Sanatatea e mai importanta ca oricand acum, mai ales acum, cand am vazut deja ce poate insemna infectarea cu SARS-CoV-2 si cata suferinta provoaca boala COVID-19. Daca esti sanatos poti face orice, te simti bine si poti avea rezultatele dorite indiferent de activitatile tale.
Dar sanatatea se pastreaza destul de greu avand in vedere ca traim intr-un secol in care suntem “bombardati” in permanenta cu fel de fel de conservanti si substante nocive gasite in alimente, ingrediente banale. Plus ca “tragem” prea mult de noi si asta ne predispune si mai mult la probleme grave de sanatate. Pastrarea sanatatii nu este imposibila, este chiar foarte simplu daca stii ce ai de facut.
Cand a fost ultima data cand te-ai gandit la sanatatea ta? Da, mergi la doctor, te programezi pentru un consult, iei retetele recomandate, dar asta nu e suficient. Sa ramai sanatos mai ales cand ai trecut de adolescenta sau de copilarie si esti adult e foarte greu. Dar nu e ceva imposibil.
Nu te gandi ca ai de facut lucruri foarte complicate ca sa ti-o pastrezi intacta. Nu. Din contra, sunt cateva lucruri banale pe care le poti face ca sa ai mereu o sanatate de fier.
Spala-te pe maini. Este deosebit de important sa ne spalam mereu pe maini cand intram in casa, pana sa atingem orice. Apa calda si sapunul distrug rapid orice fel de microbi, bacterii care s-au adunat pe maini cat ai fost afara. Poti folosi si substante pentru igienizare, geluri diverse, dar spalatul pe maini ramane cea mai simpla si mai buna metoda sa ramai sanatos si sa nu risti infectii periculoase. Evita sa atingi fata cu mainile murdare cand esti acasa, pe strada, in mijloace de transport, la birou.
E bine sa iti faci un obicei din a te spala pe maini imediat ce ai intrat in casa sau vrei sa mananci, sa faci mancare, sa lucrezi cu diverse ingrediente. La fel de important este sa te speli pe maini dupa ce ai folosit telefonul si vrei sa mananci sau sa faci ceva de mancare. Si pe telefon se aduna enorm de multe bacterii, microbi si te poti imbolnavi foarte usor. Nu te grabi cand te speli pe maini, incearca sa ai sapun peste tot, inclusiv intre degete si pe spatele palmelor ca sa fii sigur ca omori toate bacteriile care s-ar putea afla sau ascunde acolo. 20 de secunde e suficient pentru un spalat, asa ca nu are rost sa exagerezi.
Evita interactiunile cu oamenii care sunt deja bolnavi. Daca vezi ca ai oameni in jurul tau care nu arata prea bine, care au o stare de rau, care stranuta, tusesc stai cat mai departe de ei. Acopera gura si nasul cu o masca eventual. Daca la birou ai colegi bolnavi prefera sa lucrezi remote o perioada ca sa nu risti sa te imbolnavesti si tu. Si la scoala, cand apar cazuri de infectari in clasa copilului e recomandat sa il tii acasa ca sa eviti orice fel de risc de imbolnavire in familie.
Renunta la transportul in comun, daca poti, pentru ca sansele sa interactionezi cu oameni bolnavi sunt mari, fa teste daca ai venit in contact cu bolnavi de COVID-19, fereste-te cat poti de orice fel de interactiuni directe cu oamenii care sunt deja bolnavi ca sa ai sanse cat mai mari sa fii sanatos si sa iti poti desfasura activitatile normale in continuare.
Consuma produse/alimente integrale. Dieta are un impact major asupra sanatatii organismului nostru. Renunta la alimente mult prea procesate si consuma alimente integrale oricand poti. Include in meniul zilnic fructe, legume, cereale integrale cat mai multe. Alege doar acele alimente si preparate care iti pot aduce nutrientii de care ai nevoie, vitamine sau minerale.
Produsele integrale sunt excelente pentru ca sustin sistemul imunitar, ne ajuta sa avem mereu vitamine si minerale esentiale si sa ramanem sanatosi. Foarte important este ca toate ingredientele integrale sa nu fie procesate la randul lor foarte mult, gatite, inainte de servire si sa optam pentru o varianta cat mai curata a lor, fara adaos de zahar, grasimi, fara carbohidrati in exces.
Renunta la alcool si la zahar in exces. Consumul in exces de zahar si alcool va avea un impact important asupra intestinelor si asupra sistemului imunitar, sistemului circulator. Plus ca vei avea probleme cu somnul, risti sa faci si diabet sau sa ai probleme grave cu ficatul.
Limiteaza cat de mult poti consumul de alcool si de zahar, inlocuieste-le cu alte produse sanatoase care iti pot satisface pofta de dulce sau de o bautura alcoolica. Sunt atat de multe variante foarte populare de produse care pot inlocui zaharul sau alcoolul incat e imposibil sa nu gasesti ceva pentru tine.
Fa exercitii fizice si miscare zilnic. Nu cauta scuze si incearca sa te misti zilnic, indiferent ca mergi la sala sau sa ca faci exercitii fizice acasa, prin parc. Miscarea e buna in orice forma daca o vei face in mod regulat si asta pentru ca te va ajuta sa elimini toxinele, sa elimini bacteriile din plamani si sa iti pastrezi plamanii sanatosi. Plus ca sistemul circulator iti va multumi, vei avea circulatie foarte buna, nutrientii vor ajunge mai rapid la toate organele care au nevoie de ei.
Ramai hidratat in permanenta. E foarte important sa consumi cel putin 2 l de apa zilnic si sa ramai hidratat indiferent de activitatile pe care le ai. Sistemul imunitar va functiona mai bine, vei scapa mai usor de toxinele acumulate in organism, rinichii vor functiona excelent, toate celulele corpului vor avea suficient oxigen ca sa functioneze corect.
Regula de baza pentru hidratare e simpla: vezi ce greutate corporala ai si consuma cam jumatate din acea greutate in apa bauta sub orice fel de forma vrei, dar nu sucuri cu zahar, acid, nu bauturi cu multi conservanti, foarte acidulate.
Ai grija de intestine. In intestine se afla cam 70% din intreg sistemul nostru imunitar. Avem nevoie de alimente care vor hrani si vor asigura un mediu perfect de dezvoltare pentru bacteriile bune din intestin. Adauga in meniul zilnic probiotice, alimente probiotice, iaurt, sana, renunta la alcool si zahar pentru ca ele vor hrani bacteriile „rele” din intestine si iti da peste cap si digestia si sanatatea.
Dormi suficient de mult timp. Daca nu dormi suficient sistemul imunitar e slabit, te vei imbolnavi mai rapid odata ce ai intrat in contact cu un virus, cu bacterii periculoase. In timpul somnului, sistemul nostru imunitar elibereaza proteine care ajuta la combaterea infectiilor si la prevenirea inflamatiilor.
In lipsa unui somn suficient pentru organism celulele si anticorpii sunt in numar mult ma mic. Ca adult ai nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, iar tinerii si copiii au nevoie chiar si de 10 ore de somn, mai ales daca au si activitati multe solicitante in timpul zilei.