9 ianuarie 2025

Mai exact, în comparație cu metodologia stabilită prin ordinul nr. 5.489 din 29 septembrie 2011, în noua metodologie apar următoarele noutăți:

Doar elevii cu medii de 10 pe linie vor putea să finalizeze doi ani de studii într-un an școlar, o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învățământ: primar, gimnazial şi liceal, potrivit documentului amintit. În metodologia aprobată în 2011 se cerea media minimă 9 și 9,50 la purtare.Elevii trebuie să parcurgă cel puțin 50% din cursurile pentru anul curent și 40% din cele pentru anul suplimentar. În metodologia veche nu erau detaliate explicit aceste aspecte.Se impune întreruperea programului dacă elevul obține calificativul „Bine” (la primar) sau media sub 9 (la gimnaziu și liceu) la evaluările sumative de la finalul celui de-al doilea modul. În trecut, programul se întrerupea doar în cazul nepromovării la 3 discipline/module.Conform noului ordin, consilierul școlar va fi implicat în monitorizarea evoluției emoționale și comportamentale a elevilor pe tot parcursul programului. Până acum, consilierul trebuia să participe doar la evaluarea inițială.

Prin urmare, prin modificarea legii a fost restrâns accesul elevilor la acest program, comparativ cu vechea metodologie, având în vedere că mult mai puțini școlari se vor încadra în noile cerințe.

Mai exact, potrivit noii metodologii, elevii trebuie să îndeplinească următoarele criterii ca să poată promova două clase într-un an școlar:

Învățământ primar (clasele III-IV): calificativul „Foarte bine” la toate disciplinele și la purtare în anul anterior.Învățământ gimnazial și liceal: media 10 la toate disciplinele și la purtare.Trebuie să promoveze un test interdisciplinar, „din curriculumul clasei anterioare clasei curente” cu un punctaj de minimum 80%.Documente înscrierea în programul 2 ani de studii într-un an școlar

Pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar trebuie depuse următoarele documente, potrivit documentului amintit:a) cererea părintelui sau a tutorelui legal al elevului;b) dosarul personal;c) rezultatul obținut la testul interdisciplinar;d) avizul favorabil al consilierului şcolar;e) avizul favorabil al medicului şcolar sau al medicului de familie;f) avizul consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.

Fiecare școală va avea o comisie care va elabora testul, va organiza testarea și va monitoriza procesul.

Modul de parcurgere a programului pentru 2 ani de studii într-un an școlar

Elevii care vor să beneficieze de program trebuie:

să parcurgă cel puţin 50% din cursurile şcolare aferente anului curent şi a cel puţin 40% din cursurile şcolare aferente celui de-al doilea an de studiu, conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare;să studieze individual;să meargă la consultaţii/tutoriale asigurate de profesorul pentru învăţământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu.

Pentru încheierea situației școlare „elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul.

Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice şi de aptitudini incluse în planulpersonalizat de învățare, calendarul acestora fiind stabilit de comun acord de cătrepărinte/tutore legal, elev şi dirigintele clasei şi avizat de către consiliul profesoral”, mai este precizat în document.

SURSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.