16 decembrie 2024

Cele mai multe computere au un procesor Intel sau poate unul ARM, AMD. Procesoarele ARM sunt intalnite la dispozitive mobile si mai nou la computerele Apple, vezi procesorul M1. Ambele arhitecturi ale procesoarelor sunt optimizate pentru consumuri mici pe dispozitive mobile si pentru autonomie cat mai mare oferita dispozitivului. Care e diferenta dintre ele si care e mai bun pentru calculatoare sau dispozitive mobile?

Arhitectura ARM este interesanta si a fost gandita sa fie cat mai simpla ca sa minimizeze consumul de energie al dispozitivelor pe care apare. Intel a venit cu procesoare mai complexe, cu design complicat pentru interoperativitate pe laptopuri si computere.

Procesoarele sunt niste cipuri microscopice pe care le vedem in calculatoare sau in telefoane mobile. Un procesor se ocupa de calcule, de cache pentru acces rapid la informatie, dar si de alte sarcini importante pentru functionarea dispozitivelor.

Procesoarele ARM sunt o forma de arhitectura, sunt folosite si de Apple, si de Android pe dispozitive, procesoarele Intel sunt folosite doar pe computere. ARM a fost deja pe dispozitive portabile, Intel este nou pe piata acestora. ARM e o prescurtare care vine de la Advanced RISC Machines. La momentul de fata ARM e o arhitectura dominanta in universul dispozitivelor mobile.

Originile procesoarelor ARM sau Intel sunt prin anii 1980, cand am avut primele procesoare in computere. In computerele IBM aveam procesoare Acorn Computers BBC Micro si Intel 8088.

Ca sa ne dam seama de diferentele dintre procesoarele ARM si Intel ne vom apleca asupra unor caracteristici cheie ale acestora.

Setul de instructiuni. Procesoarele Intel folosesc CISC, Complex Instruction Set, in vreme ce ARM-urile folosesc RISC, Reduced Instruction Set Computer. Procesorul Intel cu mai multe nuclee are un set de instructiuni ceva mai complex. Ai hardware complex, software simplu in cazul CISC, ARM-urile executa comenzi intr-un singur ciclu, deci functiile sunt reduse. Deci ARM-urile sunt puse doar pe dispozitive mobile care nu au nevoie neaparat de putere foarte mare de procesare.

RISC e fix opusul, ai hardware simplu, software complex, puterea necesara e mai mica, consumul e mai mic.

Compatibilitatea software. Procesoarele Intel nu stiu sa inteleaga codul ARM si invers. OS-urile si softul vor fi personalizate si vor functiona doar cu un singur tip de procesor. O exceptie este softul Rosetta 2 de la Apple, pentru traducerea codurilor. Computerele cu ARM au fost proiectate cu gandul la Rosetta 2.

Consumul de curent. Procesoarele ARM au consum redus de energie si un avantaj urias la acest capitol. Tehnica RISC si designul inovator ARM au dus la preturi mici pentru procesoarele produse. O baterie de pe un telefon te va tine 24 de ore, o baterie de pe un laptop cu Intel sau oricare alt procesor concurent te va tine cateva ore cel mult.

Performanta pura. Aici Intel distruge ARM-urile, puterea dispozitivelor si performanta pura sunt puncte forte ale procesorului Intel. In prezent, telefoanele sau tabletele moderne sunt suficient de puternice pentru a putea sa iti ofere tot ce ai nevoie ca sa te descurci in fiecare zi fara probleme.

Peformanta Per-Watt. Procesoarele ARM se descurca excelent daca ne gandim ce fac ele cu un Watt, si asta pentru ca avem si dispozitive mobile cu mai putine cerinte si ecrane mai mici. Procesorul modern ARM ajunge la performante de 74% din ce poate un procesor Intel modern. Si nici macar nu exista racire ca la computere.

Simetria nucleelor. Procesoarele ARM folosesc nuclee asimetrice, ceea ce e un mare avantaj. La procesoarele x86 Intel sunt de gasit nuclee multiple, dar identice, spre deosebire de ARM-uri, care vin cu multe nuclee, dar toate sunt diferite. Intr-un telefon cu opt nuclee vom gasi patru cu putere mica pentru operatiuni si procese basic si inca patru de mare putere care intra in joc cand lansam jocurile preferate, cand editam fotografii, video direct pe telefon.

Daca vrei sa cumperi o tableta Windows, diferenta intre ARM-uri si Intel-uri e aproape inexistenta. Versiunile moderne ale dispozitivelor Surface iti permit sa rulezi versiuni full de Windows OS si ai si procesoare ARM extrem de puternice si de capabile. Daca esti gamer sau vrei sa editezi din mers filmulete, fotografii in programe complexe te vei duce spre Intel.

Dispozitivele bazate pe procesoare Intel pot sa ruleze multe aplicatii Android, inclusiv cele speciale pentru ARM-uri. Daca o aplicatie contine coduri speciale ARM trebuie „tradusa” inainte de rulare. Performantele vor fi slabe daca apare procesul de traducere, fireste. Procesoarele Intel au probleme la capitolul baterie, performantele sunt insa mai bune fata de ARM-uri.

De ce toata lumea a ajuns sa foloseasca procesoarele ARM in ziua de astazi? Intel sau AMD, producatori uriasi care vin pe piata cu variante x86 de procesoare, sunt cei mai buni la nivel de performanta. Dispozitivele cu procesoare ARM de la Apple sau Amazon au cam provocat Intel in ultima perioada. Stim deja de M1, procesorul „bomba” de la Apple, primul procesor non-mobil, mai rapid decat Intel pe calculatoare si aproape la fel de rapid precum Ryzen 5000 series de la AMD. Care sunt cele mai rapide computere din lume la ora actuala? Apple Macbook-urile.

Un Windows OS pe un M1 Macbook e mai rapid decat un Windows OS instalat pe Surface Pro X, asta desi rulam Windows pe ARM doar prin emulatoare. Performantele Macbook-urilor cu M1 sunt notabile, in Geekbench Single-Core ajungi si la 1.390 puncte.

Microsoft s-a enervat rau si lucreaza si el la dezvoltarea unui procesor ARM non-mobil pentru a ajunge macar aproape de performantele dispozitivelor Apple cu M1-daca vor avea procesoare ARM non-mobil le vor folosi cu siguranta pe Surface-urile lansate in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.