19 ianuarie 2025

Dieta pentru hipotensivi: alimente care combat hipotensiunea arterială

Un lucru important de reținut pentru persoanele hipotensive este faptul că o hidratare corectă, adică minim 2 litri de apă pe zi, este unul dintre cei mai importanți factori care pot combate hipotensiunea arterială.  De asemenea, consumul de mese mai mici și mai dese, cu conținut scăzut de carbohidrați, și evitarea consumului de alcool ar putea ajuta la reducerea simptomelor.

Pe lângă aceste îndrumări, există o serie de alimente care, incluse în mod regulat în dietă, pot ajuta la atenuarea simptomelor specifice hipotensiunii și la reglarea tensiunii arteriale. În dieta pentru hipotensivi e bine să-și facă loc fructele oleaginoase, lactatele, ouăle și cafeaua.

Fructele oleaginoase, utile în dieta pentru hipotensivi

Nucile, migdalele, alunele de pădure și caju-ul sunt bogate în nutrienți, dar pot lupta și împotriva simptomelor hipotensiunii. Conținutul bogat de vitamina B al oleaginoaselor ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale și reduc imediat starea de rău cauzată de hipotensiune. Oleaginoasele pot fi introduse cu ușurință în alimentație pe post de gustare între mese (cam 30 g sau cât încape în căușul palmei, nu mai mult, deoarece au foarte multe calorii).

Alimente INTERZISE dimineața pe stomacul gol. Pot produce boli gastriceLactatele, de bază în dieta pentru hipotensivi

Brânzeturile au un conținut semnificativ de sodiu, care susține tensiunea arterială și poate combate hipotensiunea. Sarea conținută de anumite lactate contribuie, de asemenea, la o bună circulație a sângelui, dar trebuie să fim mereu atenți la aportul de sare consumat zilnic, deoarece excesul poate dăuna sănătății. 

Lactatele pot fi consumate la orice masă a zilei (fie ovăz cu lapte sau iaurt la micul dejun, fie o ciorbă acrită cu iaurt la prânz, fie o porție de legume la grătar cu brânză feta sfărâmată pe deasupra la ora cinei).

Ouăle, un element important în dieta pentru hipotensivi

Ouăle sunt bogate în vitamina B12, stimulantă a tensiunii arteriale și un aliat împotriva hipotensiunii. Un consum moderat, de aproximativ 4-5 ouă pe săptămână poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate a persoanelor hipotensive. Alte alimente bogate în vitamina B12 sunt carnea de vită și cerealele integrale. Suplimentele alimentare pe bază de B12 pot fi, de asemenea, o soluție utilă, dar acestea se vor lua cu acordul medicului de familie.

Cafeaua, o băutură indicată persoanelor cu hipotensiune

Și cafeaua poate fi inclusă într-o dietă pentru hipotensivi. Această băutură extrem de populară este unul dintre cele mai rapide remedii împotriva hipotensiunii, datorită conținutului de cofeină, care susține circulația sângelui. 

Cel mai important aspect în consumul de cafea este moderația. O cantitate prea mare de cafea poate duce la instalarea unor efecte nedorite, cum ar fi tahicardia, prin urmare este important ca această băutură să fie savurată cu moderație. Persoanele care suferă de insomnii nu ar trebui să bea cafea cu cofeină mai târziu de ora 15:00.

De ce apare GUTA și cum poți identifica această boală. Primele simptome care ar trebui să te alarmeze

 

sursa: doc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.