9 ianuarie 2025

Rinita non-alergica este o afectiune comuna, care ar trebui sa nu puna probleme majore. Spre deosebire de rinitele alergice, cele non-alergice aduc stranut cronic, nas congestionat, care curge mereu fara o cauza anume. Simptomele celor doua tipuri de rinite sunt comune, asemanatoare de multe ori, deci va fi mai greu de diagnosticat fara analize si observatii atente.

De obicei intalnim rinite non-alergice la tineri, copii, adulti, in special dupa varsta de 20 de ani, mai ales cand apar iritanti, mirosuri puternice, schimbari de vreme, anumite afectiuni. Tratamente pentru rinitele non-alergice exista si isi dovedesc eficienta in momentul in care sunt prescrise inca de la debutul bolii.

Simptomatologia comuna rinitelor non-alergice persista cat e anul de lung si include: nas infundat, care curge mereu, stranut care persista, mucus prezent la nivelul gatului, tuse. Nu avem mancarimi la nivel nazal, la nivel ocular sau la nivelul gatului, cum se intampla la rinitele alergice.

Cauzele exacte ale rinitelor non-alergice nu se cunosc. Dar medicii si specialistii din domeniul medical sunt de parere ca atunci cand vasele de sange din nas se dilata si „umplu” mucoasa nazala cu sange si fluid apare o dilatare la nivelul ei, ceea ce duce la simptomele deja amintite. Terminatiile nervoase din nas pot fi mult prea sensibile, reactiile sunt necontrolate si prea puternice si apare uneori rinita non-alergica. Rezultatele vor fi mereu aceleasi, membrane nazale inflamate, congestie puternica, mucus in exces.

Alte cauze posibile ale rinitelor non-alergice ar fi: iritanti din mediu sau de la locul de munca, fum, chimicale, substante cu miros foarte puternic, parfumuri, schimbari de umiditate, de temperatura prea bruste ce determina inflamatii ale membranelor nazale, infectii virale, raceala, gripa, bauturi si mancare prea fierbinti sau prea condimentate, picante tare, alcoolul in exces. Si anumite medicamente duc la rinite non-alergice, aspirina, ibuprofen, medicamente pentru hipertensiune arteriala, beta blocantele, sedative, antidepresive, contraceptive orale, medicamente pentru disfunctii erectile, decongestionante nazale folosite excesiv ar putea determina aparitia simptomelor.

La femei, schimbarile hormonale din timpul sarcinii, din timpul menstruatiei, datorate pastilelor contraceptive vor duce cel mai probabil la rinitele non-alergice. Atentie la dormitul pe spate, la apnee, la refluxul gastroesofagian, ele sunt pe lista de cauze probabile ale rinitelor non-alergice.

Factorii de risc pentru rinitele non-alergice sunt usor de intuit. Aici discutam despre: expunerea la iritanti puternici, tutun, parfum, smog, fum de la tevile de esapament, varsta, peste 20 de ani, folosirea prelungita si fara prescriptie medicala a decongestionantelor nazale, sexul, femeile sunt mai predispuse la rinitele non-alergice, expunerea ocupationala la fum, materiale de constructii, praf, solventi, compost, hipertiroidism, sindromul oboselii cronice si diabet.

Netrata la timp si nediagnosticata in mod corect, rinita non-alergica determina aparitia unor complicatii, polipi nazali in nas si sinusuri, sinuzite, intreruperi frecvente ale activitatii zilnice normale.

Preventia este posibila daca nu vrei sa te confrunti cu rinitele non-alergice. Eviti sa vii in contact cu tot felul de substante iritante, nu folosesti mereu decongestionante nazale puternice, mergi la medic si respecti tratamentele recomandate care chiar functioneaza.

Diagnosticarea rinitelor non-alergice incepe cu un consult ORL, se elimina si alergiile de pe lista de cauze posibile. Se observa simptomatologia prezenta, se fac teste de alergii, la nivelul pielii, analize de sange complexe pentru alergii, ce vizeaza prezenta unor anticorpi, imunoglobulina E IgE, se verifica sinusurile. Endoscopia nazala e necesara daca un diagnostic clar nu poate fi pus si sunt probleme si la sinusuri, la fel si un computer tomograf.

Cat despre tratamentele pentru rinitele non-alergice, acestea depind de cat de mult iti afecteaza viata rinita non-alergica si ce simptomatologie prezinti. Daca e una moderata si nu te deranjeaza prea tare te tratezi acasa. Daca ai simptome severe se vor recomanda picaturi nazale saline pentru eliminarea iritantilor si pentru calmarea membranei nazale, pentru eliminarea rapida a mucusului, picaturi pe baza de corticosteroizi pentru a elimina inflamatia puternica din interiorul nasului.

Medicamentele de uz nazal, ORL cu antihistaminice sunt recomandate daca sunt sub forma de spray si nu se folosesc pe o perioada prea lunga de timp. S-ar putea sa ti se prescrise si medicamente anticolinergice daca ai probleme cu mucusul si cu nasul care tot curge.

Decongestionantele usoare vor reduce dilatarea vaselor de sange si inflamatia testurilor din nas, antihistaminicele orale ar putea avea efecte, uneori, in cazul rinitelor non-alergice, dar nu te poti baza pe ele.

Se ajunge si la operatii mai complicate daca sunt probleme cauzate de rinitele non-alergic, deviatii de sept, polipi nazali persistenti si uneori mariti. Operatia este insa ultima metoda de tratare a rinitelor non-alergice si nu se va ajunge la ea decat extrem de rar.

Desi rinitele non-alergice pot fi usor de trecut cu vederea si traiesti cu ele e bine sa le dai atentia cuvenita si sa mergi rapid la medicul specialist pentru consultatie si pentru tratamente adecvate, pentru analize care sa iti spuna de ce ai ajuns sa ai rinita non-alergica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.