2023 va fi cu siguranta un an greu pentru toate economiile lumii. Natiunile Unite au anuntat deja ca lumea se pregateste sa intre intr-o recesiune chiar mai grava decat cea din 2007-2008, de la criza economica precedenta. Conform avertismentelor Natiunilor Unite, va urma o perioada de recesiune grava si stagnare pe fondul cresterii preturilor la gaze si energie electrica, crestere alimentata de razboiul din Ucraina si de presiunea Rusiei asupra Europei, dar si de efectele pandemiei de COVID-19 la nivel global.
De-a lungul istoriei am avut mai multe crize care ne-au luat prin surprindere si pe care probabil le-am fi putut evita, asa cum se intampla si acum, dar nimeni nu ia nicio masura pentru a se opri efectul de domino pornit odata cu 24 februarie 2022, cand Rusia a invadat Ucraina.
Criza economica este un termen care, odata ce apare, va cauza imediat multa agitatie si va aduce temeri legate de ziua de maine. In istorie, crizele economice au aparut mereu in momente in care natiunile erau intr-o perioada destul de complicata. Si de multe ori ceea ce parea doar o criza cu efecte nationale sau locale s-a transformat intr-o criza globala, la care nimeni nu se astepta. Iata doar cateva exemple de crize economice care au fost mai grave decat ne-am fi asteptat la acel moment.
Creditele si o criza previzibila-1772. Poate una dintre cele mai cunoscute si mai interesante crize economice mai grave decat s-ar fi asteptat lumea din acel secol a fost Criza Creditelor din 1772. Desi a pornit din Londra si ar fi putut avea impact doar local, cel mult regional, Criza Creditelor a afectat si toata Europa. Imperiul Britanic avea pe atunci destul de multa „avere” acumulata din posesiuni coloniale si din comertul prosper. Asa ca bancile britanice s-au apucat sa dea liber la creditare bazandu-se pe ceva ce nu prea exista.
In 8 iunie 1772 euforia britanicilor s-a oprit brusc. Alexander Fordyce a mers in Franta ca sa scape de rambursarea datoriilor. Vestea a circulat ca fulgerul in toata zona si panica s-a instalat rapid in intreaga Anglie. Creditorii stateau in fata bancilor ca sa isi retraga banii imediat, banii cash, desigur. Criza economica afecta deja Scotia, Tarile de Jos, alte parti din Europa, toate coloniile britanice americane. Repercusiunile crizei pornite din Anglia au stat la baza protestelor uriase din cadrul Boston Tea Party si la baza Revolutiei Americane.
10 ani de criza, 1929-1939, o criza uriasa pe care nu am vazut-o venind. Aici nu mai e vorba de o criza economica, e vorba de dezastru financiar si economic, cel mai grav din secolul al XX-lea. Marea Depresiune a fost declansata de prabusirea Wall Street-ului in 1929 si s-a adancit pe masura ce guvernul SUA a luat decizii gresite cu efect de domino. 10 ani, atat a durat cea mai grava criza din istorie si urmarile au fost devastatoare la nivel economic si financiar. Somajul a fost urias, veniturile au scazut brusc, natiunile industrializate puternic au avut si ele de suferit, foametea a cuprins toate zonele afectate. In 1933 SUA se confrunta cu o rata a somajului de aproape 25% in cel mai greu an si in cea mai grea perioada pe care a traversat-o natiunea americana.
Pretul petrolului si o razbunare cu efecte economice devastatoare-1973. Socul Pretului Petrolului OPEC din 1973 a luat iarasi pe nepregatite natiunile implicate. OPEC sau Organization of the Petroleum Exporting Countries, natiunile arabe in special, au decis sa se razbune pe SUA ca urmare a trimiterii de arme in Israel in al patrulea Razboi Arabo-Israelian. Tarile OPEC au impus embargo pe petro, exporturile spre SUA au fost sistate, la fel si cele catre aliatii SUA.
Nu a mai fost petrol disponibil dintr-odata, de aici si preturile foarte mari, iar criza economica s-a instalat rapid in SUA si in multe dintre tarile dezvoltate care erau de partea ei. Unicitatea crizei din 1973 s-a datorat inflatiei uriase, preturile energiei au tot crescut, dar si stagnarii economice. Am asistat atunci la o era a stagflatiei, a fost nevoie de cativa ani ca inflatia sa scada la valori normale si economiile nationale sa isi revina, sa fie iarasi pe linia de plutire.
Prea mult optimism si o criza aparuta intr-o Asie care si asa avea mari probleme-1997. Criza Asiatica a pornit din Thailanda in 1997 si s-a tot raspandit in toata Asia de Est si in cazul partenerilor comerciali. Fluxurile de capital speculativ din tarile dezvoltate spre economiile Est Asiatice, Indonezia, Malaezia, Singapore, Hong Kong sau Coreea de Sud si evident Thailanda au adus optimismul in zona, creditarea mergea ca pe roate, dar indatorirea crestea simtitor. In iulie 1997, guvernul din Thailanda nu a mai avut o rata fixa de schimb in raport cu dolarul american pentru ca nu mai avea „resurse”.
Pe pietele asiatice s-a instalat panica imediat, miliarde de dolari s-au transformat pe loc in investitii straine. Investitorii s-au temut de falimentul guvernelor asiatice. Au trecut ani pana cand lucrurile s-au intors la normal. FMI a intervenit si a ajutat economiile afectate ca sa nu se ajunga la colaps national economic.
Doi ani de criza economica si 10 ani pentru stabilizare economica globala-criza din 2007-2008. Daca intre 1929-1939 am avut Marea Criza, acum am avut Marea Recesiune. Criza din 2007-2008 a fost cauzata de „spargerea” bulei imobiliare din SUA, s-a ajuns la colapsul total al Lehman Brothers, banca de investitii importanta, au cazut apoi institutii economice si economii rand pe rand, guvernele fiind luate total prin surprindere. Au venit masuri fara precedent pentru temperarea distrugerilor cauzate de criza la nivelul economiilor nationale, au disparut milioane de locuri de munca, am avut somaj record si saracia s-a adancit peste tot in lume.