24 octombrie 2024

Mai exact, băuturile spirtoase precum whisky-ul, vodka, ginul și romul ar putea fi cele mai afectate, fiind vizate de o scumpire de aproximativ 53%, potrivit unui raport al unui site cunoscut de știri.

Băuturi alcoolice mai scumpe din 2025

Majorarea accizelor reprezintă principalul motiv pentru care aceste băuturi ar putea deveni considerabil mai scumpe. Guvernul analizează această măsură, care, dacă va fi implementată, ar putea avea consecințe semnificative asupra pieței și comportamentului consumatorilor. Specialiștii avertizează că prețurile ridicate ar putea determina mulți români să opteze pentru produse contrafăcute, mai ieftine, dar extrem de periculoase pentru sănătate. Printre riscurile asociate consumului de băuturi spirtoase contrafăcute se numără afectări cardiovasculare, probleme hepatice și intoxicații grave, inclusiv orbirea permanentă cauzată de alcoolul metilic, care este uneori folosit în loc de alcool etilic, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu.

Pe de altă parte, berea va suferi o scumpire nesemnificativă, de sub 1 ban pe litru, în urma unei creșteri mai mici a accizelor, cu 4,45%. Acest lucru face ca majorarea prețului la acest tip de băutură să nu fie resimțită la fel de puternic de consumatori.

În mijlocul acestor scumpiri, există și vești bune pentru români. Salariul minim pe economie va crește din 1 ianuarie 2025, odată cu implementarea salariului minim european.

 Conform noilor prevederi, salariul minim brut va fi de 4.100 lei, iar cel net de 2.450 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 100 de lei față de nivelul actual, care este de 2.363 lei. Astfel, în pofida creșterii costurilor de trai, această măsură ar putea oferi un sprijin financiar suplimentar românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.