Malformatia arterio-venoasa cerebrala este un defect al sistemului circulator, o conexiune anormala si extrem de fragila ce seamana cu un ghem sau un nod, intre artere si vene. De aici si riscurile mari de hemoragie aparuta din senin si de complicatii rapide. Malformatia arterio-venoasa cerebrala ar putea sa apara oriunde in corp, dar de cele mai multe ori o vom intalni la nivel cerebral, riscurile crescute asociate fiind serioase de fiecare data. Tratamente pentru aceasta afectiune ciudata exista, dar eficienta lor depinde de momentul in care incepe administrarea si de diagnosticarea cat mai rapida.
La baza problemelor legate de malformatia arterio-venoasa cerebrala se afla arterele si venele. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre creier, venele transporta sangele fara oxigen spre plamani si spre inima. Tot acest proces vital este oprit cand apare malformatia arterio-venoasa cerebrala sau AVM-ul. Cele mai frecvente locuri unde putem intalni malformatia sunt creierul sau coloana vertebrala, asta desi AVM-urile cerebrale sunt destul de rare.
Unii pacienti ajung sa aiba o simptomatologie tipica AVM, dureri de cap, crize, asa ca nu ai cum sa treci peste aceasta afectiune. Descoperi ca ai malformatia arterio-venoasa cerebrala dupa un RMN, CT pentru cu totul alta boala sau dupa ce apare o fisura la nivelul vaselor de sange si o hemoragie puternica. De cele mai multe ori simptomele nu apar imediat ce s-a declansat afectiunea, malformatia respectiva. Ruptura AVM-ului si hemoragia masiva vor aduce si primele simptome.
Deci primul simptom clar al prezentei malformatiei arterio-venoase cerebrale este hemoragia. Pe langa hemoragie apar crize dese, dureri de cap acute, doar intr-o zona a capului, slabiciune musculara, aproape paralizie pe o parte a corpului. In functie de localizarea AVM-ului pot sa apara si simptome neurologice grave dintre care amintim: dureri de cap foarte mari, slabiciune generalizata in corp, paralizie totala, pierderea vederii, dificultati de vorbire, confuzie, incapacitatea de a-i intelege pe altii, dezechilibru permanent.
Toate aceste simptome pot sa apara la orice varsta, dar cele mai multe le intalnim intre 10 si 40 de ani. In timp, orice AVM va distruge tesutul creierului. Efectele se vad incet, incet si simptomatologia e clara in tinerete. Deja la varsta de mijloc AVM-urile raman stabile si nu vor cauza simptome severe. Femeile care raman gravide nu au risc crescut de hemoragie daca au inainte de sarcina AVM diagnosticat.
Un tip aparte de AVM implica vena lui Galen sau marea vena cerebrala. Toate simptomele asociate acestui tip apar imediat dupa nastere sau la scurt timp dupa ce a avut loc nasterea. Se inflameaza capul, se acumuleaza lichid in creier, venele inflamate devin vizibile la nivelul capului, apar crize, probleme cu inima, dificultati in procesul de crestere.
Cauzele malformatiei arterio-venoasa cerebrale nu sunt cunoscute. Se crede insa ca toate AVM-urile prezente de la nastere se formeaza in timpul dezvoltarii bebelusului in uter, insa putem sa avem si AVM-uri care se dezvolta mai tarziu in viata. Pacientii care au HHT, sindromul Osler-Weber-Rendu sunt mai predispusi la aparitia AVM-urilor.
Arterele si venele implicate in AVM nu au reteau de suport a vaselor de sange foarte mici sia capilarelor, sangele circula din artere in vene, depasind tesutul inconjurator.
Factorii de risc ar putea fi: sexul, barbatii vor dezvolta AVM-uri mai des decat femeile, istoricul medical familial, mostenirea genetica. Pentru ca mereu apar complicatii, acestea au fost catalogate si analizate, asa ca le putem enumera si pe ele: hemoragii cerebrale, cantitate de oxigen redusa la nivelul tesutului cerebral, vase de sange subtiri sau „slabite”, care nu mai pot sustine circulatia normala a sangelui, probleme cerebrale grave-AVM-urile pot fi si mai mari si pot pune presiune pe anumite zone din creier, lichidul protectiv din jurul creierului nu mai mai avea o circulatie normala in jurul emisferelor cerebrale, creierul poate fi impins spre oasele craniene.
Diagnosticarea malformatiei arterio-venoase cerebrale se va face in urma analizei istoricului medical si in urma unui consult medical de specialitate. Se vor recomanda consultatii neurologice, angiografii cerebrale, CT, RMN, radiografii, RMN-ul e mai sensibil decat CT-ul si se pot depista orice modificari la nivel cerebral mult mai simplu. Si tot cu ajutorul RMN-ului ai informatii exacte despre localizarea AVM in creier si despre orice hemoragii cerebrale.
Tratamentele pentru malformatia arterio-venoasa cerebrala are un singur scop: sa previna hemoragiile, dar si sa controleze crizele, alte complicatii neurologice uneori. Alegerea tratamentelor prescrise va depinde de varsta, de starea de sanatate, de marimea sau de localizarea AVM-urilor in zona creierului. Medicamentele se folosesc pentru dureri, crize, operatiile raman insa cea mai buna abordare cand ai o astfel de afectiune diagnosticata.
Se pot face rezectii, operatii care elimina AVM-urile si tesuturile cerebrale din jur. Se apeleaza la rezectie doar daca sunt riscuri mici de hemoragie si nu se afecteaza tesutul cerebral prea tare. Daca e foarte greu de ajuns la AVM-ul cerebral si riscurile sunt uriase odata ce ai inceput operatia se va apela la alt tratament.
Embolizara endovasculara ar fi o varianta, se ajunge la ea inainte de orice fel de tratamente chirurgicale, nu e invaziva deloc procedura. Se reduce imediat marimea AVM-ului cerebral si hemoragia nu va mai aparea, sangele e redirectionat spre testurile cerebrale care au nevoie de el.
Radiochirurgia stereotactica poate ajuta si ea cand ai AVM cerebral, se folosesc radiatii pentru a distruge AVM-ul. In 1-3 ani de la tratament vasele de sange vizate nu vor mai pune probleme pacientilor. E tratamentul perfect pentru AVM-uri mici sau pentru cele care nu sunt un pericol pentru viata pacientilor.
Pe viitor se va incerca prezicerea riscului de hemoragie la pacientii cu AVM cerebral pentru a lua decizia de tratare mai usor. Imagistica 3D, maparea creierului si imagistica functionala vor ajuta enorm la diagnosticarea si tratarea AVM-urilor de la nivelul creierului. Si se va mai adauga si microinterventia chirurgicala moderna folosita pentru a opera AVM-urile foarte dificil de abordat in alte situatii, operatiile vor fi mai accesibile si mai sigure cand va fi vorba de rezectii.