5 ianuarie 2025

Zona fetei poate fi afectata de multe tipuri de afectiuni. Printre acestea se numara si nevralgia de trigemen, un sindrom dureros periculos caracterizat prin dureri care vor afecta una sau trei ramuri ale nervului trigemen. Senzatiile cele mai greu de suportat sunt la nivelul fetei, sunt similare unor socuri electrice aparute doar pe o parte a fetei.

Orice fel de stimulare faciala, periaj dentar, machiaj, oricat de scurta si de blanda, ar putea genera durere ingrozitoare. Este o afectiune pe termen lung care are o evolutie rapida si produce dureri din ce in ce mai mari.

Nevralgia de trigemen afecteaza in special femeile, dar si barbatii o pot avea la un moment dat in viata, iar varsta de la care ne putem trezi cu aceasta afectiune este 50+. Simptomatologia asociata nevralgiei de trigemen poate include episoade de durere severa, ca un soc electric pe o parte a fetei, dureri aparute din senin extrem de puternice aparute ca urmare a atingerii fetei, a mestecatului, a vorbitului sau a periajului dentar. Mai apar si spasme faciale pe partea afectata, dureri in zone precum dinti, gingii, buze, ochi, frunte, durere care apare intr-o parte a fetei, apoi se muta in cealalta. In cazuri rare durerea se manifesta si in somn si poate da peste cap odihna.

Cauza principala a nevraligie de trigemen este functionarea defectuoasa a acestui nerv. Problema principala este un contact intre vase de sange, artere, vene si nervul trigemen de la baza creierului. Contactul pune presiune pe nerv si duce la disfunctionalitati majore. Scleroza multipla, alte afectiuni similare care pot distruge protectia de mielina ce fereste anumiti nervi de alte probleme sunt si ele la baza aparitie acestui sindrom. Si o tumoare poate sa apese pe nervul trigemen, la fel cum poate aparea afectiunea din cauza unor operatii sau unor lovituri la nivel facial.

Durerea tipica nevralgiei de trigemen apare cand ne barbierim, daca suntem barbati, cand ne atingem fata, cand mancam, cand bem, cand ne ocupam de igiena noastra orala, cand zambim sau chiar cand ne spalam pe fata dimineata, dupa trezire.

Diagnosticarea afectiunii se va face doar de catre medicii specialisti, in urma evaluarii durerii aparute. Se ia in considerare tipul durerii, daca apare din senin si e ca un soc electric care dureaza mai putin de o secunda si se repeta, localizarea, partile fetei unde apare durerea, factorii determinanti, cand apare durerea, ce actiuni o determina.

Se va avea in vedere examinarea neurologica, imagistica cu ajutorul rezonantei magnetice, analize de sange complexe si verificarea istoricului medical pentru a vedea daca a mai existat in trecut o afectiune ce ar fi putut duce la nevralgia de trigemen.

Cat despre tratamente, se incepe cu medicamentatie specifica. Daca organismul reactioneaza bine se poate folosi doar aceasta varianta, dar daca organismul se obisnuieste cu medicamentele si apar efecte adverse se trece si la injectii si operatii. Se vor prescrie anticonvulsive, antispasmotice, medicamente care relaxeaza musculatura, cele care nu permit impulsului nervos sa circule de la nerv la creier. Chiar si injectiile cu botox pot face minuni in cazul nevralgiei de trigemen, reducand intensitatea durerii.

In cazul operatiilor, se va apela la decompresie microvasculara in prima faza. Se vor reloca sau se vor scoate vase de sange care sunt in contact cu nervul trigemen ca sa nu mai apara disfunctionalitati la nivelul sau. Se face o incizie in spatele urechii, se misca orice artere care intra in contact cu nervul si se introduce un amortizor special intre nerv si artere. Daca e vorba de o vena care preseaza pe nerv se indeparteaza. Se vor taia si parti din nervul trigemen daca nu e vorba de o artera care apasa si determina disfunctionalitati severe.

Desi decompresia microvasculara poate elimina sau reduce durerea, ea va reaparea dupa 10 ani la trei din zece pacienti.

Pe langa acest tip de operatie se mai apeleaza la radiochirurgia stereotactica a creierului, in care chirurgul directioneaza o doza controlata de radiatie la radacina nervului trigemen. Durerea dispare treptat si pacientul se simte din ce in ce mai bine. Dupa 3-5 ani de la operatia descrisa anterior poate sa reapara durerea si problemele cu nervul trigemen ar putea sa fie din nou la ordinea zilei… Se repeta procedura chirurgicala doar daca reapar durerile foarte mari.

Rizotomia are si ea efecte bune asupra nevralgiei de trigemen-se distrug chirurgical fibrele nervilor pentru reducerea durerii, se administreaza injectii cu glicerol, se foloseste compresia cu balon sau leziunea termica prin radiofrecventa. Leziunea termica prin radiofrecventa distruge selectiv fibrele nervoase asociate cu durerea, durerea dispare rapid dupa procedura, recuperarea e relativ rapida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.