16 decembrie 2024

Sa fii antreprenor este un vis poate prea mare pentru tinerii din ziua de astazi. Dar nu e imposibil. Ai nevoie doar de o idee buna sau mai multe, de o implementare ca la carte, de ceva bani ca sa poti porni o afacere, de parteneri care sa te ajute sa o dezvolti. Si mai e nevoie de ceva. De documentare si de atentie la toate detaliile inainte de a demara o afacere…

Inainte sa demarezi o afacere si sa te lansezi in business ar trebui sa te cunosti pe tine. Daca esti tanar trebuie sa incepi cu o cunoastere de sine. Dupa ce ai trecut de aceasta etapa te vei gandi la toate aspectele unei afaceri, ce faci, cum faci, ce vei face daca apare o criza etc. Sunt insa si cateva aspecte esentiale pentru tinerii antreprenori, la care ar trebui sa te gandesti cu seriozitate inainte de a te lansa in orice fel de afacere. Le intelegi, le respecti, ai toate sansele sa ai o afacere de succes si sa te bazezi pe ea. Le ignori, nu vei face decat sa te afunzi si mai tare si sa nu ajungi nicaieri cu afacerea…

Banii chiar conteaza. Ai nevoie de bani nu doar sa construiesti si sa dezvolti un business nou, ci si pentru a supravietui. Inainte sa incepi orice fel de afacere noua asigura-te ca ai tot ce iti trebuie pe partea financiara ca sa rezisti si sa te descurci odata ce ai demarat un business. Orice idee noua are nevoie si de bani pentru a fi implementata. Deci inainte sa te apuci de orice incearca sa ai investitori, sa ai sume de bani pe care sa te bazezi in orice fel de scenariu si de abia dupa poti sa iti initiezi si afacerea si sa pornesti pe drumul la care ai visat toata viata.

Fii activ pe LinkedIn. E o retea de socializare care te ajuta sa vii in contact si sa discuti cu oameni de afaceri, cu potentiali clienti si parteneri. LinkedIn e locul unde vei gasi idei, oameni care ar putea sa te ajute in toate modurile posibile. Nu ajunge doar sa ai un profil acolo, trebuie sa postezi, sa fii activ, sa incepi conversatii cu oameni care conteaza pentru tine si pentru afacerea ta. Doar asa poti invata de la cei mai buni, poti evita probleme cu afacerea si vei avea o multime de idei noi rezultate in urma conversatiilor cu ei. Obtii credibilitate mai mare pentru brandul tau, ai acces la o baza de date uriasa, ai instrumente utile pentru orice antreprenor, ai si un public tinta mai usor de configurat si de gasit, plus profesionisti care te vor ajuta oricand cu idei si cu informatii esentiale pentru afacerea ta.

Gaseste un mentor bun. Da, poti sa inveti din propriile greseli, insa e bine sa ai si un mentor cu experienta care sa te ajute sa preintampini orice fel de probleme. Mentorii te vor ajuta sa gasesti mai rapid solutii, te vor incuraja in momentele mai putin bune si vei avea la dispozitie strategii si cunostinte utile oricarui antreprenor la inceput de drum. Vei gasi usor mentori in cercul de prieteni, cunoscuti care au deja afaceri de ceva timp, pe retele de socializare. Important e sa ii alegi in functie de ce vrei sa obtii de la ei si de experienta lor, de calitatile lor. Cu cat stai si te gandesti mai mult pana alegi un mentor, cu atat vei avea si rezultate mai bune odata ce il ai aproape si pornesti o afacere.

Fii pregatit sa inveti mereu. Invatarea nu se opreste cand ai terminat o facultate, un masterat, un doctorat. Daca vrei sa ai succes si sa poti sa iti duci afacerea in directia dorita e nevoie sa fii mereu la curent cu tot ce e nou in domeniul tau si sa inveti constant lucruri noi. Trebuie sa fii dispus sa asculti, sa citestimult, sa ai o cultura generala foarte buna daca vrei sa faci ceva in afaceri. Cu cat esti mai deschis la ideea de invatare continua, cu atat vei intelege mai bine comportamentele si cerintele clientilor si vei fi alaturi de ei cand au nevoie de tine. Invata pas cu pas din dezvoltarea afacerii tale si incearca sa fii mereu cu un pas inaintea concurentei prin cunostintele pe care le ai.

Ramai umil. Ai o afacere care merge bine, ai ajuns sa castigi. Pastreaza-ti umilitatea, arata compasiunea, asculta angajatii, da un exemplu tuturor prin conduita si comportament. Fii sincer, recunoaste cand gresesti, incurajeaza dialogul permanent, permite si altora sa preia conducerea daca nu intelegi sau nu te pricepi la ceva anume la un moment dat. Demonstreaza ca esti un lider nu prin pumni batuti in masa si voce ridicata, ci prin comportamente care impun respect si ordine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.