31 octombrie 2024

Focar de gripă aviară H5N1 în România

În comuna constănțeană Mihail Kogălniceanu a fost confirmat un focar de gripă aviară H5N1 la păsări de curte, în timp ce în Statele Unite, primul caz de H5N1 la un porc a fost raportat de Departamentul pentru Agricultură (USDA), semnalând o răspândire periculoasă.

În comitatul Crook din Oregon, SUA, porcul infectat a fost crescut într-o fermă care adăpostea și păsări infectate. De altfel, se crede că virusul a fost transmis de la găini la porci, într-un spațiu în care animalele împărțeau surse de apă și echipamente, facilitând trecerea patogenului de la o specie la alta. USDA a confirmat că fermierii au izolat imediat toate animalele și au sacrificat exemplarele infectate pentru a preveni răspândirea.

Virusul H5N1 s-a răspândit masiv din 2021 și continuă să afecteze păsările și animalele sălbatice, fiind denumit „panzoozie” de către virusologi datorită capacității sale de a afecta specii non-umane pe întregul glob. Recent, un caz de deces al unui urs polar din cauza gripei aviare a fost raportat, subliniind riscurile crescânde pentru biodiversitate.

În România, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) a raportat marți focarul de H5N1 la păsările de curte din Mihail Kogălniceanu, unde 47 de păsări erau afectate, iar patru au murit. Aceasta este a doua oară când România se confruntă cu o epidemie de gripă aviară H5N1, primul val fiind înregistrat în 2005.

Mortalitatea virusului, mult peste COVID-19

Principala îngrijorare legată de H5N1 constă în rata ridicată de mortalitate, estimată la 25-50%, mult mai mare decât cea a COVID-19. Cercetătorii se tem că mutațiile apărute prin transmiterea între diferite specii ar putea adapta virusul să infecteze mai ușor celulele umane, declanșând astfel o pandemie.

Dr. Robert Redfield, fost director al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, a subliniat că o pandemie de gripă aviară nu este o întrebare de „dacă”, ci de „când”. Extinderea virusului în rândul animalelor de fermă – porci, vaci și păsări – pune în pericol oamenii aflați în contact cu acestea. Deși infecțiile la om sunt rare, cazurile izolate raportate au fost asociate cu simptome severe.

Măsuri de securitate în acest caz

USDA a decis sacrificarea tuturor celor cinci porci din ferma afectată, iar animalele rămase, inclusiv oile și caprele, sunt sub monitorizare strictă. În urma secvențierii genomului virusului H5N1, rezultatele preliminare arată că nu au fost identificate mutații periculoase pentru oameni, dar agențiile de sănătate publică rămân vigilente.

Pentru a preveni o posibilă răspândire a unei tulpini foarte contagioase, autoritățile subliniază importanța unor măsuri stricte de biosecuritate în ferme și de monitorizare continuă a mutațiilor virale, iar pentru public riscul rămâne scăzut. Totuși, specialiștii avertizează că virusurile aviare, precum H5N1, reprezintă o amenințare majoră, o pandemie la oameni fiind doar o chestiune de timp în contextul mutațiilor constante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.