9 ianuarie 2025

Curtea de Apel București a publicat motivarea deciziei prin care a respins cererea formulată de Călin Georgescu. Acesta solicitase anularea a trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) și obligarea Guvernului să reia turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Hotărârea instanței reține că decizia BEC nr. 230D/06.12.2024, una dintre deciziile contestate, a fost emisă în conformitate cu prevederile legale, chiar dacă considerentele hotărârii Curții Constituționale nu fuseseră încă redactate.

Potrivit instanței, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale se atașează soluției cuprinse în dispozitiv, iar considerentele sunt doar motivele care justifică soluția pronunțată. Emiterea deciziei BEC înainte de publicarea motivării Curții Constituționale nu afectează legalitatea actului administrativ.

„Motivarea este, de fapt, pe o pagină. În realitate, ceea ce s-a susținut, adică ce am spus noi, ce excepții au ridicat părâții, după cum observați ceea ce vă tot spuneam, toți cei părâți, serviciile, statul major, ministerul apărării, toți, președintele, au venit și au ridicat doar excepții. Excepția lipsei calității procesuale și tot așa.

Niciunul dintre ei nu a formulat apărări pe fond, veți observa din hotărâre. Niciunul dintre ei nu a spus că notele respective au în spate probleme sau că ar avea o relevanță pentru anulare. Toți au spus că ei nu au o calitate procesuală, iar judecătorul spune același lucru.

Nu există hotărârea 32 a Curții Constituționale și asta este ghinion. Mai mult decât atât, împrejurarea că noi am criticat faptul că hotărârea Curții Constituționale nu era publicată în momentul la care s-a adoptat decizia BEC 230, instanța spune, da, dar ce contează că scrie în lege că hotărârile Curții Constituționale produc efectele de la data publicării în manitorul oficial? Nu prezintă nicio relevanță, că oricum au publicat-o după aceea. Adică nu prezintă relevanță că un act administrativ a fost emis cu încălcarea dispozițiilor constituționale și legale.

Asta este. Și aici am avut ghinion. Mai mult decât atât, ni se mai spune că deciziile BEC pot fi date când au ceva de pus în aplicare. Deși legea, spune clar: judecătorul, deși legea nu prevede o atribuție a BEC în acest sens, nu prevede nici pentru Curtea Constituțională o atribuție în acest sens, atunci când vrea Birou Electoral Central să facă ceva, să pună în aplicare ceva, orice, și de aceasta dată iată, a pus în aplicare o hotărâre a Constituționale, poate să facă orice. Deci, practic, în această hotărâre ni se spune că oricine poate să facă orice în această țară. Asta este rezumatul unei hotărâri într-adevăr de 26 de pagini în care motivarea este efectiv pe jumătate de pagină”, a spus avocata Ingrid Mocanu, la Realitatea PLUS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.