7 ianuarie 2025

Inovatia, investitiile si politicile, finantarile toate au un rol foarte important in definirea cresterii economice, modelului sustenabil de crestere economica din secolul al XXI-lea. O crestere economica si o economie sustenabila, rezistenta si incluziva va fi nevoie de colaborare pe patru mari paliere pe care le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Tendintele de la nivel social si economic sunt cele care aduc crizele nationale, regionale globale, lipsa de sustenabilitate. Provocarea cea mare este aici sa recuperezi si sa reconstruiesti in asa fel in cat sa creezi un mediu economic ce incurajeaza cresterea economica bazata pe modele economice din prezent.

Tarile dezvoltate, avansate vor avea mereu de castigat, sunt mai atractive pentru investitii, insa investitiile trebuie facute rapid si inteligent chiar si in tari in curs de dezvoltare daca vrem crestere economica sustenabila si fezabila in viitor. La nivel global, principalele investitii cheie vin din sectorul privat, cam 80%-90% din ele sunt din aceasta zona. Noul model economic al viitorului sustenabil se va axa pe patru mari directii:

Investitii in capital si infrastructura. Investitiile de capital vor fi cele care vor contura viitorul oamenilor si al planetei noastre. Ce se va intampla in urmatorii 20 de ani va influenta direct planurile noastre de viitor. Capitalul care poate incuraja mai multe locuri de munca „curate, verzi” si o crestere economica mai sanatoasa va fi cel vizat in perioada urmatoare.

Investitiile globale trebuie sa aiba in vedere mereu, de acum incolo, natura si tot ce vizeaza mediul inconjurator. Cresterea cu 2-3% din PIB-uri per an, peste nivelul de dinainte de pandemie, va insemna un pas important in privinta investitiilor pentru o crestere sustenabila pe plan economic. In principal vom asista la interventii in sectorul privat, dar nici cele publice nu vor fi lasate deoparte, ele vor completa si vor fi catalizatori pentru actiunile ulterioare.

Transformarile din energie deschid numeroase cai care piete prea putin explorate, tehnologia ne ajuta sa avem venituri si mai bune, lumea continua sa aiba economii in exces care ar putea alimenta investitiile sustenabile de capital. Nu trebuie sa ne gandim la investitii ca la niste costuri. Economia incluziva, eficienta, mai „curata” va fi sustinuta tocmai de aceste investitii, vom avea beneficii in plus daca stim sa le gestionam corect in urmatorii ani.

Inovatie si transformarea sistemica, sistemelor. E nevoie de transformari radicale si sustenabile in privinta sistemelor de energie, de transport, e nevoie si de transformari in industrie, in orase, la nivel de pamant, culturi. Ca sa ajungi la aceste rezultate va trebui sa existe schimbari institutionale, de standarde si legislatie bine gandita, un design si politici publice care sa incurajeze schimbarea. Revolutiile pe care le vedem si le traim deja in mediul digital si in legatura cu AI, Inteligenta Artificiala, vor ajuta enorm la un management mai bun al acestor sisteme in noi moduri.

Si potentialul e urias. Pana in 2030, solutiile ce implica emisii de carbon reduse ar putea sa fie competitive si sa se bata de la egal la egal cu alte solutii deja invechite in sectoare unde erau probleme inainte. Sustinerea din partea sectorului public, parteneriatele vor fi cruciale pentru tehnologiile viitorului si pentru inovatie. Exemple de initiative extrem de importante pentru viitorul economiei globale sunt: Mission Innovation, International Solar Alliance, Climate Action Platform. Economia sustenabila nu va exista daca nu reducem si emisiile de carbon si poluarea prin initiative si inovatii inteligente.

Politici pentru stimularea investitiilor, inovatiilor si tranzitiilor juste. Pana la inovatii si investitii sustenabile de capital ai nevoie de politici credibile, de mare ajutor pentru investitii de orice fel, guvernare concentrata pe incredere si pe transparenta. Implementarea unui pret pe carbon este esentiala pentru a schimba radical productia si consumul si pentru a incuraja mai putine emisii de carbon in atmosfera terestra.

In afara de preturi, schimbarile masive din industrie, legate de petrol, carbune, vor avea nevoie de legislatie in actiune, de legi bine facute si aplicate pentru a nu genera preturi si mai mari cand apar solutii de protejare a mediului. Si designul oraselor trebuie regandit spre reciclare, transport public, sharing, mers pe jos mai mult sau cu bicicletele.

Tranzitia justa trebuie incurajata la nivel politic, de politici publice, asta pentru a avea beneficii si oportunitati care pot duce spre o noua economie sustenabila si eficienta.

Cooperarea financiara si internationala pentru crestere economica sustenabila. Cooperarea internationala in privinta politicilor, tehnologiilor si finantelor, finantarilor va fi cruciala pentru realizarea obiectivului suprem, economie si crestere economica sustenabila, eficienta. Platformele nationale ar putea sa ofere un punct de referinta si sa ajute la depasirea unor obstacole importante in calea investitiilor pe piete emergente si in economii in curs de dezvoltare.

In timp ce multe economii avansate, care au trecut de faza de dezvoltare, au spatii fiscale si posibilitati de imprumut, cele in curs de dezvoltare si cu probleme multiple au deja adevarate crize legate de datorii si de resurse limitate. Mobilizarea resurselor domestice, taxele mai mari, toate vor contribui la finantarile incrementale. Oricum, colaborarea financiara internationala va fi critica.

Donatorii din tarile dezvoltate, avansate vor ajuta cu siguranta, vor incerca sa ajute tarile cu probleme sa treaca peste provocarile aparute intre timp pe plan financiar, fiscal, economic. Sectorul privat va contribui cel mai mult la realizarea obiectivelor economice ambitioase, asta e sigur. Combinarea surselor de finantare diferite, inclusiv cele bancare, cu politici si platforme pentru stimularea investitiilor ar putea sa fie un pas cheie pentru o noua directie de dezvoltare a lumii moderne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.