7 ianuarie 2025

Inima poate suferi o multime de afectiuni de-a lungul vietii noastre. Unele sunt mai usoare si scapam de ele prin tratamente simple, medicamentoase sau chirurgicale, altele sunt mai complexe si necesita o ingrijire deosebita si tratamente pe masura gravitatii.

Printre bolile inimii care au nevoie de o atentie deosebita din partea noastra si a medicilor se numara si hipertrofia ventriculara stanga. Hipertrofia ventriculara stanga se manifesta prin ingrosarea peretilor din ventriculul stang. Tratamente pentru hipertrofie sunt, chirurgicale si medicamentoase, dar ele au efect doar daca sunt administrate la timp, cand simptomatologia nu e atat de grava.

Simptomatologia hipertrofie ventriculare stangi apare treptat. La inceput poti sa nu ai simptome deloc daca boala e in primele faze. De altfel afectiunea nu cauzeaza simptome tipice. Dar cand inima incepe sa depuna efort prea mare ca sa pompeze sangele in corp apar si primele simptome. Respiratie dificila mai ales cand te intinzi, te odihnesti in pat, de exemplu, transpiratie la nivelul membrelor inferioare, dureri in piept cand depui efort, aritmii, palpitatii, lesin, stare de rau continua.

Vei merge imediat la medic si la unitatea de primiri urgente daca ai dureri severe de cap aparute din senin, daca ai dificultati in vorbire, daca simti o slabiciune pe o parte a corpului. Tensiunea arteriala crescuta va fi un risc major pentru hipertrofia ventriculara stanga.

Afectiunea e foarte grava si are urmari imediate pentru ca ventriculul stang e camaruta inimii esentiala in procesul de pompare a sangelui in corp. Peretele devine rigid si presiunea sangelui din inima creste, sangele nu mai e pompat cum trebuie, muschiul inimii depune efort mai mare ca sa trimita sange in organism.

Cauzele hipetrofiei ventriculare stangi sunt multiple. Orice pune presiune pe ventriculul stang va duce la atrofie. Tesutul muscular devine rigid in aceasta camaruta, peretii se ingroasa si marimea ventriculului stang poate creste. Hipertrofia ar putea fi cauzata si de schimbarile genetice care afecteaza structura muschiului cardiac. Printre cele mai frecvente cauze ale hipetrofiei intalnim si: tensiunea arteriala crescuta, ingustarea valvei aortice, stenoza aortica, antrenamente sportive intense, cu o marire a muschiului cardiac, afectiunile genetice transmise intre generatii, cardiomiopatia hipetrofica, de exemplu, amiloidoza-acumularea de proteine in jurul inimii.

Factorii de risc pentru hipetrofia ventriculara stanga sunt cu siguranta varsta, varstele inaintate, tensiunea arteriala crescuta, greutatea prea mare, istoricul familial, diabetul, sexul feminin, femeile ajung sa sufere mai des de acest tip de hipetrofie. Cat despre complicatii, se modifica structura si functiile inimii si de aici umplerea ventriculului stang cu sange incorecata, presiunea sangelui in inima creste rapid si apar insuficienta cardiaca, aritmiile, bolile cardiace ischemice cand inima nu mai are suficient oxigen, stopuri cardiace.

Pentru a preveni hipetrofia ventriculara stanga nu ar trebui sa mai fumam, ar fi bine sa ne schimbam dieta, sa manacam sanatos si fara grasimi, sa folosim mai putina sare. E recomandat sa evitam alcoolul in cantitati mari, sa exersam in mod regulat, sa avem o greutate normala, sa dormim cel putin 7-9 ore pe noapte, sa evitam stresul prea mare, sa ne controlam mereu tensiunea arteriala.

Diagnosticarea hipertrofiei ventriculare stangi se va face doar de catre medicul cardiolog. Se incepe cu examinarea fizica a pacientului, cu verificarea istoricului medical si familial in privinta bolilor de inima, se va masura tensiunea arteriala, se va asculta inima cu un stetoscop. Se recomanda analize de laborator, ECG, EKG, radiografii ale inimii, se fac si teste de urina, se verifica nivelul zaharului din sange, colesterolului, functiile ficatului si ale rinichilor. Ecocardiograma va fi utila daca inima nu functioneaza corect deloc si hipertrofia e agravata, la fel si RMN-ul la inima.

Tratamentele pentru hipertrofia ventriculara stanga depind strict de cauzele afectiunii. De regula sunt de natura medicamentoasa, se prescriu medicamente, se foloseste insa si cateterul sau interventia chirurgicala complexa. Tensiunea arteriala trebuie sa scada, apneea trebuie sa dispara ca sa nu avem probleme deloc cu hipetrofia.

Se vor folosi medicamentele pentru tensiune arteriala, care vor reduce ingrosarea muschiului cardiac, beta blocanti, inhibitori, blocanti canale calciu, diuretice.

Daca tratamentul medicamentos nu are efectele dorite se apeleaza imediat la operatii si la alte proceduri specifice. Daca hipetrofia e cauzata de stenoza aortica se va folosi cateterul sau interventia chirurgicala pentru repararea sau inlocuirea valvei cu probleme. Conteaza mult care a fost cauza hipetrofiei cand se aleg interventiile chirurgicale, ce afectiuni ale inimii exista deja.

Pe langa medicamente si operatii e obligatoriu sa faci exercitii fizice dupa recuperare, sa faci miscare multa, 30 de minute de activitate fizica usoara in fiecare zi iti vor fi de mare folos. Mentinerea greutatii corporale in limite normale printr-un stil de viata sanatos va avea un impact major asupra recuperarii de dupa tratamente si interventii chirurgicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.