10 ianuarie 2025

Temperaturile au scazut dramatic, au aparut si primele ninsori, asa ca e firesc sa ne gandim la desfasurarea razboiului din Ucraina in cele patru sau cinci luni de iarna dura. Cel mai mare impact al iernii il vom vedea la nivelul trupelor rusesti, care sunt prost echipate si sufera deja de foarte multe lipsuri, soldatii sunt si asa demoralizati si prea obositi sa mai infrunte si ninsori, viscol, temperaturi negative.

Vestea buna, daca putem spune asa, este ca odata cu venirea iernii vom avea si o incetinire a inaintarii de ambele parti. Nu se va mai putea lupta atat de puternic pentru ca nu vor mai fi conditii de lupta atat de bune, ambele tabere vor incerca sa isi menajeze militarii in asteptarea unei perioade mai prietenoase pentru a continua cu razboiul pe toate fronturile. Nu va lua nimeni pauza de la razboi doar pentru ca e iarna, asta stim deja si am vazut ce se intampla iarna in cele doua razboaie mondiale din trecut…

Dupa retragerea rusa rusinoasa din Kherson, sudul Ucrainei, relocarea pe raul Dnipro oficialii SUA au preconizat ca in spatele acestei plecari rapide dintr-o regiune interesanta pentru Rusia s-ar fi ascuns temerea Moscovei de repercusiunile iernii asupra militarilor si de lipsa proviziilor.

Trupele ucrainene au distrus sau afectat mai multe poduri din oras, doar unul a ramas si Rusia nu avea cum sa alimenteze 20.000-30.000 de trupe ramase acolo, multi soldati fiind trimisi pe front la moarte cu doar cateva saptamani inainte fara pic de pregatire si de antrenamente pentru un astfel de razboi. Podul ramas peste Dnipro a fost distrus si el pana la urma.

Ploaia si pamantul moale mustind de apa din noiembrie vor duce la incetinerea inaintarii trupelor din ambele tabere, asa ca s-ar putea sa asistam la o pauza de iarna de sase luni si sa nu mai vedem ceva atat de spectaculos pe fronturile din Ucraina. Dar cand pamantul va ingheta tancurile si masinile de lupta vor inainta mai usor. Orice ofensiva din partea Ucrainei va fi una victorioasa pentru ca trupele rusesti nu vor mai fi in stare sa se apere din moment ce abia supravietuiesc pe ger, fara mancare si fara a avea tot ce le trebuie sa lupte. O ofensiva pe scara larga in Ucraina pornita de fortele rusesti e imposibila cand ai mocirla peste tot…

Razboiul va intra imediat in alta etapa. Rusia va continua atacurile asupra infrastructurii din Ucraina ca sa sperie trupele si Ucraina, dar Ucraina va riposta si mai puternic ca sa demonstreze ca nu se lasa nici cand e iarna. Vor continua si sabotajele in teren la adresa trupelor rusesti, Ucraina va folosi incetinirea razboiului pentru a reface defensiva si ofensiva, pentru o mai buna aprovizionare cu arme.

SUA sprijina in continua Ucraina cu arme, cu sisteme de aparare antiaeriana, cu rachete. Oficialii de la Kiev sustin in continuare ca au nevoie de mai multe arme, de aparare puternica antiaeriana, de tancuri, avioane ca sa puna mana pe zonele deja anexate ilegal de Moscova.

Dar iarna va fi si o oportunitate excelenta pentru a lua in considerare si discutii Rusia-Ucraina legate de pace. Peste 100.000 de rusi au murit sau au fost raniti pe fronturile din Ucraina, Ucraina are si ea pierderi similare pe front, deci ambele parti ar trebui sa se aseze la masa discutiilor rationale. Insa aceste discutii sunt departe de a se intampla, foarte departe, cel putin din perspectiva Moscovei…

Rusia nu va face niciun pas in spate chiar daca vine o iarna grea peste Ucraina si va ataca cu si mai multa sete pe toate fronturile, in asteptarea unei victorii care tot nu apare deja de aproape noua luni de zile. Plus ca Rusia incurajeaza si un armistitiu prin presiunea pusa pe NATO si Occident, tarile aliate. Armistitiul nu ajuta la nimic din perspectiva Ucrainei si nu va avea loc niciodata, indiferent cat de crunte vor fi conditiile meteo din Ucraina.

Ce va face Rusia in continuare si iarna va fi sa tot atace infrastructura si sa lase si mai multe zone in bezna si fara incalzire de niciun fel, sa puna presiune si sa atace si sistemele de alimentare cu apa pentru ca populatia sa sufere si mai mult si sa se chinuie pe timp de iarna… Rusia are si drone din Iran, dar le-a cam folosit si nu se stie daca va mai putea lua altele si cate vor mai intra in posesia sa. Arme se mai produc pentru razboi in Rusia, asa ca Rusia are in continuare pe ce se baza pe fronturi, nu de asta trebuie sa ne facem griji.

Deci iarna va fi pentru Rusia o pauza si o gura de oxigen ca sa isi refaca trupele si sa mai antreneze din militarii care ajung pe fronturi ca sa aiba mai multe victorii in teren decat a avut pana acum. De partea Ucrainei, iarna va insemna inaintare mai grea, folosirea armelor grele va fi mai dificila, nu va mai fi nici vegetatia de partea trupelor, asa cum se intampla vara, primavara.

Rusii vor suferi pe front, vor avea moralul si mai scazut pe masura ce totul in jurul lor e alb si inghetul e cel mai mare inamic si cei raniti vor fi cei mai afectati, numarul mortilor in tabara rusa crescand simtitor pe masura ce afara e tot mai frig si apare si ninsoarea abundenta, viscolul.

Razboiul Rusia-Ucraina va continua si iarna si in 2023. Poate nu la intensitatea de pana in luna octombrie 2022, dar va continua si Ucraina trebuie sa reziste in continuare indiferent ce se va intampla pe fronturi cat timp trec lunile geroase de iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.