17 decembrie 2024

Din 24 februarie 2022, Rusia tot incearca sa ingenuncheze o Ucraina tot mai puternica si tot mai determinata sa reziste oricat va fi nevoie in fata atacurilor rusesti continue. Invadarea Ucrainei de catre trupele ruse a adus in prim-plan temeri si motive de discutii la nivel global. De la atacurile asupra civililor nevinovati la atacurile asupra punctelor strategice de pe teritoriul Ucrainei, centrale atomice, zone de unde se pot controla diverse resurse esentiale ale Ucrainei si teritoriilor din jurul lor, toate au ajuns o problema pentru toate statele europene si pentru SUA.

Desi situatia in Ucraina este de o fluiditate greu de controlat, nimeni nu stie in ce directie o poate lua razboiul de acolo in urmatoarele ore, zile, putem anticipa cateva posibile scenarii care privesc finalizarea conflictului armat sangeros de pe teritoriul Ucrainei. De la cele mai optimiste, la cele mai pesimiste, toate scenariile despre care vom discuta sunt doar ipotetice. Singurul care poate pune punct razboiului din Ucraina este insusi presedintele Rusiei, Vladimir putin, cel care a si ordonat invadarea Ucrainei…

SCENARIUL 1: Miracolul din Dnipro. Armata ucraineana si civilii au opus rezistenta trupelor rusesti care se indreapta in continuare catre Kiev cu scopul de a prelua puterea si a asigura instalarea uneia noi, fidele Rusiei. Kremlinul va plati oricum un pret exorbitant pentru aventurarea in Ucraina, vieti omenesti, probleme economice majore, izolare diplomatica. Asa ca la un moment dat, intr-un scenariu optimist, presedintele Rusiei ordona retragerea trupelor si Ucraina ramane o democratie suverana. Putin e mai preocupat in acest scenariu de ce se intampla in Rusia si de proteste, de amenintarile la adresa puterii sale.

Ucraina e tot mai aproape de Vest, NATO are deja o situatie mai buna in fata. Dar Ucraina nu a scapat de pericolul rusesc, un scenariu negru precum cel din prezent se va repeta oricand.

SCENARIUL 2: Mlastina. Dupa saptamani de lupte in Kiev si mii de vieti omenesti pierdute de ambele parti, Putin isi atinge scopul si instaureaza un regim-marioneta controlat exclusiv de la Moscova. Armata si populatia refuza sa se predea. Insurgenta impotriva invadatorilor incepe si luptele continua de data asta fix in strada, cu oameni obisnuiti si ce a mai ramas din armata. Victoria Rusiei nu e completa. Rusia ajunge sa aloce prea multe resurse in incercarea de a distruge insurgenta si de a avea control total asupra Ucrainei. NATO intervine cu tot ce poate ca sa ajute Ucraina, fara a se implica militar in operatiunile de acolo.

Dupa luni de violente si moarte peste tot, Rusia se retrage din Ucraina fara sa isi atinga planul de la inceputul invaziei. Se repeta momentul Brezhnev si Afganistan si Rusia isi da seama ce a facut si in ce s-a bagat la inceput, un razboi prea greu de castigat. Populatia rusa e tot mai nemultumita de starea economica si de problemele din Rusia si apar proteste masive in toata tara…

SCENARIUL 3: O noua Cortina de Fier. Ucraina cedeaza in fata atacului masiv al rusilor. Cu tactica militara si strategii mai bune Rusia preia treptat controlul asupra intregii Ucraine. Rezistenta impotriva guvernarii-marioneta este prezenta, dar e reprimata violent si Rusia detine controlul total asupra Ucrainei. In Europa de Est apare o noua Cortina de Fier, „cazuta” cu putere de-a lungul granitelor statelor Baltice in nord pana spre Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania in sud. Rusia are probleme economice, presedintele se tine si mai tare de puterea pe care inca o are. NATO nu poate face nimic si Ucraina e pierduta, e in mana rusilor.

Suedia si Finlanda vin alaturi de Alianta ca sa aiba securitate mai buna in fata pericolului rus.

NATO si Rusia sunt fata in fata si un conflict poate sa izbucneasca oricand chiar la granitele militarizate si in tarile marginite de Cortina de Fier. Aliatii NATO sunt amenintati mereu, apar alte razboaie clasice si hibride. Pacea e totusi prea departe…

SCENARIUL 4: Razboiul NATO-Rusia. E cel mai periculos scenariu pentru Europa si pentru ordinea globala. Conflictul din Ucraina degenereaza si se transforma in al Treilea Razboi Mondial, intre NATO si Rusia.

NATO poate sa intervina direct in Ucraina si sa blocheze avioane ruse, sa nu le permita sa mai intre in spatiul aerian din Ucraina. Rusia se vede nevoita sa iasa la atac si sa lupte cu NATO ca sa isi atinga scopul.

Rusia face greseala si ataca direct teritorii ale statelor membre NATO. Deja au fost mai multe tinte atacate din apropierea granitei cu Polonia…

Rusia are planuri mai mari si vrea refacerea sferelor de influenta si ataca alte teritorii ce erau mai de mult ale URSS. Tarile baltice, toate membre NATO, sunt primele pe lista. Si asa NATO a spus clar ca orice fel de agresiune asupra statelor membre e agresiune directa asupra NATO si un raspuns armat soseste imediat.

Razboiul Rusia-Ucraina este in favoarea Occidentului in momentul de fata. Trei motive. Ucraina a primit suport masiv din toata Europa. Rusia si Putin au subestimat rau determinarea Ucrainei si problemele pe care le va avea Moscova de pe urma penalizarilor din partea SUA si U.E. Toate guvernele democratice au facut front comun si solidaritatea lor e mai puternica si mai stabila ca oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.