Copiii sunt viitorul oricarei tari. Cu cat avem grija mai mare de ei si de ce invata, ce fac, cum se integreaza in societate, de fericirea lor, cu atat vom avea o generatie viitoare de adulti care va reusi sa faca fata cu brio tuturor provocarilor. Multe tari lucreaza deja activ la mentinerea multumirii copiiilor legata de viata pe care o au, incearca sa ii ajute in orice fel se poate pentru a fi fericiti si a se dezvolta cat mai frumos in adultii de maine.
Cercetari recente au demonstrat ca micutii din tarile mai dezvoltate, mai bogate, sunt mult mai multumiti cu viata pe care o au si mai fericiti decat cei din tarile mai sarace. Dar chiar si in cazul tarilor bogate, dezvoltate inca mai e loc de imbunatatiri.
De regula, din tot ce am putut vedea din zecile de studii facute pana acum, copiii din tarile nordice tind sa fie foarte multumiti de viata lor si mult mai fericiti. Insa din urma vin tari precum Romania si Mexic, unde multumirea si fericirea sunt si ele la cote maxime. Si mai multi copii nu sunt multumiti de viata lor din cauza suportului pe care ar trebui sa il aiba la dispozitie mereu. Imaginea despre sine si despre corpul lor joaca un rol important de asemenea.
La ora actuala avem foarte multi copii care sufera din cauza stresului, din cauza depresiei si a anxietatii acutizate si de pandemia de COVID-19, nu fac fata la scoala, au rezultate proaste, nu se simt bine fizic deloc si de aici si nemultumirea legata de viata lor.
La nivel de tari, cel mai bine pe partea de stare de bine si de abilitati, care permit si o multumire legata de viata, pare ca stau Tarile de Jos, dar nici tarile nordice, Spania sau Franta, Croatia sau Cipru nu stau foarte rau. Lucrurile se schimba daca ne uitam la satisfactia fata de viata traita pe o scara de la 0 la 10.
Cam in toate tarile importante scorurile au fost destul de mari, 90% din cei care traiesc in Tarile de Jos au fost multumiti la capitolul satisfactie, cu Romania si Mexic venind tare din urma. In 12 din 41 de tari monitorizate de UNICEF, mai putin de trei sferturi dintre copiii cu varste de 15 ani au o satisfactie ridicata raportat la viata traita.
In Marea Britanie, cercetarile au aratat ca micutii care aveau satisfactie scazuta raportau de pana la opt ori mai multe conflicte familiale. Ajungeau sa fie si tinta bullying-ului si de doua ori mai predispusi la abandon scolar. Pe ultimele locuri la capitolul satisfactie in raport cu viata traita se afla Coreea, Malta, SUA, Japonia, Turcia, Polonia sau Chile si Slovenia, Irlanda.
De altfel, copiii care au vorbit despre o satisfactie legata de viata traita scazuta nu au avut nici pe cine se baza, suportul de care aveau nevoie-25% dintre acestia au spus ca nu se simt in siguranta acasa. In multe tari bogate, copii cu varste intre 15-19 ani ajung sa comita acte suicidale.
Letonia, Canada, Australia, Islanda, Estonia sau Noua Zeelanda, Lituania se afla la coada clasamentului. Cele mai mici rate ale suicidului sunt raportate in Grecia, Portugalia, Israel, Cipru, Turcia, Italia, Spania sau Franta, Danemarca, Anglia.
Increderea in sine si starea de bine, multumirea fata de viata traita vor fi influentate direct si de imaginea vizavi de propriul corp. Mai mult de 50% dintre tinerii din Polonia sunt nefericiti din cauza greutatii prea mari. Fetele sunt cele care sufera cel mai tare cand greutatea nu este cea dorita.
La coada unui clasament legat de acest aspect se afla Belgia, Cehia, Letonia, Austria, Luxemburg, Grecia, Germania, Estonia si Polonia. Cele mai mici procente de tineri nemultumiti de corpul lor apar in Islanda, Malta, Canada, Italia, Marea Britanie sau Croatia, Franta, Irlanda, Danemarca, Suedia, Tarile de Jos.
Conform unui alt studiu recent, international, Proiectul Children’s World, care a vrut sa afle care e nivelul bunastarii copiiilor, gasim cei mai fericiti copii in Turcia, Romania sau Columbia, Coreea de Sud, Romania situandu-se pe un loc 4 la bunastare psihica. Aici merita sa amintim si copiii danezi, care sunt fericiti si multumiti cu viata lor si datorita modului de crestere si principiilor solide din Danemarca legate de viata de familie si de sociatate, de locul in care trebuie sa se dezvolte copilul. La polul opus se afla Africa de Sud sau Coreea de Sud.
Ce trebuie sa retinem din toate aceste cifre si studii? E simplu. Fericirea copiilor si multumirea vizavi de viata lor depind in mare masura de implicarea adultilor si a autoritatilor, de economiile tarilor si de modul in care familiile isi trateaza copiii, cum se raporteaza la ei.
Si mai e si o chestiune de perceptie personala, fiecare copil vede diferit fericirea si se raporteaza diferit la multumirea fata de viata traita, la viata. Trebuie sa “lucram” neincetat sa le facem viata mai buna si mai frumoasa si sa incercam sa le oferim cat mai multe motive sa fie multumiti de ei si de viata pe care o traiesc indiferent de varsta avuta.