al doilea scenariu, cand ai un telefon cu mult RAM, dar procesorul e foarte slab si e vechi iarasi nu ai o alegere fericita. Ai RAM suficient, da, poti sa faci in teorie orice, insa procesorul nu te ajuta, nu are cum sa finalizeze sarcinile trasate si sa execute actiunile pentru ca e prea slab. Plus ca ai consum mare de energie de fiecare data cand vrei sa faci ceva cu telefonul si nu vei putea sa faci mare lucru cu el.

Daca ar fi sa ai o regula generala, alege intai procesorul dorit si capacitatea RAM-ului si abia apoi poti sa te uiti si la alte specificatii. Daca ai RAM suficient si procesor bun vei putea sa te folosesti si de restul functiilor telefonului, in lipsa lor tot ce are telefonul va fi egal cu zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.