24 ianuarie 2025

Miercuri au fost înregistrate 2 cutremure cu magnitudini de 3,7 și 2,1. Primul s-a produs la ora 15:37, la adâncimea de 4,1 km și a avut o magnitudine de 3.7. După trei ore, la ora 18:57, s-a produs al doilea cutremur, la o adâncime de 5 km, cu o magnitudine de 2,2 pe scara Richter.

Joi dimineață, zona a fost zdruncinată și de al treilea cutremur: „În ziua de 23 Ianuarie 2025 la ora 06:42:55 (ora locală a României) s-a produs în Moldova, Galați un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 4.5km”, se spune în anunțul de pe site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Sunt cutremure de magnitudine mică, nu produc pagube importante, dar pot șubrezi casele localnicilor, ca în 2013 și alerta locuitorilor din Izvoarele în legătură cu o posibilă reluare a „roiului de cutremure” este argumentată de trei coincidențe care nu pot fi întâmplătoare.

Cutremur în România, miercuri după-amiază. În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut?

În primul rând, epicentrele noilor cutremure sunt la 16 – 17 km nord-vest de Galați, la 28-31 km nord de Brăila și la 56- 57 km est de Focșani, adică în zona exploatării petroliere din comuna Schela, unde s-au produs și cele 400 de cutremure din perioada septembrie – noiembrie 2013.

Ca și în 2013, activitatea seismică se produce în zonă după inundații. În 2013 s-a produs prima viitură care a măturat zona localităților Slobozia Conachi, Pechea, Cudalbi, Costache Negri, Cuza Vodă, iar după ce apele s-au retras a început „roiul de cutremure”.

Acum, activitatea seismică pare să se reactiveze după ce viitura de pe 14 septembrie 2024 a produs inundațiile catastrofale din aceleași localități, Slobozia Conachi, Pechea, Cudalbi, Costache Negri, Cuza Vodă, Suhurlui, scrie Puterea.

Ca și la „roiul de cutremure” din 2013 este vorba de cutremure de suprafață, produse la 4-5 km adâncime, cu magnitudine mică.

Cum localizarea epicentrelor a fost în zona schelei petroliere a Petrom de pe terenurile dintre satul Izvoarele (comuna Slobozia Conachi), comuna Schela și satul Negrea (comuna Schela), în 2013 localnicii au acuzat că „roiul de cutremure” care le-a șubrezit casele a fost generat de activitatea de extracție, mai ales în condițiile în care cutremurele erau însoțite și de zgomote puternice.

Cutremur, joi dimineață, în România. INFP anunță reluarea activității seismice în țara noastră

În 2013 – 2014 au fost dezbateri, cercetări în teren, măsurători, dar nu s-a putut face o legătură între activitatea de la schela petrolieră și „roiul de cutremure”.

Izvoarele, fieful „roiurilor de cutremure”

În toamna lui 2013 la Izvoarele s-au produs în total peste 500 de cutremure de magnitudine mică, însoțite de zgomote subterane. Au fost două secvenţe seismice, una de vreo 20 de cutremure în luna august, iar alta de peste 400 cutremure în perioada septembrie-noiembrie.

Într-o singură zi au fost 68 de seisme cu magnitudini de la 1 până la 4 pe scara Richter. În lunile care au urmat, fenomenul „roiurilor de cutremure” a revenit de mai multe ori, în trei secvenţe seismice mai mici, una de şase, alta de 15 şi cea de a 3-a de 26 de cutremure.

Stații integrate în sistemul de alertare al IGSU

Pentru monitorizarea „roiului de cutremure”, în 2014 INFP a instalat la Izvoarele un sistem format din 11 stații seismice care să furnizeze informații în timp real pentru sistemul operațional de alertare în caz de cutremur al INFP, sistem ce furnizează alerte în timp real către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și centralele și unitățile de cercetare nucleare.

Investiția de aproximativ 400.000 de euro a fost finanțată de Ministerul Cercetării și Petrom, care deține exploatarea petrolieră de la Schela, în apropiere de Izvoarele. După ce activitatea seismică din zonă a scăzut, a scăzut și interesul pentru măsurătorile stațiilor seismice.

Acum, în condițiile unor indicii că activitatea seismică s-ar putea relua la Izvoarele, se pune totuși întrebarea ce legătură ar putea fi între inundații și producerea cutremurelor din moment ce există această coincidență, că și în toamna lui 2013, dar și în ianuarie 2025, cutremurele se produc după ce în zonă au avut loc inundații catastrofale?

CUTREMUR puternic în Filipine, urmat de 45 de replici! O autostradă s-a FISURAT: cât de mari sunt pagubele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.