30 aprilie 2025

Mai multe studii realizate de specialiști din Statele Unite indică faptul că expunerea la orice fel de sursă de lumină artificială în timpul nopții crește riscul de diabet de tip II. S-a constatat că până și banală lumină ambientală ne poate afecta, în mod serios, metabolismul, scrie adevarul.ro.

Cel mai mare studiu dedicat expunerii la lumină

Un studiu publicat în revista de specialitate „The Lancet” arată că persoanele care se expun luminii între orele 00.30 și 6.00, adică în timpul nopții, au un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta diabet de tip II față de cei care preferă să stea pe întuneric, fie că dorm sau nu, în acest interval. 

Studiile anterioare au subestimat efectele”, precizează Andrew Phillips, profesor la institutul de sănătate a somnului de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, pentru Medscape. Au fost utilizați peste 85.000 de subiecți, fiind cel mai mare studiu dedicat expunerii personale la lumină în timpul nopții, scrie aceeași sursă.

Rezultatele studiului au fost suprinzătoare. Doar cei care petreceau noaptea, preferabil dormind, în beznă totală sau o lumină cu o intensitate mai slabă decât a unei lumânări erau protejați împotriva unor boli precum diabet de tip II sau alte tulburări metabolice. Cei care erau expuși chiar și la o lumină ambientală, o banală lampă de veghe, le creștea riscul de a face diabet de tip II de 1.5 ori. Cu cât creștea intensitatea luminii, pe timp de noapte, cu atât creștea riscul de diabet tip II, conform aceleeași surse.

Cele mai eficiente ceaiuri pentru slăbit. Sunt sănătoase și nu au efecte adverse

 

Lasă un răspuns

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.