17 decembrie 2024

Mulți consideră că dacă un vehicul nu tractează o remorcă, nu are dreptul să circule cu un cârlig de remorcare atașat. Pentru că, în cazul în care acea mașină e lovită din spate, acel cui va produce daune semnificative celuilalt vehicul. Așadar, ai voie să ții montat cârligul de remorcare atunci când nu tractezi nimic?

 

Legea din România impune mai multe reguli celor care vor să tracteze o rulotă sau o remorcă.

Iar aceste obligații nu fac referire doar la permisul de conducere sau viteza de deplasare, ci și la echipamentele pe care le folosesc pentru a remorca.

 Cârligul de tractare trebuie omologat la RAR?

Legea impune șoferilor să folosească doar sisteme de tractare omologate.

„Dacă ți-ai cumpărat un autoturism care, din fabrică, nu avea cârlig omologat, iar tui îi montezi un cârlig, acela se poate omologa doar dacă service-ul este unul autorizat. În cazul în care ți-ai montat un cârlig care nu este omologat și ești identificat în trafic, vei fi sancționat contravențional”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe contul său de YouTube.

 

Sancțiunea, în această situație, este de 6 puncte de amendă și reținerea certificatului de înmatriculare.

„Practic, nu poți aduce nicio modificare autoturismului dacă aceasta nu e omologată de RAR. Dar, în cazul unui accident, chiar dacă cel din față are cârlig neomologat, vinovat de producerea accidentului va fi tot cel care l-a lovit din spate”, a mai explicat polițistul.

Așadar, montarea unui cârlig de remorcare pe un vehicul care nu are această dotare din fabrică necesită omologare a Registrului Auto Român. Iar service-ul care realizează montarea trebuie să fie certificat pentru a face astfel de montaje.

 

În plus, dispozitivul montat trebuie să fie, la rândul său, omologat. Ceea ce înseamnă că respectă standardele de siguranță și rezistență impuse la nivel internațional.

Ai voie să ții cârligul de remorcare montat dacă nu tractezi nimic?

Unii șoferi folosesc cârligul de remorcare pentru a-și proteja mașina. Mai exact, circulă cu acest dispozitiv montat pe vehicul chiar dacă nu tractează o remorcă sau o rulotă.

În alte țări, atașare unui astfel de dispozitiv este interzisă atunci când nu tractat un alt vehicul. Dar nu și în România!

Conform legii din țara noastră, nu se impune nicio restricție șoferilor care circulă cu un cârlig de remorcare fără a tracta o remorcă sau rulotă.

Așadar, șoferii care circulă cu astfel de dispozitive pentru a-și proteja mașina în cazul unui impact din spate, nu riscă nicio amendă.

SURSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.