18 noiembrie 2024

Venituri de 8.000-10.000 de lună pentru electricienii cu experiență

Măsurile inițiate de PSD privind creșterea veniturilor românilor, cât și nevoia de meseriași calificați pentru a ține pasul cu ritmul alert al investițiilor în infrastructură și reindustrializarea țării, i-au determinat pe angajatori să ofere salarii atractive pentru a atrage și reține meseriașii calificați.

Astfel, potrivit informațiilor disponibile pe site-urile de joburi și pe forumuri specializate, un electrician în construcții cu experiență poate ajunge la venituri de 8.000 – 10.000 de lei lunar. Iar în cazul celor care se califică pentru montajul și servisarea echipamentelor de energie regenerabilă, câștigurile sunt și mai mari.

Avantajele meseriilor calificate: stabilitate pe termen lung și salarii competitive

Cei care optează pentru meseriile calificate beneficiază și de avantajul unei stabilități pe termen lung, mai ales pentru că acestea sunt mai puțin susceptibile schimbării ca urmare a automatizării și digitalizării.

În plus, mulți profesioniști aleg să lucreze pe cont propriu, având astfel posibilitatea de a-și crește veniturile în funcție de numărul și complexitatea proiectelor.

Costul cursurilor de specializare, amortizate în prima lună de ucenicie

Cursurile de calificare sunt o opțiune viabilă pentru cei care iau în calcul o schimbare de carieră sau să se orienteze către alte domenii. La aceste cursuri se pot înscrie cei care au vârsta minimă de 16 ani și au absolvit învățământului minim obligatoriu, respectiv 8 sau 10 clase, în funcție de anul finalizării studiilor, iar costul este între 1.200 și 1.500 de lei. La final cursanții primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii și Ministerul Educației și în toată Uniunea Europeană și un supliment descriptiv care detaliază competențele dobândite în cadrul cursului.

Potrivit informațiilor din piața muncii, se poate câștiga un salariu de început de aproximativ 4.000 de lei pe lună în post de ucenicie, astfel că, practic, încă din prima lună de activitate investiția în școlarizare este amortizată.

Propunerile PSD pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată

Creșterea numărului de salariați pentru meseriile calificate și a veniturilor acestora se numără și printre obiectivele asumate în Programul de Guvernare 2025-2028 al PSD. Astfel, un miliard de euro, din fonduri europene și din bugetul național, sunt prevăzuți pentru extinderea învățământului dual la nivel național, cu scopul de a crește cu 100.000 numărul elevilor încadrați în școlile profesionale.

De asemenea, prin “Programul România Profesională”, 4 milioane de euro vor fi acordate anual, sub formă de vouchere cu o valoare între 100 și 800 de euro, direct persoanelor interesate în calificarea sau recalificarea în domeniile de importanță ridicată pentru economie. În plus, 320 milioane de lei vor susține antreprenorii care asigură calificarea la locul de muncă pentru cei angajați. Șomerii care încheie contracte de ucenicie cu angajatorii vor obține calificări în baza cărora, ulterior, se pot adapta la cerințele pieței muncii.

În programul pentru alegerile parlamentare, PSD și-a propus ca obiectiv major finalizarea cât mai multor investiții locale în infrastructură, educație și învățământ în mod echilibrat, în toate județele țării. Aceste inițiative ale PSD se vor concretiza nu doar în transformarea României într-o forță economică regională, ci și în reducerea șomajului și creșterea veniturilor tuturor categoriilor profesionale.

CMF 11240017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.