1 aprilie 2025

De cate ori auzi de cancer te gandesti la tumori. Si din pacate tumorile sunt prezente din ce in ce mai frecvent si in randul copiilor. Una dintre cele mai frecvente tumori renale la copii e Tumora Wilms. Si adultii o pot avea, insa acest tesut canceros apare in special la micutii care nu au inca un sistem imunitar suficient de bine dezvoltat. Ea face parte din sindromul congenital, un grup de afectiuni prezente inca de la nastere, pe care nu ai cum sa le anticipezi si sa le previi in vreun fel.

Tumora Wilms poate fi pe un rinichi, dar uneori se poate intampla ca ambii rinichi sa fie afectat, mai multe puncte canceroase aparand pe un rinichi. Copiii cu varsta sub 15 ani sunt cei mai predispusi la tumora Wilms, cazuri rare semnalandu-se si la adulti.

Pana la 10 ani se descopera cam toate cazurile de Tumora Wilms la copii. Riscul mai mare este la copiii cu tenul de culoare inchisa, negri, dar e mai mic la asiatici. Fetele vor avea mai des acest tip de tumora, desi si baietii o au in foarte multe cazuri. Transmiterea e de regula genetica.

Doar in SUA avem 500 de cazuri noi diagnosticate in fiecare an, sa ca putem spune ca Tumora Wilms este destul de raspandita in randul populatiei tinere. Alaturi de tumora Wilms copilul afectat poate sa mai aiba si sindromul Beckwith-Wiedemann, parti ale corpului cresc prea mari pe o parte si nu exista simetrie, sindromul WAGR, complicatiile sunt infioratoare, lipsa irisului in ochi, probleme renale si genitale, sindromul Denys-Drash, apar probleme genitale si renale mai grave.

Cum stii ca ai tumora Wilms? Apare un punct inflamat sau o masa destul de ferma la palpare la nivel abdominal, zona stomacului, sunt dureri asociate, apare sange in urina, febra, hipertensiune, dureri de cap, ochi care par ca sangereaza, nasul ajunge sa fie plin de sange.

Cauzele tumorii Wilms nu sunt cunoscute. In cazuri rare se mosteneste genetic, dar oamenii de stiinta inca nu stiu clar cauza exacta… Cam toti micutii cu tumora Wilms au mutatii la anumite gene, inclusiv la gena WT1, gena CTNNB1 si AMER1, cele trei gene principale care ajuta organismul uman sa „fabrice” proteine si sa gestioneze cresterea si dezvoltarea celulara.

Diagnosticarea tumorii Wilms este necesara cand se depisteaza anomalii la nivelul abdomenului, la nivelul rinichilor, se face un test pentru tumora Wilms. Se va palpa la inceput abdomenul copilului, se vor recomanda radiografii, CT, RMN, ca sa se se vada daca nu cumva exista metastaza. Analizele de urina si de sange, analiza ficatului si functionarii sale, coagularii sangelui, biopsiile vor fi de asemenea necesare ca sa se puna un diagnostic cat mai corect.

Stadiile tumorii Wilms sunt urmatoarele, permitand clasificarea gravitatii afectiunii: Stadiul I-tumora e doar in rinichi si se elimina usor prin interventie chirurgicala, Stadiul II-deja depaseste rinichii, a crescut prea mult, dar tot se poate extirpa complet, Stadiul III-nu se elimina complet tumora si mai ramane din tesutul sau in abdomenul copilului, Stadiul IV-deja tumora a crescut foarte mult, depaseste abdomenul si pelvisul, ajunge pana la plamani, ficat, os, creier, Stadiul V-tumora e bilaterala, in ambii rinichi, stadiul va fi determinat pentru fiecare rinichi in parte.

Daca avem copilul cu riscul de a dezvolta tumora Wilms se recomanda monitorizari stricte, mers la doctor pentru diagnosticare si testare la 3-4 luni pana la varsta de 8 ani.

Cat despre tratamentele pentru Wilms, e nevoie de operatie si chimioterapie in paralel, terapia cu radiatii e necesara de cele mai multe ori. Daca tumora Wilms e suficient de mica si se poate extirpa rapida printr-o operatie banala copilul scapa de orice tratamente ulterioare chinuitoare. Daca insa e nevoie si de chimioterapie ea se administreaza inainte de operatii ca sa se micsoreze tumora si operatia sa fie o reusita.

Prevenirea aparitiei tumorii Wilms nu e posibila. Chiar daca se face testare genetica inainte de contactele sexuale neprotejate care vor duce la conceperea unui bebe tot nu se va putea interveni ca sa se evite aparitia tumorii Wilms.

Din fericire, pronosticul pentru copiii cu Tumora Wilms e bun si incurajator indiferent de stadiul definit in urma diagnosticarilor. Recurenta e obisnuita in cazul tumorilor Wilms, asa ca daca se extirpa tesutul asta nu inseamna ca nu va reveni tumoarea Wilms la un moment dat in viata. Si da, chiar daca o tratezi, faci operatii, incerci sa faci si chimioterapii, terapie cu radiatii, discutam tot de un cancer, deci poate fi mortal, din pacate.

Rata de supravietuire e mare, 90% din pacienti inca mai traiesc la cinci ani de la depistarea si tratarea tumorii Wilms. Depinde insa mult de ce fel a afectat tumora tesuturile renale, organismul, daca s-a ajuns la metastaza, daca exista si alte complicatii, factori care contribuie la decompensarea pacientului-la copiii sub 2 ani rata de recidiva este mai mica in cazul tumorii Wilms.

In final o diferenta importanta intre tumora Wilms sau nefroblastomul si neuroblastom, ca sa nu le cofundam. Desi terminologia pare similara, avem doua tipuri de cancer total diferite, aparute in doua tipuri diferite de celule. Nefroblastomul este un cancer la rinichi. Neuroblastomul e un cancer care incepe in celulele nervoase, glandele suprarenale, dar ar putea „invada” si rinichiul. Ambele tipuri de cancer afecteaza copiii si ambele ar putea aparea la nivel abdominal ca niste puncte inflamate usor depistat si simtit la palpare.

Lasă un răspuns

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.