17 decembrie 2024

Inainte de momentul critic noiembrie 2019, cand am avut primul caz de infectie cu SARS-CoV-2, in China, nimeni nu se gandea la o pandemie la fel de grava precum cea provocata de gripa spaniola. De la declararea pandemiei de COVID-19, in 2020, si pana astazi au fost numeroase teorii si carti scrie despre prevenirea pandemiei.

Au aparut si numeroase intrebari legate de modalitatea in care am fi putut actiona ca sa nu ajungem astazi la aproape 700 milioane de infectari, 6 milioane de decese contorizate, poate multe altele de care nici nu stim si zeci de cazuri noi care inca mai apar zi de zi peste tot in lume. Dar este urmatoarea pandemie una usor de prevenit, o putem preveni in vreun fel?

De la inceput trebuie sa intelegem un lucru: nu suntem cu nimic mai pregatiti astazi de o pandemie decat eram inainte de 2019-2020. Epidemiile sunt inevitabile, pandemiile insa sunt optionale. Asta e adevarul. Putem avea epidemii peste tot in lume, avem epidemii active si astazi, insa pentru a ajunge la o pandemie o epidemie chiar trebuie sa aiba o evolutie extrem de rapida si de grava si sa nu fim in stare sa facem aproape nimic sa evitam repercusiunile ei.

Putem opri urmatoarea pandemie, asta e un lucru cert cel putin din perspectiva tehnologiei si evolutiilor pe care le-am vazut in medicina si stiinta in ultimii trei ani. Implicarea institutiilor globale, politice mai ales, este esentiala pentru a nu ajunge iarasi la o pandemie pornita de alt virus scapat de sub control.

Si am invatat foarte multe in pandemie, am constientizat importanta dezvoltarii rapide de vaccinuri si tratamente pentru infectii, importanta echipamentelor de protectie peste tot, comunicarii clare in orice context, eficientei comunicarii cand iesi in fata publicului. Schimbul de informatii globale este acum mai bine pus la punct, oamenii de stiinta si medicii colaboreaza mai usor.

Raspunsul la COVID-19 a fost rapid, mai rapid decat ne-am fi asteptat, dar nu suficient de bun, de omogen. Nu s-a distribuit vaccin in tarile sarace, cel putin nu suficient, lumea nu a fost pregatita si nu a stiut sa gestioneze bine pandemia inca de la inceput ca sa nu se ajunga la problemele grave generate intre timp.

Inca de prin 1992 oamenii de stiinta tot trageau semnale de alarma legate de lipsa de pregatire a oamenilor pentru pandemii, dar prea putina lumea a ascultat. Numai Bill Gates a avut un discurs la TED cu peste 36 milioane de vizualizari pe YouTube, dar degeaba. Acum se trag iarasi semnale de alarma legate de urmatoarea pandemie si la fel nu prea se ia in considerare ce se vehiculeaza. Suntem pregatiti pentru tornade, inundatii, cutremure, dar pentru pandemii inca nu putem spune ca ne-am pregatit, desi inca trecem printr-una.

Poate cel mai bun mod de a preveni o pandemie este sa oprim imediat orice epidemie de la escaladare. Trebuie sa existe echipe colaborative care sa se ocupe doar de prevenirea pandemiilor viitoare. Oamenii de stiinta si medicii din aceste echipe vor monitoriza indeaproape tot ce se intampla pe glob si in caz de virusuri periculoase sau epidemii scapate de control vor alerta imediat autoritatile care trebuie sa ia masuri pe loc.

Managementul echipelor va reveni in sarcina Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Costurile vor fi mari, dar vor fi acoperite usor-peste 1 miliard de dolari pe an. Daca ti se pare mare suma gandeste-te doar ca pentru COVID-19 si pentru actuala pandemie s-au cheltuit trilioane de dolari si tot au murit milioane de oameni.

Sistemele de supraveghere globala legate de virusuri si bacterii, microbi trebuie sa fie si mai puternice, infrastructura se va imbunatati pentru a putea avea o sansa reala de a preveni noua pandemie. Atat timp cat doctorii si epidemiologii nu au instrumentele si antrenamentul necesar, agentiile de sanatate sunt slabe in raspunsuri si aproape inexistente, vor tot aparea epidemii dupa epidemii si intr-un final si pandemii.

In trecut, virusurile care au trecut de la animale la om au fost cele care au generat cele mai periculoase pandemii virale din secolul al XX-lea. Pe masura ce se distruge mediul inconjurator sansele sa avem scenarii repetate in privinta pandemiilor virale vor creste substantial. Infectiile si bolile tropicale pot sa devina tot mai prezente pe masura ce urbanizarea ia o cu totul alta directie si nu suntem in stare sa mai controlam schimbarile majore de la nivelul mediului. Plus ca intervine si saracia, care e un factor de luat in serios cand se discuta despre noua pandemie.

Controlul real asupra unor eventuale pandemii si epidemii va depinde de reactia si mai rapida a oamenilor de stiinta si a cercetatorilor cand se va pune problema de noi vaccinuri. Cum inteligenta artificiala si machine learning-ul sunt din ce in ce mai prezente si mai utile, ne vom putea baza si mai mult pe ele ca sa prevenim pandemiile din viitor.

Accesul echitabil si rapid la vaccinuri si medicamente pentru toata lumea, indiferent de tipul tarii si de dezvoltarea ei va fi cheia unei lupte eficiente pentru prevenirea noilor pandemii care vor mai fi cu siguranta la un moment dat. Diplomatia vaccinurilor va fi alt instrument deosebit de util in lupta cu posibilele epidemii care vor deveni pandemii, totul in scopul interventiilor umanitare peste tot unde e nevoie.

Actiunile inteligente si concertate vor fi cele care vor preveni pandemia viitorului. Nu stim cand se va intampla si de la ce va porni, cat va dura pandemia ce ne asteapta, dar stim un lucru foarte clar: de noi depinde totul si de modul in care gestionam toate situatiile punctuale, locale, nationale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.