Cu toate că sunt extrem de populari în Europa Centrală și de Est, cârnații provin din din cu totul altă parte a lumii.
1. Sumerienii au fost primii care au făcut cârnați
Potrivit descoperirilor făcute, sumerienii au fost primii care au preparat cârnați, în urmă cu mai bine de 5,000 de ani.
2.Cel mai lung cârnat din lume a fost preparat în 2014 la Ploiești
Pe data de 1 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Ploiești a fost preparat un cârnat lung de 62,75 km. Acesta a și intrat în Cartea Recordurilor, depășind recordul britanic de 59,14 km.
3. Consumul de cârnați a fost considerat ilegalÎn anul 320 î.Hr., împăratul roman Constantinus I și Biserica Catolică au interzis consumul de cârnați, acesta fiind considerat un păcat. S-a ajuns aici întrucât cârnații erau asociați cu festivalurile păgâne. Romanii nu s-au lăsat însă intimidați de autorități, ci au început să îi comercializeze pe piața neagră.
4. Producția unui anumit tip de cârnați a fost interzisă și în secolul al X-leaProducția de sângerete (n.r. cârnați umpluți cu sânge) a fost interzisă de către Leon al VI-lea Filozoful în timpul Imperiului Bizantin din cauza unor multiple cazuri de toxiinfecție alimentară.
5. Germania deține recordul la rețete de cârnațiNemții sunt mari iubitori de cârnați, pe care îi regăsim în toate restaurantele din Germania sub denumirea de “wurst”. Aceștia au peste 1,000 de rețete diferite de cârnați, cu fel de fel de combinații de ingrediente.
6. În Odiseea lui Homer se face referire la cârnațiCelebrul poet de origine grecească a scris în epopeea Odiseea despre sângerete –un tip de cârnat făcut cu sânge închegat.De asemenea, și filozoful Epicarmus a scris o comedie intitulată “Cârnatul”, în care prezenta povestea unui vânzător de cârnați care a fost ales într-o funcție de conducere.
7. Există proverbe și zicale care fac referire la cârnat“Cușca unui câine nu este locul potrivit pentru a ține cârnații.” – zicală daneză“Pentru a ne putea păstra respectul față de cârnați și legi, nu trebuie să ne uităm când sunt făcute.” – Otto von Bismark, cancelar al Germaniei“Mai bine un cârnat în mână, decât un jambon la măcelar.” – proverb polonez
8. Pe vremuri, cârnații erau lăsați în soare, să fermentezeÎn Asia și mai apoi în zonele mediteraneene, pe vremuri, cârnații erau lăsați în soare, să fermenteze pentru a produce acid lactic, care avea rolul de a încetini multiplicarea bacteriană.
9. Afumarea cârnaților se făcea în sobăAcum sunt nenumărate metode de afumare a cârnaților, însă, pe vremuri, oamenii aveau o tehnică pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Ei agățau cârnații în partea de sus a sobei, astfel încât fumul care ieșea către horn afuma cu succes preparatele din carne.
10. Caloriile pe care le are un cârnat pot fi arse într-o oră de mers pe josPentru o porție de 68 de grame de cârnat va trebui să faci o plimbare de o oră, în ritm alert, să alergi 20 de minute sau să pedalezi la bicicletă 29 de minute, potrivit sursei citate.