14 noiembrie 2024

Acuzațiile vizează atrocități comise în perioada Războiului Civil (1960-1996), după precedentul stabilit de condamnarea dictatorului Efraín Ríos Montt în 2013.

Acuzații de genocid și crime împotriva umanității

Benedicto Lucas Garcia, condamnat deja pentru crime împotriva umanității, este acuzat de implicarea în masacrarea a peste 1.200 de indigeni maya ixil între 1978 și 1982, perioadă în care fratele său, Romeo Lucas Garcia, se afla la conducerea Guatemalei. Procurorii au prezentat documente militare, rapoarte medico-legale și mărturii ale supraviețuitorilor în acest proces care durează de șapte luni. Conform procurorului Mercedes Morales, operațiunile militare aveau ca scop “distrugerea etniei maya ixil”, pe care armata o considera un “inamic intern”. Morales a subliniat că multe victime erau copii, bătrâni și femei însărcinate, iar mărturiile supraviețuitorilor au descris scene de cruzime extremă.

Parchetul a solicitat o pedeapsă de 30 de ani pentru genocid și alți 30 de ani pentru crime împotriva umanității, precum și 2.800 de ani pentru dispariția forțată a 70 de persoane. În Guatemala, însă, pedeapsa maximă prevăzută de lege este de 50 de ani de închisoare, chiar dacă, simbolic, cererea reflectă gravitatea crimelor comise.

Victimele războiului civil

Benedicto Lucas Garcia participă la audieri prin videoconferință dintr-un spital militar din capitala Guatemalei, unde ispășește deja o sentință de 58 de ani pentru dispariția forțată și torturarea unor membri ai unei familii etichetate drept “subversive” în 1981. Aceasta nu este prima condamnare din Guatemala pentru astfel de crime; în 2013, dictatorul Efraín Ríos Montt a fost condamnat la 80 de ani pentru genocidul asupra mayașilor ixil, dar sentința sa a fost anulată ulterior. Rios Montt a murit în 2018 la vârsta de 91 de ani.

Războiul Civil din Guatemala a lăsat în urmă aproximativ 200.000 de morți și dispăruți, majoritatea crimelor fiind atribuite forțelor de stat. Acest proces reprezintă un nou pas în lupta pentru justiție și responsabilitate în fața unor crime istorice devastatoare comise împotriva populației indigene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.