Antreprenoriatul este idealul multor tineri. Si sunt tot mai multi cei care vor sa aiba propria lor afaceri si sa se dezvolte in directiile pe care ei le considera importante pentru viitorul lor. Tinerii antreprenori sunt dispusi sa munceasca, sa faca sacrificii pentru obiectivele realiste si pentru succesul afacerii. Dar de ce aleg tinerii antreprenoriatul?
Antreprenorul este acea persoana fizica, juridica care va executa lucrari, va presta servicii, in baza unor clauze si conditii, in beneficiul altei persoane, organizatii, in schimbul unei plati. Antreprenorii sunt agenti economici cu un comportament intreprinzator, de gasit in sistemele economice bazate pe concurenta sau risc, initiative private. Orice antreprenor este motivat, actioneaza pentru a atinge obiectivele stabilite.
Cat despre tipurile de antreprenori tineri pe care ii gasim in economia de piata, acestia pot fi tipul constructorului, care vrea sa dezvolte rapid o afacere, care investeste mult ca sa aiba rezultate, tipul oportunistului, care stie sa fructifice orice fel de oportunitate, este optimist. Mai avem antreprenorii care se incadreaza in tipul inovatorului, care vin cu idei originale, unice de produse si servicii, se gandesc la impactul in societate al ideilor lor, cei din tipul specialistilor, analitici, cei care nu vor riscuri asumate, care se bazeaza in dezvoltarea afacerii pe retelele d specialisti si pe referinte, cresterea afacerilor e una lenta insa.
Tinerii care se lanseaza in domeniul antreprenoriatului aleg la inceput afaceri mici, dupa care incearca un startup scalabil, ajung si la companii mari, cu mai multi angajati, intr-un final, cand au inteles foarte bine cu ce se mananca antreprenoriatul si au deja experienta vasta in domeniu.
Ce ii motiveaza insa pe tineri sa aleaga antreprenoriatul?
Dorinta de a face o schimbare in lume, in societate. Tinerii aleg calea antreprenoriatului pentru ca isi doresc sa poata aduce o schimbare in societatea si in lumea in care traiesc. Daca vezi ca lucrurile nu merg in directia dorita poti sa intervii oricand si sa le modifici pentru a ajunge in punctul dorit. Si cum sa le schimbi daca esti tanar? Devenind antreprenor, avand propria afacere. De la o afacere poti sa te dezvolti si sa ai mai multe idei si afaceri foarte bune, poti sa aduci ceva nou in societate, lume, sa rezolvi probleme pe care le vezi in jurul tau.
E important si esential sa existe aceasta dorinta de a face ceva pentru a putea evolua. Tinerii s-au saturat de cautari pentru locuri de munca unde nu sunt platiti atat cat isi doresc, unde nu au posibilitatea sa se dezvolte si sa creasca, s-au saturat si de patroni care nu ii respecta. Antreprenoriatul este o supapa pe care tinerii o pot „accesa” si folosi oricand si cea mai buna modalitate prin care societatea se poate schimba si poate evolua intr-un final spre bine.
Pentru a inspira si pe altii prin actiunile lor. Antreprenoriatul nu se reduce doar la deschiderea unei afaceri si la un business care te ajuta sa nu mai depinzi de sefi si de salariile pe care ti le ofereau. Prin antreprenoriat poti inspira si pe altii si poti contribui la lansarea pe piata a si mai multor afaceri pornite de tineri. Tinerii sunt dornici sa actioneze, sa aiba propriile afaceri, iar daca vad ca si altii au reusit, ca se poate, vor avea curajul sa incerce sa devina antreprenori de succes.
E foarte important sa ai modele si oameni care au reusit si care te inspira mai ales la inceput de drum. Si e si mai important sa gasesti in jurul tau antreprenori tineri care sa fie dispusi sa iti ofere ajutor, consultanta sau doar o idee, o indrumare atunci cand nu stii ce sa mai faci. Tinerii isi doresc sa inspire si pe altii, privesc antreprenoriatul ca pe o rampa de lansare si o rampa care ii va ajuta si pe altii sa se hotarasca sa devina antreprenori cu acte in regula.
Pentru a se dezvolta personal. Dezvoltarea personala este foarte importanta pentru orice tanar. Chiar daca pentru multi este o notiune abstracta, dezvoltarea personala este esentiala pentru succes si pentru un viitor exact asa cum ti-l doresti. Antreprenoriatul este cea mai buna modalitate de a ajunge mai usor la acest ideal. Prin antreprenoriat reusesti imbunatatesti starea de constientizare si dezvoltare a talentelor sau abilitatilor personale, vezi la ce esti bun si primesti o confirmare ca te poti descurca in lumea afacerilor, iti imbunatatesti calitatea vietii si ajungi mult mai usor la aspiratiile si la visele personale.
Nu ai cum sa te dezvolti personal daca nu incerci, daca nu te pui in situatii limita si nu iti descoperi limitele, cele mai importante calitati, dar si defecte. Iar antreprenoriatul iti da posibilitatea sa experimentezi de toate si sa gasesti solutii, sa mergi mai departe pe drumul tau spre succes.
Pentru a putea alege un anumit mod de a trai viata. De foarte multe ori traim dupa cum dicteaza societatea, dupa cum „trebuie”. Antreprenoriatul este cel mai bun mod de a alege un anumit mod de a trai viata. Tu esti propriul sef, iti folosesti pasiunile, abilitatile, cunostintele ca sa dezvolti o afacere si sa ai mereu cele mai bune rezultate. Doar tu esti raspunzator de alegerile tale, de consecintele lor, alegi de la inceput ce vrei sa fac si cum vrei sa faci, pe parcurs alegi ce vrei sa schimbi, cum vrei sa arate viitorul tau si al afacerii tale.
Cele mai importante lectii pe care le vei invata ca antreprenor vor fi:
- Flexibilitatea, rezistenta;
- Fa intotdeauna lucrurile care iti plac, de care esti pasionat;
- Nu renunta niciodata;
- Fii sincer cu tine insuti;
- Durerea ta e puterea ta;
- Toate marile companii pornesc de la o idee simplista;
- Profita de fiecare oportunitate, ai doar o viata;
- Nu te teme sa delegi responsabilitati membrilor echipei tale;
- Invata sa spui nu la 10 idei inainte de a spune da la una singura;
- Iti este permis sa esuezi atat timp cat incerci sa izbutesti, sa reusesti.