Inca din vremuri antice oamenii au domesticit pisicile si le-au tinut pe langa ei pe post de animal de companie, in scopuri religioase sau pentru a distruge populatiile de sobolani, soareci. Astazi numarul pisicilor din lume este urias, aproape in toate orasele avem pisici fie pe strazi, fie in casele oamenilor. Tarile mari si dezvoltate au un numar extrem de mare de pisici pe strazi sau aflate in ingrijirea unor stapani, unele dintre acestea exagerand cu felinele si neputand controla inmultirea lor…
Te-ai intrebat vreodata care ar fi cea mai mare populatie de mamifere de pe fata Pamantului? In topul celor mai multe mamifere de pe Terra se afla si pisicile cu siguranta. Cate sunt in lume? Peste 600 milioane de pisici, numarul celor aflate pe strazi fiind de 100 de milioane. In multe tari dezvoltate pisicile s-au tot inmultit pe strazi, in casele oamenilor si populatia a depasit orice asteptari. Care ar fi aceste tari?
Japonia. In Japonia sunt peste 7.25 milioane de pisici. Japonezii au o relatie indelungata si foarte buna cu felinele. Arta si literatura japoneza e plina de pisici, de unde si afectiunea fata de aceste animale de companie minunate. Exista chiar si o Insula a Pisicii, Tashirojima, in Ishinomaki City, unde pisicutele sunt in numar mare si intampina toate vasele care acosteaza acolo. Pe insula e si un altar inchinat pisicii, Neko-jinja, unde pisicile sunt venerate pentru a aduce noroc.
Alta insula care e de departe un rai al pisicutelor e insula Aoshima, in Shikoku, unde raportul dintre pisici si oameni e exagerat: 100 la 15. Turistii care adora pisicile vin aici sa le vada in mediul lor si sa le pozeze. Cam in toate orasele ai multe pisici in Japonia si sunt foarte multi stapani de pisici care au grija de ele mai ceva ca de un copil. Si ca sa se simta bine si stapanii, si pisicutele, avem si saloane, cofetarii, restaurante, magazine pentru cei care vor sa le cumpere mancare speciala.
Ucraina. Ucraina avea 7.5 milioane de pisici, dar de cand cu razboiul din tara numarul acestora s-ar putea sa fi scazut dramatic din cauza distrugerilor aparute in urma bombardamentelor. Multi ucraineni au pisici acasa, multe pisicute sunt pe strazile din Ucraina si incearca sa supravietuiasca acum in niste vremuri foarte complicate si pentru ele. Legislatia nu e foarte clara si nu protejeaza indeajuns de bine animalele, asa ca multe pisici ajung pe strada din cauza celor care nu le mai vor. Dupa terminarea razboiului numarul pisicutelor sau cateilor abandonati pe strazi sau din casele oamenilor va fi considerabil mai mic, asta e sigur…
Germania. E o tara dezvoltata si ne asteptam sa avem multe pisicute, dar nici chiar asa. Sunt peste 7.75 de milioane de pisici in tara, dar asta se justifica pentru ca germanii adora pisicile. Insa Germania are o mare problema cu pisicile de pe strazi, care au depasit lejer 3 milioane de capete. Multi arunca pui sau pisici, sterilizarea nu a fost facuta mai deloc, de aici si numarul urias de feline abandonate si inmultite pe toate strazile germaniei. Pisicutele germane au produs pagube de 500,00 euro la nivelul copacilor si al florilor doar in 2014. Nu ai voie sa ucizi pisici in Germania, dar exista o legislatie destul de buna legata de pisicile lasate libere pe strazi, sunt oarecum protejate.
Marea Britanie. Se afla la egalitate cu Germania, are tot 7.75 milioane de pisici. Foarte multi britanici detin pisici, legislatia e foarte bine pusa la punct in privinta pisicilor, sunt sterilizate si ajutate sa aiba si stapani cand se poate. Animalutele sunt adunate de pe strazi si sunt duse la adaposturi-doar in ultimii ani au fost peste 30.000 de feline duse in locurile special amenajate pentru ele. Singura modalitatea de a preveni suprapopularea unor zone cu aceste animale simpatice este sterilizarea inainte de instalarea unor sarcini.
Italia si Franta. Au cate 9.5 milioane de pisicute fiecare. Italia are o legislatie lejera in privinta pisicilor, felinele se plimba pe strazi, sunt duse si la adaposturi. Exista si niste grupuri formate din femei, Le Gattares, care apara drepturile pisicilor si le ajuta sa aiba o viata cat se poate de buna pe unde se afla. Au grija de pisici, le hranesc, se asigura ca nu au probleme. In Italia populatia de pisici domestice este de 9.5 milioane.
Franta are o abordare un pic diferita in privinta pisicilor. Unii detin pisici doar pentru ca le adora, altii cred ca pot fi la moda daca au o pisica de rasa in casa. Toti cei care au pisici trebuie sa le declare si sa le inregistreze intr-o baza de date nationala. Pisicile sunt indentificate dupa cip sau dupa un semn distinctiv, stii mereu a cui e felina. Si in Franta populatia felinelor domestice e de 9.5 milioane.
China. China depaseste orice fel de asteptari la capitolul pisici. Are peste 53 de milioane de pisici! Doar in Beijing vei vedea mii de pisici pe strazi, incercand sa gaseasca ceva de mancare. Multe transmit boli, produc accidente, asa ca e o mare problema cu ele. Inainte de Jocurile Olimpice desfasurate in China au fost omorate foarte multe pisici aflate pe strazi. Dar spre norocul pisicilor in China sunt multe asociatii si organizatii care le apara drepturile. Guvernul e incurajat sa vina cu masuri care sa permita controlul populatiei de feline de pe strazi si sa ofere alternative pentru tratamente mai „umane” aplicate pisicutelor.
SUA. SUA au de departe cea mai mare populatie de pisici din lume, 76.5 milioane! Pisicile sunt cele mai indragite in SUA, una din trei case va avea o pisica, cu 2.2 pisici per stapan de feline. Americanii au grija si de pisicile de rasa pe care le detin dar au mereu usa deschisa pentru alte feline de pe strazi, oricat de multe. Adoptia de pisici in America e sport national, 34% din americanii care detin pisici adopta frecvent alte feline.