1 aprilie 2025

Inca de la inceputul anului 2023, Ucraina pregatea contraofensiva inceputa in iunie si a primit si tancuri, transportoare blindate de productie germana si britanica, sisteme de aparare antiaeriana Patriot americane, pe langa suportul financiar deja avut si munitie.

Armata ucraineana si garda nationala au creat intre timp cel putin 16 brigazi noi, avand peste 50.000 de oameni gata de lupta. Dar aceste brigazi au avut nevoie si au nevoie de timp ca sa se familiarizeze cu noile arme, cu armanentul primit. Coordonarea unor formatiuni masive in teren e iar o provocare foarte mare pentru Ucraina. Ce se va intampla insa cu aceasta contraofensiva, va fi un succes?

Insa ce s-ar intampla daca avem un scenariu favorabil Ucrainei si Rusia pierde cam toate pozitiile cheie pe care le are moment si rand, pe rand, si teritoriile controlate si ocupate? Si ce se intampla daca, intr-un final, armata Rusiei se retrage in mod neasteptat pentru regrupare sau pentru a parasi anumite zone de care tinea cu dintii in trecut? Nimeni nu e pregatit pentru un astfel de scenariu momentan, dar ar fi cazul ca liderii lumii si tarile care sustin Ucraina, inclusiv NATO sa se pregateasca pentru ca un astfel de scenariu nu este exclus din „schema” viitorului Ucrainei.

Desi Ucraina nu are armament atat de sofisticat, rachete cu raza lunga de actiune, si tot ce a mai cerut de la Occident, soldatii si trupele au pregatire, informatii, capacitati materiale consistente pentru a avea o contraofensiva de succes. Pe langa tancuri sau vehicule blindate s-au mai adaugat drone pentru a putea lovi fix in spatele liniilor de aparare rusesti. Testul suprem pentru contraofensiva va fi in zonele unde Rusia a avut timp toata iarna ca sa pregateasca apararea si sa consolideze pozitiile deja avute. Nu se stie nici daca Rusia e pregatita sa se apere asa de bine in est si sud, in Ucraina partial ocupata.

Desi rusii par sa foloseasca tot mai bine dronele si artileria din dotare, competenta comandatilor rusi nu prea e una extrem de buna. Rusia nu are nici soldati asa de bine antrenati, nu prea mai are rachete destule, munitia e mai putina ca in urma cu sase luni, nu se inlocuieste suficient de repede, iar din decembrie pana acum peste 100.000 de decese au survenit pe front de partea armatei rusesti.

Ucraina continua sa lupte cu indarjire pe fronturi, armata ucraineana nu cedeaza deloc, iar surprizele pot sa apara oricand cu o strategie foarte bine pusa la punct si sustinere din partea intregii lumi, din partea tarilor puternice si a NATO.

Rusii sunt fermi pe pozitii in continuare si cred ca sunt superiori din punct de vedere numeric pe fronturi, au echipamente mai multe, personal mai bine pregatit. Dar, cum am vazut deja inca din primele zile ale invadarii Ucrainei, Rusia nu e in stare sa faca mai nimic din ce se planifica la nivel inalt. Nu prea exista training solid, moralul soldatilor e la pamant, suportul logistic scartaie, iar conducerea armatei, despre ea nu mai avem ce comenta, nu e nicidecum una foarte bine pusa la punct.

De cealalta parte, Ucraina are si o problema reala cu a sa contraofensiva. Nu poate primi suport, ajutor permanent, la infinit, pe partea de armament, pentru ca asta ar insemna si diminuarea pregatirii militare pentru eventuale raspunsuri rapide in cazul tarilor de unde vine ajutorul la care tot spera presedintele Ucrainei.

Si ce va face presedintele Rusiei, Vladimir Putin, daca contraonfensiva se va dovedi a fi un succes? Are fix doua variante: negociaza sau comanda escaladarea conflictului armat de pe fronturi si din zonele vizate de contraofensiva Ucrainei. Din tot ce putem vedea in prezent, Putin nu va negocia cu nimeni, deci escaladarea situatiei din Ucraina va fi singurul scenariu plauzibil. Cum va arata escaladarea conflictului pentru Rusia? Fie se arunca in lupta zeci sau sute de soldati noi, cu sau fara pregatire temeinica pentru un asemenea razboi, fie se ajunge, in cel mai negru scenariu, la arme nucleare si la temutul razboi nuclear.

Rusia nu sta degeaba si deja pregateste sa arunce pe fronturi noi trupe, Grupul Wagner cautand de ceva timp noi membri prin inchisorile rusesti. Si cu mai multe trupe in teren tot nu se va reusi nimic pentru ca pregatirea lor va fi aproape zero, nu e timp de pregatire temeinica pentru conflicte atat de complexe precum cel din Ucraina.

Cat despre arme nucleare si razboi nuclear, toti analistii au ajuns la o concluzie clara: se vor folosi doar daca teritoriul Rusiei e atacat direct si Putin nu se mai simte in siguranta la Moscova. Si e si vechea problema a Crimeei, pe care Ucraina o vrea inapoi, dar pe care Rusia o vede ca facand parte din teritoriul sau.

Deci orice amenintare la adresa teritoriului Crimeei va duce la folosirea armelor nucleare, asta e clar. Si cum Ucraina vizeaza direct Crimeea in contraofensiva sa practic intreaga lume sta pe un „butoi cu pulbere” pe masura ce un razboi nuclear e tot mai aproape, din perspectiva Rusiei cel putin…

SUA si aliatii au nevoie de un raspuns comun pregatit, cu trei imperative de respectat si de tinut minte. Primul: SUA au obligatia sa semnaleze mereu Rusiei ce consecinte are folosirea armelor nucleare, sa puna accent pe dezastrul ce va urma si pe implicarea directa imedita a trupelor SUA daca se ajunge la asa ceva. Vestea buna este ca si China nu recunoaste deloc anexarea ilegala a Crimeei la teritoriul rusesc.

Al doilea: SUA trebuie sa foloseasca relatia cu Ucraina ca sa o opreasca sa inainteze rapid spre Ucraina si sa ameninte direct Rusia asa. E nevoie de negocieri si de abia dupa se poate discuta si despre Crimeea.

Al treilea: daca se negociaza ceva va fi implicata si China, singura care pare sa tina spatele Rusiei. China are de castigat in Europa, va fi mai credibila si se va bucura de un prestigiu mai bun in ochii tarilor batranului continent.

In ciuda problemelor intampinate cu aceasta contraofensiva si asteptarilor foarte mari, ea nu va rezolva deloc conflictul si razboiul e departe de a se fi incheiat. E clar ca teritorii care au apartinut Ucrainei vor fi eliberate, dar cu ce costuri, cate pierderi vor fi? Nimeni nu stie la momentul de fata.

Lasă un răspuns

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.