25 februarie 2025

Boala care a făcut victime în Congo

Se crede că trei copii care au consumat carne de liliac au murit ulterior, prezentând simptome asociate febrei hemoragice. Decesele au survenit rapid, la doar 48 de ore de la apariția simptomelor. „Este o situație extrem de alarmantă”, a declarat Serge Ngalebato, directorul medical al spitalului Bikoro, un centru regional de monitorizare, pentru The Associated Press.

Primul focar a fost detectat pe 21 ianuarie, iar până în prezent s-au raportat 419 cazuri, dintre care 53 de decese. Un al doilea focar al bolii a fost semnalat pe 9 februarie în orașul Bomate.

OMS a confirmat că probe din 13 cazuri au fost trimise pentru testare la Institutul Național de Cercetare Biomedicală din Kinshasa, capitala RDC. Până în prezent, testele au fost negative pentru Ebola și alte boli hemoragice cunoscute, cum ar fi virusul Marburg, în timp ce unele probe au ieșit pozitive pentru malarie.

Anul trecut, o altă afecțiune misterioasă cu simptome similare gripei, care a dus la mai multe decese într-o altă regiune a Congo, a fost identificată drept malarie.

Experții avertizează de mult timp asupra riscurilor legate de transmiterea bolilor de la animale la oameni, mai ales în regiunile unde sunt consumate animale sălbatice. Conform OMS, numărul focarelor de boli zoonotice din Africa a crescut cu peste 60% în ultimul deceniu, potrivit datelor din 2022.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.